Zima

(Foto: Thinkstock)

'Kdaj grem lahko z novorojenčkom na svež zrak?'

Pediatri priporočajo, da ste prvih 14 dni otrokovega življenja doma, pozimi pa celo do enega meseca. Najbolje bo, da se ven odpravite, ko izza oblakov pokuka sonce, nikakor pa ne v megli ali ob močnem vetru. Zgodaj zjutraj in pozno zvečer je pozimi hladneje, zato si takrat omislite aktivnosti z dojenčkom v toplem prostoru.

Če ste še vedno v dilemi, ali pri temperaturah pod 0 stopinj C iti sploh ven, naj vam zaupamo, da so skandinavski otroci bolj zdravi od naših in preživijo ogromno časa na prostem.

'Koliko časa sva lahko zunaj?'

Ko boste z dojenčkom na svežem zraku, boste veliko pripomogli k njegovemu zdravju. Če otrok še ne zna hoditi, se ne giba in večino sprehoda preživi v vozičku, mora biti temperaturam primerno zaščiten, da ne pride do pohladitve in ozeblin.
Pozimi je sprehod priporočljiv, ampak po zdravi pameti, ne pretiravajte z njegovo dolžino, nikakor ne ostanite toliko časa, kot bi sicer spomladi ali poleti. Če se otrok začne tresti, ga mrazi, je skrajni čas, da greste na skodelico vročega čaja domov. Novorojenčka ne izpostavljate mrazu več kot pol ure, potem postopoma podaljšujte.

Zima

(Foto: Thinkstock)

'Kako naj ga oblečem?'

Pozimi velja zlato pravilo, da se je treba oblačiti večslojno. Zavedati se morate le, da dojenčki zaradi večje telesne površine v primerjavi s telesno maso izgubljajo toploto hitreje kot mi odrasli, kar pa seveda ne pomeni, da morate pretiravati. Otroku nikakor ne sme biti prevroče. Ali je otrok oblečen preveč, preverite tako, da sežete z roko za rokav in potipate podlaket, lahko pa potipate tudi zatilje ali prsni koš. Če je poten in vrel, je čas, da mu eno jopico slečete.

Če je še majhen in večino časa zunaj preživi v vozičku, je topla zimska vreča iz ovčje volne, polnjena s perjem … ali odeja, ki ščiti pred mrazom, več kot dobrodošla. Otroku oblecite več oblačil, ne pozabite pa zaščititi izpostavljenih delov telesa: ušes, rok in vratu. Kapa, šal in rokavice so obvezna oprema, naj bodo ta oblačila kakovostna in nikakor premajhna.

Če otrok že dela prve korake, izberite primerno obutev zanj, najbolje podložene in vodoodporne škornje. Zimska jakna mora biti iz toplejših materialov, ki ne prepuščajo vetra in mraza, prav tako otroka nikakor ne sme omejevati pri skakanju, plezanju, tekanju in raziskovanju okolice.

Ključno je to, da otrok na sebi nima mokrih oblačil, saj vlažna dodatno odvajajo toploto in lahko pride do pohladitve telesa.

'Ali lahko poleg vozička pozimi uporabljam sling, kengurujček ali nahrbtnik?'

Mnoge mame so dojenčke in kasneje tudi malčke navajene nositi ali v kengurujčku, ali slingu, ali nahrbtniku, vendar pri nizkih temperaturah na tak način sprehod strokovnjaki odsvetujejo. Če že nimate druge rešitve, naj bo takšno nošenje otroka kratkotrajno, saj ima na sebi več oblačil kot po navadi in se v takšnih pripomočkih težje giblje, zato je izpostavljen nevarnosti omrzlin.

Sponzorirana vsebina