Mamica in dojenček

(Foto: iStockphoto)

Strokovnjaki za otroško razvojno psihologijo pravijo, da starši otroku ne moremo podariti sreče. Psiholog Edward Hallowel pravi, da otroci, ki imajo preveč igrač in so psihološko preveč zaščiteni s strani staršev, pogosto odrastejo v zdolgočasene, cinične in nesrečne najstnike. Psiholog pravi, da je za otroka najbolj pomembno, da mu starši pomagajo razviti notranje mehanizme, s katerimi se bo lahko na konstruktiven način soočal z življenjskimi izzivi.

Kako prepoznati znake, da je otrok nesrečen

Psihiater Hallowel pravi, da je srečen otrok družaben, igriv, radoveden otrok, ki ne potrebuje nenehne stimulacije. Če imate introvertiranega in sramežljivega otroka, seveda ne pomeni, da je nesrečen, je pa pri takšnem otroku znake, da je nesrečen in v težkem obdobju, težje razbrati. Otroci svoje nezadovoljstvo in žalost demonstrirajo na različne načine, mnogi z jezo, nekateri se zaprejo sami vase, nekateri pa se ne želijo ločiti od staršev niti za trenutek.

Čas za zabavo in igro

Edward Hallowel staršem priporoča, naj bodo zabavni, naj se z otroci veliko smejijo in igrajo. Z igro se porodi veselje, preko igre se otrok nauči, kaj ga v življenju osrečuje in zanima. Ali rad gradi mesta ali poučuje svoje plišaste medvedke? Igra lahko vodi do kariere v kasnejšem življenju, ki se bo zdela kot življenjsko dolgo igranje. Psihiater pa tudi opozarja, da igra ne pomeni tečaj plavanja ali plesa, otrok mora imeti dovolj časa za spontano in nestrukturirano igro, kjer se lahko povsem sprosti in sledi lastnim pravilom.

Pomagajte otroku razviti njegove talente

Recept psihiatra Hallowella za srečno življenje je tudi, da otroku pomagamo razviti njegove talente ali ga nečesa naučiti. Ko se otrok uči loviti žogo, se uči na svojih napakah in uživa v novo dobljenemu znanju in doseganju uspehov. Nauči se vztrajnosti, pa tudi, da bo za svojo disciplino požel odobravanje drugih ljudi, kar ga bo zopet napolnilo z zadovoljstvom in samozavestjo. Psihiater opozarja, naj otroci sledijo svojim interesom in zanimanjem.

Vesela deklica

(Foto: iStockphoto)

Zdrav duh v zdravem telesu

Ta rek velja tako za odrasle kot za otroke. Otroci, ki imajo dovolj spanca, primerno prehrano in veliko gibanja na prostem, so zdravi in srečni otroci. Psihiater opozarja, da so nekateri otroci tudi precej občutljivi na sladkor, preveč sladkorja v otroku povzroča agresijo ali precejšnje nihanje v čustvovanju.

Otroci naj se soočijo s svojimi problemi

Otroška psihologinja Carrie Massie Warner z medicinske fakultete v New Yorku pravi, da je pogosta napaka, ki jo delamo starši v tem, da želimo otroku prihraniti vse probleme in mu ponuditi rešitve. Vendar življenje ni samo sreča in veselje, pridejo tudi problemi in otrok se mora iz lastnih izkušenj naučiti, kako se spoprijeti s temi problemi. Starši lahko otroka pri tem vzpodbujajo, mu pomagajo pri iskanju rešitev, ne smejo pa jih namesto njega reševati. Otroci se morajo iz lastnih izkušenj naučiti, kako se soočiti z žalostjo in stresom, saj je to temeljnega pomena za otrokovo srečo v dobi odraslosti.

Dovolite svojim otrokom, da so jezni ali žalostni

Če se naš otrok na rojstnodnevni zabavi kuja, je naša pravilna reakcija, da gremo k njemu in mu rečemo, da bi se moral zabavati tako kot vsi ostali otroci okoli njega. Pa vendar otroci morajo vedeti, da je povsem v redu, če so včasih žalostni ali jezni in da so tudi ta čustva sestavni del življenja. Carrie Massive Warner pravi, da moramo otrokom dovoliti, da izrazijo svoja čustva, pa čeprav jezo. Seveda morajo to jezo izraziti v okviru nekih mej, ni v redu, če razbijajo pohištvo ali na primer igrače, vendar jih zaradi tega, ker občutijo jezo ali žalost ne poskušajte zasramovati ali se jim celo posmehovati.

Glavni vzornik otroku so njegovi starši

Dora Wang, profesorica psihiatrije na medicinski fakulteti v New Mexico, pravi, da študije kažejo na to, da otroci nasledijo temperament svojih staršev, ne preko genov, temveč preko njihovega obnašanja in vzgoje. Otroci nas opazujejo, če smo sami optimistični, je zelo verjetno, da bodo takšni tudi naši otroci. Otrokom lahko s svojim zgledom pomagamo, da vidijo kozarec, ki je na pol poln in ne na pol prazen. Otroci zelo dobro občutijo, v kakšnem čustvenem stanju so njihovi starši in se temu primerno tudi odzivajo. Zato, dragi starši, če želite imeti srečne otroke, morate srečo najprej najti v sebi.

Družina

(Foto: iStockphoto)