Družina

Kdo pravi, da morata zato, ker sta starša, pozabiti drug na drugega? (Foto: iStockphoto)

Le kako bi si lahko vzela kaj časa le za vaju, ko pa je treba najprej poskrbeti za majhna bitjeca, ki so obogatila vajin odnos? Pa služba, delo, ki ga je treba postoriti doma, in še kakšen domači ljubljenček za povrh. Le kdo ima čas za prebujanje romantike? Potrebno bo malce domišljije, da v vaju znova prebudite strast in tisto iskrico ljubezni, ne potrebujete pa dolgih ur, da bi se znova malce zbližala.

Izkazujta si pozornost

Ustvarita jezik, ki ga razumeta le vidva. Ni bolj čarobnega in povezujočega občutka kot geste, besede in zarotniški pomežiki, ki jih razumeta le vidva. Kako bi besede „rad te imam,“ ali „krasno izgledaš“ ali krijem ti hrbet, ne skrbi,“ povedali brez vsake besede? Po vsej verjetnosti to že vesta, le poskusiti morata.

Se še držita za roke? Morda mislite, da ste to res že prerasli, saj niste najstniki, ki bi se morali skrivati po šolskih hodnikih. A že s tako preprostim dotikom poveste, komu pripadate. To vas nič ne stane, ko ste na sprehodu, gledate televizijo ali kar tako mimogrede. To vas bo popeljalo nekaj let v preteklost, ko je bilo že to dovolj, da vam je srce začelo močneje razbijati.

Par

Razigrana sta lahko tudi drugače. (Foto: iStockphoto)

Jutra so le vajina

Še kaj flirtate? Zakaj ne bi tako začeli zjutraj, še preden vam glavo zapolnijo dnevne in službene skrbi. Uščipnite partnerja v zadnjico, poljubite ga kljub jutranjemu zadahu ali pa se skupaj odplazita pod tuš. Če ste v naglici, boste morali malce pohiteti.

Če zvečer ali čez dan ne najdete časa za malce crkljanja, naj budilka zjutraj zazvoni 15 minut prej. Verjemite, zaradi tega ne boste nič manj naspani, teh nekaj minut pa lahko vajin občutek povezanosti precej okrepijo. Vrnete se lahko tudi k posladkani stari razvadi – sporočilcem. Puščajte jih na kuhinjski mizi, pultu, na vratih, ogledalu, hladilniku, torbi, ki jo vedno vzame v službo, v žepu... ali pa ga prilepite na volan. Kdo bi ga mogel zgrešiti?

Čez dan

Živimo v času moderne tehnologije, zato jo le s pridom izkoristite. Mobilni telefon seveda imate, kajne? Pretrgajte rutino dolgočasnih sms-sporočil z dogovori o nakupih v trgovini in vprašanji, kdaj se partner zvečer vrne domov. Pošljite mu sporočilo 'kar tako' in povejte, kaj se vam trenutno podi po glavi, kako ga imate radi. Če besedilo še malce začinite, vam partner tega zagotovo ne bo štel v zlo, prej nasprotno, razen če ne živite s čistunom.

parček pred gumami

Obujajta spomine na čas, ko sta se spoznala in ko je bil vsak dotik nekaj posebnega. (Foto: iStockphoto)

In če rečete, da nimate časa za romantično večerjo, ker za otroke ne najdeta varstva? V tem primeru se lahko dogovorita za skupno kosilo. Otroci so v vrtcu ali šoli, vidva pa bosta izkoristila čas za kosilo v službi.

Kupite darilo brez razloga. Saj ne govorimo o nakitu, rožah ali čem drugem. Malenkosti so tiste, ki štejejo. Pojdite v knjižnico in si izposodite knjigo, ki si jo vaš partner že dolgo želi prebrati, poiščite skladbo, ki bi si jo želel slišati, v trgovini mu kupite najljubše piškote. Preprosto, vi pa zaradi tega ne boste imeli luknje v denarnici. 

Ko ste v družbi, le pohvalite. Pretirano hvalisanje ni potrebno, dovolj jasno pa dajte prijateljem ali sodelavcem vedeti, kako lepo se počutite v njegovi družbi, kako vam je všeč, kako se oblači in kako ljubek je, ko pestuje otroka. To, kar vedo ostali, mu bo kmalu prišlo na ušesa. In po vsej verjetnosti mu bo godilo, da ga imate tako v čislih.

In ko se dan izteka...

Pravite, da niste romantik in večerje ob svečah ne marate? Morda bo pomagal podatek, da smo ob soju sveč vsi videti lepši. Kaj zato, če jih prižgete ob večeru, ko skupaj sedita pred televizijo in jesta ostanke, ki so ostali od kosila.

Mislite, da nimate časa za praznovanje? Nikar ne čakajte na velike dosežke, lahko pa iz tistih malih naredite velika praznovanja. Se je vaš partner na službenem sestanku dobro odrezal? Odprite šampanjec. Le zakaj bi čakali na velike priložnosti. Vsak dan, preživet z njim, je dosežek.

Dobro, da imamo spomine. Z njimi se vedno znova vračamo na začetek, ko smo čutili metuljčke v trebuhu in iz njih črpamo moč za vsak naslednji korak. Ko boste godrnjali nad njegovimi umazanimi nogavicami in se pritoževali nad njenim, po vašem mnenju pretiranem posvečanju pozornosti otrokom, ki še kar nočejo zaspati, se vrnite na začetek. In se spomnite, zakaj vam je tako všeč in zakaj ga imate tako radi. In to mu povejte na glas. Zapletite jo v pogovor in odpotujta nazaj, skupaj obujajta spomine, se nasmejta.

Otroke učimo reči 'hvala' in 'prosim.' Pa res tudi sami sledite tem pravilom? Pomembno je, da znamo to reči tudi drug drugemu. Običajno je ravno oseba tega najmanj deležna. Nikar partnerja ne jemljite za nekaj samoumevnega, bodita spoštljiva drug do drugega in iskreno izrazita hvaležnost za vse, kar storita drug za drugega. Velikokrat recite hvala in dajte s tem partnerju veljavo, obenem pa bodite še dober vzor svojim otrokom.

Pomlad

Svoj odnos negujta. Vsak dan, kolikor je le mogoče. (Foto: iStockphoto)