Varuška - 2

(Foto: iStockphoto)

Ko se odločite, da boste večer preživeli brez 'nagajivih' malčkov, razmislite o tem, katero varuško boste najeli. Pozanimajte se pri drugih starših, mogoče lahko priporočijo osebo, na katero se boste lahko zanesli.

Zaupajte svojim občutkom – če vi ne boste zadovoljni z varuško, kako naj bodo potem vaši otroci. Ne ozirajte se na starost varuške, mogoče se boste bolje počutili, če boste izbrali takšno, ki ima več izkušenj s čuvanjem otrok. Z njo se pred odhodom pogovorite o otrokovih navadah, kdaj mora v posteljo, kaj rad večerja. Če bo varuška pazila na starejše otroke, se dogovorite o tem, kateri program na televiziji lahko gledajo. Ne pozabite pustiti listka s svojo telefonsko številko.

Nekateri starši brez težav pustijo svojega otroka pri drugih čez noč. Vnaprej se dogovorite s starši, pri katerih bo prespal. Pojasnite jim, katera pravila doma upošteva vaš otrok.

Prav tako ga ne pustite pri neznancih, temveč pri ljudeh, ki jim zaupa in se v njihovi bližini dobro počuti. Otroku razložite, da vas lahko pokliče, če bo želel poklepetati z vami o čemer koli. Podučite ga, da mora odločno reči: ''Ne!'' če bi odrasla oseba želela početi z njim nekaj, kar mu ni všeč. Vnaprej mu razložite, da bo moral upoštevati tudi pravila gostiteljev.

Naslednji dan otroka vprašajte, kako se je imel z varuško ali na obisku, spodbudite ga, da vam natančno pove, kaj je počel. Če bo vaš otrok razburjen, zahtevajte pojasnilo od tistega, ki je pazil nanj.