Bolan otrok

(Foto: iStock)

Kako poskrbeti, da bo naš malček zdrav (tudi jeseni in pozimi)?

Pojdite na sprehod

Otrok potrebuje svež zrak, zato se z njim le pogumno odpravite na jesenski sprehod. Veliko staršev misli, da je zbolel zaradi mraza, pa ni tako. Tisti, ki je pretirano zaščiten pred nizkimi temperaturami. je bolj občutljiv. Ni zbolel, ker je bil predolgo na mrazu, ampak ker je prišel v stik z mikrobi. Ponavadi se z rokami dotika vsega okoli sebe in si to veselo prenaša vse do ust. Če povzamemo, bolezni povzročajo virusi in bakterije!

Oblačite ga temperaturam primerno

Obrambni sistem se razvija tako, da se navaja na tiste mini »pošasti« , kot so npr. virusi, saj se z njimi otrok sreča prej ali slej. Če je bil predolgo časa zavit v vato oziroma se je gibal samo v sterilnem okolju, bo potem šok za telo in vas toliko večji. To seveda ne pomeni, da ne pazite nanj ali da zunaj ne potrebuje kape, ampak da nikar ne pretiravajte. Oblačite ga primerno razmeram, ne potrebuje pet puloverjev pod debelo jakno, en bo povsem dovolj.

Zračite prostore in pazite na temperaturo v stanovanju

Priporočljivo je, da tudi doma zračite prostore. Trikrat na dan to storite za dobrih 15 minut. Dnevna temperatura stanovanja naj ne presega 23 stopinj Celzija. Če želite, da bo otrok dobro spal, naj bo do 18 stopinj Celzija.

Uživa naj dovolj vitaminov

Za boljšo odpornost bo pomagala tudi kakšna vitaminska »bomba«. Malček naj pije veliko tekočine, iztisnjenih sokov, čajev ali pa mu za malico postrezite kašico iz sadja in zelenjave.

Sadje

(Foto: Pixabay)

Otroške bolezni so pogoste

Naj vas takoj na začetku potolažimo, da bo tudi to obdobje enkrat mimo. Za otroka starega do treh let ni neobičajno, da od jeseni pa do spomladi lahko zboli tudi do sedemkrat. Še posebej, če obiskuje vrtec. V tem jesensko – zimskem obdobju pride praviloma skoraj vsak na vrsto, da preživi kak dan ali več v postelji zaradi bolezni. Lahko boste obiskali pediatra zaradi vnetega žrela, kašlja, trebušne viroze ali podobnih bolezni. Žal se jim ne morete popolnoma izogniti. Brez skrbi, običajne otroške bolezni bo otrok preživel in vaši živci tudi. Ukrepajte mirno in premišljeno.

Zbrali smo nekaj najpogostejših otroških bolezni in njihove znake, da jih boste pravočasno prepoznali. Vsaka bolezen zahteva posebno zdravljenje.

Prehlad je najpogostejše vnetje zgornjih dihal.

Znaki : kihanje, suh kašelj, prasketajoče bolečine v žrelu, tekoč izcedek iz nosu

Zdravljenje: Največ virusov se izloča z nosnim izločkom, predvsem drugi in četrti dan bolezni. Če se le da, naj otrok kiha in kašlja v robček in ne po prostoru. Priporoča se pogosto umivanje rok, počitek in povečan vnos vitaminov.

Bronhitis je lahko posledica infekcije, prehlada itd. Gre za vnetje sapnic in sluznice sapnic.

Znaki : dražeč suh kašelj, vneto grlo, hripavost, bolečina in tiščanje v prsih

Zdravljenje: Priporoča se veliko tekočine, predvsem čaja, ki blaži draženje v žrelu in sam kašelj. V primeru, da se stanje ne izboljša, je treba obiskati pediatra.

Vnetje srednjega ušesa je najpogostejše bakterijsko vnetje pri mlajših otrocih.

Znaki : bolečine v ušesih, slab sluh in izcedek iz ušesa

Zdravljenje: Nujen je obisk pediatra in zdravljenje po njegovih navodilih.

žalost in otrok

(Foto: iStock)

Škraltinka se prenaša kapljično ali prek umazanih rok, predmetov, povzročitelji so streptokoki. Znaki : bolečine v žrelu, težave pri požiranju, vročina, bruhanje, obložen jezik, otekle bezgavke, izpuščaji na vratu in na notranji strani stegen, srbečica

Zdravljenje: Pri škrlatinki je treba obiskati pediatra, saj se zdravi z antibiotiki.

Rotavirus je pogosta virusna črevesna okužba, ki se prenaša z umazanimi rokami ali posredno z okuženimi igračami.

Znaki : driska, bruhanje, krči v trebuhu, zvišana telesna temperatura, kašelj, izcedek iz nosu Zdravljenje: Priporoča se visoka higiena, predvsem umivanje rok. Posebnega zdravljenja ni, pomembno pa je, da otrok veliko pije, da nadomesti izgubljeno tekočino.

Norice ali vodene koze so virusna nalezljiva bolezen. Prenašajo se kapljično in z neposrednim dotikom.

Znaki: povišana telesna temperatura, slabo počutje, zmanjšan apetit, izpuščaji po celem telesu, mehurčki, huda srbečica

Zdravljenje: Posebnega zdravljenja ni. Pomagajo pripravki, ki ublažijo srbenje. O bolezni morate obvestiti izbranega pediatra.

Gingivostomatitis ali slinavka prizadene sluznico ustne votline. Prenaša se z neposrednim stikom.

Znaki: močno slinjenje, slabo počutje, povišana telesna temperatura, spremembe v ustih, jezik kot »malina«

Zdravljenje: Pomagajo zdravilna sredstva proti vročini, katera hkrati blažijo bolečino. Pomembna je dobra ustna higiena, usta lahko otroku izpirate z žajbljevim ali kamiličnim čajem.

Peta bolezen je virusno obolenje. Prenaša se kapljično.

Znaki: živo rdeči izpuščaj na ličnicah v obliki metulja, z ostrimi robovi, kasneje tudi na drugih delih telesa, povišana telesna temperatura, glavobol, srbečica.

Zdravljenje: Posebnega zdravila ni, priporoča se počitek.

Bolezen

(Foto: Thinkstock)

Šesta bolezen je akutna virusna bolezen.

Znaki : povišana telesna temperatura, možni vročinski krči, vnetje zgornjih dihal, izpuščaj

Zdravljenje : Med povišano telesno temperature je pomembno, da otrok spije dovolj tekočine. Znižuje se jo z zdravili, priporočajo se tudi mlačne kopeli.

Otrok si bo s prebolevanjem otroških bolezni zgradil obrambni sistem. Pomembno je, da ob prvih bolezenskih znakih ustrezno ukrepate in se posvetujete s pediatrom o načinu zdravljenja. Sprejmite to kot nekaj običajnega in otroka pomirite, takrat bo še toliko bolj iskal vaš varen objem in ljubezen. Vašim malčkom želimo zdravo jesen in zimo.

Sponzorirana objava