Potovanje

(Foto: Profimedia)

Poletje je idealno za družinska potovanja. Dobro je, da se vnaprej organizirate in preštudirate, kam se odpravljate. Preverite, koliko časa boste potrebovali do cilja, koliko postankov boste imeli. S sabo imejte dovolj hrane, pijače in rezervnih oblačil za najmlajše.

Otrok mora sedeti v varnostnem sedežu

Ne glede, ali greste na krajše ali daljše potovanje, mora otrok pri miru sedeti v varnostnem sedežu. Otroški sedež z dojenčkom lahko postavite spredaj, na sovoznikov sedež, če izklopite varnostni meh. Toda na zadnji klopi v avtomobilu bo najvarneje nameščen, da varnostni sedež obrnete tako, da bo dojenček s hrbtom usmerjen v smer vožnje.

Prav tako morajo biti v varnostnem sedežu pripeti z varnostnim pasom starejši otroci. Nikakor jim varnostni sedež ne sme biti premajhen ali jih utesnjevati. Obvezen je do otrokove velikosti 150 cm oz. do dopolnjenega 12. leta.  

Poskrbite za njihovo varnost ob morebitnem trku in jim ne dovolite, da skačejo po avtomobilu, čeprav čakate v koloni in se vozite že več ur.

Otroka ne puščajte v avtomobilu

Predvidevamo, da se na poti tudi ustavite. Če je otrok zaspal, ga nikar ne pustite v avtomobilu, medtem ko vi skočite v trgovino na bencinski črpalki ali obcestni nakupovalni center. Čeprav mislite, da se boste tam zadržali manj kot uro, tega nikar ne storite. Vedeti morate, da se temperatura v avtomobilu lahko dvigne do 70 stopinj Celzija, če je zunaj 35 stopinj Celzija, zato so lahko posledice nespametnega ravnanja usodne.

Predlagamo – če dojenček spi, ga prestavite v voziček ali ga vzemite v naročje ter pojdite z njim po nakupih. Če je otrok starejši, ga počasi prebudite in se z njim sprehodite, gibanje mu bo na dolgi poti samo koristilo.

Potovanje

(Foto: Profimedia)

Pazite na temperaturno razliko

Če je bil avtomobil parkiran na soncu, poskrbite, da se ohladi, preden se vanj usedejo otroci. To storite tako, da odprete okna in pustite, da se prezrači. Če prižgete klimatsko napravo, morajo biti okna obvezno zaprta. Med potovanjem ne pretiravajte s hladnim zrakom v avtomobilu. Če je zunaj 35 stopinj Celzija, je lahko v avtomobilu le sedem stopinj manj. Če bo večja temperaturna razlika, lahko vaše in otrokovo telo doživita šok ob izhodu iz avtomobila. Prav tako se lahko s smotrnim upravljanjem klimatske naprave izognete morebitnemu prehladu, ki lahko izbruhne na dopustu.

Ne imejte odprtih oken

Pri majhnih otrocih je prav, da uporabite varnostni mehanizem za okna. Nekaterim lahko odpiranje oken postane zabavno, vendar je takšno početje lahko zelo nevarno. Otroci se med vožnjo ne smejo nagibati skozi okno, prav tako ne smejo dajati rok ali nog ven, čepravi stojite v koloni.  

Ne kadite

Odsvetujemo, da vpričo otrok v avtomobilu kadite. Že tako ste v majhnem, zaprtem prostoru, temperature so visoke, zato ne onesnažujte zraka še vi. Preprečite slabost pri otroku! Pasivno kajenje tako ali tako škodi in ima lahko za otroke dolgotrajne negativne zdravstvene posledice.  

Naredite postanke

Če vas čaka dolga pot, se vnaprej pozanimajte, kje se je dobro ustaviti z otroki in narediti krajši odmor. Takrat malicajte, malo se sprehodite naokrog in se nadihajte svežega zraka. Izberite takšno počivališče ob cesti, da ima dovolj sence, da je na stranišču urejen tudi kotiček za previjanje in da lahko kupite kakšen zdrav prigrizek.

Potovanje

(Foto: Profimedia)

 

Imejte s sabo dovolj tekočine

Poleti se številni odpravijo na dopust, zato imejte v mislih, da mogoče na cilj ne boste prišli v predvidenem času in boste stali v kilometrski koloni. Računajte na gnečo in imejte ob tako vročih dneh dovolj tekočine s sabo. Toda, poskrbite, da bo ohlajena. Steklenice z vodo postavite v hladilno torbo ali pa mrzlo vodo natočite v termo steklenice. Nikakor ne pijte na potovanju sladkih in gaziranih pijač.

Ne uživajte sladkarij med potjo

Pred potovanjem in tudi med njim ni priporočljivo uživanje mastne, ocvrte in sladke hrane. Ne ustrezite otroku in mu nikar ne kupite na bencinski črpalki lizike, čokolade, bonbonov ipd. Na postankih zaužijte lahkotno in zdravo hrano, na primer: sadje, narezan paradižnik in kumarice, na kocke narezan sir, solato iz testenin, ovsene ali riževe vaflje, humus s kruhom, suho sadje, smoothie, toast s sirnim namazom ali kosmiče brez sladkorja. Preprečite morebitno slabost.

Želimo vam srečno in varno vožnjo ter uživajte v poletju!

Sponzorirana objava