Krči

(Foto: Profimedia)

Pediater Ari Brown pojasnjuje, da dojenčki jedo pogosto in tako se njihovo črevesje premika pogosto in proizvaja vetrove. Pogostost vetrov ni znak za skrb, ker mu takrat ni neugodno.

Če pa se dojenček ob tem zvija in se zaradi tega počuti neugodno, ima mogoče težave s spuščanjem vetrov. Če ste pomislili na to, je prav, da poskusite z nekaterimi tehnikami, da mu olajšate vse skupaj. Tako priporoča pediatrinja Jennifer Shu.

Dojenčka položite na ravno površino in mu nežno masirajte trebušček. Drugi položaj je ta, da je dojenček na hrbtu in mu poskušate premikati noge in boke tako, kot da vozimo kolo. Takšna položaja razbijata mehurčke in omogočata vetrovom, da gredo ven. Prav tako pomaga topla kopel, ki olajša napihnjenost.

Moj dojenček ima krče. Kako naj mu pomagam?

Kako preprečiti?

Med hranjenjem lahko dojenček joka, golta, sesa in zajame veliko zraka, kar povzroči spahovanje in sproščanje plinov. Zato dr. Shu priporoča, da dojenčka po hranjenju dvignete tako, da bo podrl kupček.

Otroci, ki so hranjeni po steklenički, zaužijejo veliko zraka. Da to preprečite, nagnite stekleničko tako, da otrok med pitjem ne bo sesal zraka, ampak bo zagrabil cel cucelj. Prav tako je dobro, da preden mu daste stekleničko z adaptiranim mlekom , pustite za kratek čas, da stoji. Ker se steklenička stresa, se na vrhu naberejo mehurčki.

''Ko hranite dojenčka, poskrbite, da bo imel glavo v višjem položaju kot trebuh,'' svetuje dr. Shu.

Prav tako je dobro, da razmislite o prehrani, ki jo uživa dojenček. Nekatera živila napenjajo, tako da bodite pozorni na to, ko uvajate gosto prehrano. Če otroka še dojite, preverite, katera hrana, ki jo zaužijete vi, ga napenja, in jo izločite s svojega jedilnika.