dominvrt

Koliko ur morajo spati otroci?

ŠOLA ZA STARŠE
0
21.11.2016, 14:26

Otroci, ki ne spijo dovolj, čez dan niso dobre volje, hkrati pa obstaja več možnosti, da bodo prekomerno težki.

Koliko ur morajo spati otroci?

Otrok spi
Otrok spi/ FOTO: Thinkstock

Pomanjkanje spanca je lahko vzrok, zakaj otrok ves čas sitnari in joka. Spanje je prav tako zelo pomembno za otrokovo zdravje, saj so otroci, ki ne spijo dovolj, lahko posledično prekomerno težki. Da ostanejo budni, posegajo po različnih slanih in sladkih prigrizkih.

Dojenčki, stari do štiri mesece, morajo spati približno 15, 16 ur dnevno, osem, devet ur ponoči in približno sedem ur čez dan (ne naenkrat). Otroci, stari od štirih do 12 mesecev, imajo dovolj med 12 in 16 ur, medtem ko je otrokom od enega do drugega leta dovolj od 11 do 14 ur spanca. Otroci, stari od tri do pet let, morajo spati od 10 do 13 ur, tisti, ki so stari od šest do 12 let pa od devet do 12 ur dnevno. Najstnikom od 13 do 18 let je dovolj od osem do deset ur spanja.

Strokovnjaki pravijo, da starši lahko ocenijo, ali je njihov otrok dovolj spal tako, da zjutraj vidijo, če je dobre volje, potem bo takšen tudi čez dan.

Zadostna količina spanca se povezuje tudi z boljšo pozornostjo, spominom, učenjem in na splošno z boljšim duševnim ter fizičnim zdravjem. Po drugi strani pomanjkanje spanca poveča tveganje za debelost, sladkorno bolezen in depresijo.
 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo