Otrok kot projekt - 2

(Foto: Profimedia)

Mama, ki zmore vse – in to bolje od vseh drugih!

Poznate kakšno mamico, ki brez kakršne koli težave zelo uspešno gradi poklicno kariero, vsak dan skuha kosilo, ima najboljšega moža na svetu in najlepše in najbolj pridne otroke? Pri vsem tem ne potrebuje prav nikakršne pomoči, ker zmore vse opraviti sama – in to z veliko dobre volje! Če ste odgovorili pritrdilno in če ste že kdaj stali ob taki osebi, ste se morda za trenutek počutili 'majhne'. Psihologi pravijo, da bo med nekaterimi mamicami vedno vladalo 'tiho tekmovanje', za katerega se žal marsikatera ne zaveda, kako vpliva na otroke.

Veste, kaj mame vznemirja, očkov pa niti gane ne?

Ameriška psihologinja Barbara Greenberg, ki v središče raziskovanja postavlja predvsem razvoj najstnikov, opozarja, ''da je vse več staršev takih, ki otroke obravnavajo kot projekt – če bi njihovo pripovedovanje o službenem uspehu postavili ob bok domačemu, vzgojnemu, ne bi zaznali večje razlike. Velika tekmovalnost zlasti med mamicami lahko vodi v anksioznost, saj si bo tak otrok vedno želel dosegati tudi nemogoče cilje, ki mu jih bodo predstavljali starši. Strah, da bi jih razočaral, se zakorenini in otroka zelo zavira pri njegovem razvoju,'' piše psihologinja. Hkrati pa navaja pet vprašanj, z odgovori na katera lahko ugotovite, ali je čas za spremembe:

1. Je otrokova odlična ocena vse, kar šteje?

2. Pogosto sprašujete druge starše o njihovih otrocih, zato da je vaš vedno v koraku s časom ali ga celo prehiteva?

3. Pozabljate, da imate še kakšne druge aktivnosti, ki ne vključujejo vaših otrok?

4. Se z drugimi starši, ko se srečate, pogovarjate samo o otrocih?

5. Je vaš otrok kdaj v stresu oziroma bi zanj rekli, da je že zdaj velik perfekcionist?

Psihologinja Greenberg pravi, da je dovolj en pritrdilni odgovor na katero koli od zgoraj zastavljenih vprašanj, da razmislite o spremembah v svojem načinu vzgajanja.

10 stvari, ki bi jih moral vedeti vsak starš!

Otrok kot projekt - 1

(Foto: Profimedia)

Svoje mnenje lahko izrazite na naši Facebook strani ali pa se nam samo pridružite s klikom na