Na vašem družinskem jedilniku je nenehno prepiranje, mož ne razume vaših želja, sanj, v družbi sami večkrat zapostavljate svojo boljšo polovico, pri njej iščete samo napake ... Vse to se dogaja tudi v ''najboljših'' družinah, ki so obremenjene z vsakdanjimi opravki – službo, šolskimi obveznostmi, kuhanjem kosila, pospravljanjem ...

Kdaj nazadnje sta si s partnerjem oddahnila od previjanja, pospravljanja igrač, branja pravljic otrokom? Se vaš svet vrti samo okrog družine? Psihoterapevtka Wendy Grant vam polaga na srce: ''Noben zakon ali odnos ne bo trajal dolgo, če ga ne bomo negovali. Nikoli ne smemo domnevati, da je vse v redu in da je našemu partnerju vseeno, ničesar ne opazi ali ga ne zanima.''

ločitev

V zakon se zelo hitro lahko prikrade brezbrižnost ...

Preračunljivost

Tjaša iz Lucije se je potožila, da je mož po dolgotrajnih sestankih vedno slabe volje. Že na začetku zakona, še preden sta imela hčerko in sina, se je domislila, kako ga lahko zavrti okrog prsta. Prav tiste dni namreč njo vedno boli trebuh, pojavijo se bolečine in moževa nejevolja čudežno izgine, pojavi pa se resnična skrb za ženo.

Grantova takšne primere obravnava kot preračunljivo ravnanje in opozarja: ''Včasih ljudje manipulirajo z drugimi, ne da bi se tega resnično zavedali. Toda ko drugi prepoznajo, da so resnično izsiljevalni, se v njih vzbudi močna zamera.'' Tako da premislite, ali je preračunljivost v zakonu smiselna.

Kritiziranje je poniževalno

Tomaž je s Špelo poročen 15 let; prizna, da je dostikrat v družbi znancev in sorodnikov svojo ženo na glas kritiziral. Seveda se je pri tem Špela počutila ponižano, ne glede na to, o čem so razpravljali.

Ločitev

Taktika izogibanja ni uspešna ... (Foto: iStockphoto)

Takšni primeri so zelo pogosti, ne samo pri njima, Wendy Grant pojasnjuje, zakaj pride pri partnerjih do takšnih situacij: ''Kadar nekoga poznamo zelo dobro in ko smo z njim preživeli precejšen del življenja, tega človeka pogosto začnemo jemati kot nekaj samoumevnega ali pa začnemo podcenjevati njegova čustva.'' Trdi, da morajo biti partnerjeva čustva na prvem mestu, ne pa sogovornikova, če ne želimo svojega moža ali ženo ponižati.

Čim manj s partnerjem

40-letni Jože iz Kranja verjame, da se bo neprestanim prepirom s svojo 38-letno ženo Klaro izognil tako, da bo čim manj doma. Po službi si organizira dan tako, da najprej spije kavo v bližnji gostilni s svojim najboljšim prijateljem. Domov skoči le, da se preobleče v športna oblačila, in že s kolesom oddrvi v bližnji gozd. Sin študira v Ljubljani, tako da imata Jože in Klara čas zase. Ko se slučajno znajdeta ob isti uri v istem prostoru doma, se zelo hitro zapleteta v prepir. Njuna zveza je po mnenju Jožeta uspešna prav zato, ker se pravzaprav izogibata drug drugemu.

Grantova označuje takšne ljudi kot tiste, ki ne znajo dobro izražati čustev, saj če so odsotni, se ne rabijo soočiti bodisi s partnerjem bodisi čustvi. Taktika izogibanja je lahko rešitev, ampak ko nastopijo resnejše težave in nesoglasja, je treba nekaj ukreniti. Psihoterapevtka predlaga, naj se partnerja pogovorita in sprevidita, kajti nasprotno lahko to vodi k večjemu sporu. Če komunikacija med njima ni uspešna, naj obvezno poiščeta pomoč pri kakšnem svetovalcu ali zdravniku

Poljub

S partnerjem na novo odkrijta, kaj rada počneta skupaj. (Foto: iStockphoto)

Na novo odkrijte

Mamica treh otrok Nika iz Maribora nam je zaupala, da je končno našla rešitev za svoj zakon. Pred leti jo je izpopolnjevala sreča njenih otrok, ničesar ni zahtevala zase. Skrbela je, da so njihove potrebe potešene in jih skupaj z možem preudarno vzgajala. Z leti sta z možem zaplavala v rutino, zvečer sta posedala pred televizijo. Nenadoma se je v Niki zbudila želja po zabavanju, po ''zunanjem'' svetu. Mož je seveda ni razumel in podprl, ko se je odločila, da večere preživi na tečaju risanja. On je namreč še vedno po naporni službi najbolj užival ob spreminjanju programov na televiziji. Ni ji prisluhnil, ni čutil njene ujetosti v dom. Nika je tako začela obiskovati tečaj, mož pa je obtičal doma. Toda kmalu ga to ni več sproščalo, manjkala mu je Nikina bližina. Sprevidel je, da mu je pomembneje, da jo vidi in čuti blizu sebe. Odprto sta se pogovorila in prišla do zaključka, da bosta ob večerih skupaj hodila na potopisna predavanja.

Wendy Grant razlaga: ''...na novo sta odkrila tisto, kar sta že skoraj izgubila: užitek v tem, da skupaj počneta stvari.''

Če ste se našli v eni izmed teh zgodb, se zamislite, kaj pričakujete od svojega zakona, partnerja, kaj vas v zvezi navdušuje, izkopljite se iz večnih prepirov in obudite tisti trenutek, ko ste se zaljubili, ko se vaš dan ni vrtel le okrog otrok.