Kovček

(Foto: iStockphoto)

Pakirajte nekaj dni prej brez naglice.

Naredite seznam vseh stvari, ki jih boste nujno potrebovali za dojenčka na dopustu. Če je le možno, to storite nekaj dni prej, da vas tik pred potovanjem ne zagrabi panika. Pakirajte po pameti in vedite, da imajo tudi tam, kamor potujete, trgovine in če nekaj pozabite, lahko to tudi nadomestite.

Za dojenčka pripravite naslednjo prtljago: plenice za enkratno uporabo, dudo, stekleničko, adaptirano mleko, aparat za kuhanje vode, sterilizator, podlogo za previjanje, kozmetiko za dojenčka (vlažilne robčke, kreme, tetra krpice, milo, šampon, škarjice, kremo z zaščitnim faktorjem), kahlico, voziček, poganjalec (odvisno od otrokove starosti), oblačila (klobuček, kopalke, kratke hlače, bodije z naramnicami ali kratkimi rokavi, hlače, trenirko, jopico, nogavice, tanko jakno), obutev (sandale, teniske, copate, obuvalo za vodo), zaščito pred komarji, prvo pomoč (zdravila, toplomer, obliže), prenosno posteljico, posteljnino za dojenčka, električno varuško, nekaj že narejenih kašic (če že uvajate gosto hrano), palični mešalnik, posodo za dojenčka (plastičen krožnik, žlico, skodelico), senčnik ali šotor za plažo, brisače, igrače (ninico, plišasto igračo, igrače za peskovnik, knjige), plavalni obroč ali rokavčke, majhen napihljivi bazen.

Najpomembneje pa je, da imate s sabo otrokov potni list, če potujete v tujino, in zdravstveno kartico. Pozanimajte se, kje v bližini vašega apartmaja, hotela, ali kampa je zdravstveni dom. 

Kdaj na pot?

Večina staršev načrtuje potovanje z majhnim otrokom, tako da med dolgo vožnjo tudi nekaj časa spi. Premislite, kaj bi ustrezalo vašemu. Mogoče se lahko odpravite v času opoldanskega spanca, mogoče pozno popoldne ali zvečer. Ni tako neobičajno, da z dojenčkom potujete ponoči. Oblečete ga v pižamo, položite v avtosedež in odrinete na pot. Vendar morate biti vi kot voznik ali sopotnik popolnoma spočiti in pripravljeni na nočno vožnjo. 

Ne glede na to, kdaj se odpravite počitnicam naproti, mora otrok v avtomobilu potovati v varnostnem sedežu, če mu je to všeč ali ne. Njegova varnost vam mora biti na prvem mestu in pri tem ne smete sprejemati kompromisov ali popuščati.

Potovanje z otrokom

(Foto: Thinkstock)

Poskrbite za zanimivo potovanje.

Po nekaj urah vožnje lahko otroku postane dolgčas. Četudi veste, da bo nekaj časa prespal, je dobro, da že vnaprej poskrbite za animacijo. Predlagamo, da se spomnite različnih pravljic in jih pripovedujete na glas. Vživite se v nevarnega volka, pretkano lisico, zlatolasko, pogumnega pastirčka ... in popeljite vso družino v svet domišljije.

Če je dojenček še majhen in je med vožnjo obrnjen v nasprotno smer, vedite, da skozi okno ne vidi zanimive okolice. S sabo imejte različne igračke, primerne prav za vožnjo v avtomobilu. Obstajajo tudi posebne vreče z žepi, ki jih pripnete na sedež in v njih lahko zložite ropotuljice, plišaste igračke, avtomobilček, plastično knjižico ...

Če ste še do nedavnega med vožnjo poslušali pop ali rock, se boste tokrat morali temu odreči. Čas je, da zavrtite CD z otroškimi pesmimi. Mogoče ima pa vaš otrok najljubšo pravljico? Tudi njo mu lahko med potovanjem zavrtite. Tehnologija je iz dneva v dan naprednejša, tako da nekateri dojenčki med potovanjem že gledajo otroški program, prilagojen njihovi starosti, ali risanke.

Ko se otrok naveliča vseh aktivnosti v avtomobilu, naredite odmor. Očka naj vsake dve ali tri ure poišče parkirišče, na katerem si boste lahko vsi skupaj privoščili malico, si pretegnili noge in se nadihali svežega zraka. Takrat lahko tudi otroka previjete (previjalna torba s plenicami, previjalno podlogo, vlažilnimi robčki in rezervnimi oblačili je obvezna!) in nahranite. Mogoče lahko že vnaprej na svetovnem spletu poiščete kraje, kjer boste počivali za pol ure. Če boste načrtovali vnaprej, lahko otrokom celo poiščete počivališče z igrali, vam pa prijetno klopco, na kateri boste v miru spili kavo.

Postanek na potovanju

(Foto: Profimedia)

Že doma razmislite, kaj boste jedli na poti.

Ker je pred vami dolgo potovanje, preden prispete v letovišče, pripravite prigrizke za vso družino. Pri prijateljih in sorodnikih se pozanimajte, na katerih počivališčih, v katerih restavracijah, bencinskih črpalkah strežejo tudi hrano, ki je primerna za dojenčke, malčke, in imajo tudi stolček za hranjenje. Če otroka dojite, poiščite miren kotiček in se posvetite dojenčku. Hranjenje načrtujte v času, ko je otrok buden in se takrat tudi ustavite. Z odmorom ne odlašajte predolgo, če veste, da bo kmalu postal lačen.

Želimo vam srečno pot! Na počitnicah ustvarite nepozabne družinske spomine!

Sponzorirana vsebina