dominvrt

40-letnice prav tako plodne kot 20-letnice

NOSEČNOST
8
15.11.2010, 13:19

Tiktakanje biološke ure ni več razlog za paniko. Moderen način življenja je rojstvo prvega otroka časovno zamaknil, medicina pa za take primere ponuja učinkovite rešitve.

40-letnice prav tako plodne kot 20-letnice

Družinska radost tudi v kasnejših letih
Družinska radost tudi v kasnejših letih/ FOTO: iStockphoto

Strokovnjaki ugotavljajo, da za ženske, ki okrog tridesetih še vedno doživljajo ljubezenske brodolome, ni bojazni, da ne bi postale mamice. Tako so strokovnjaki odkrili novo, revolucionarno tehniko, s katero so lahko štiridesetletnice enako plodne kot takrat, ko so štele dve desetletji manj. Prvi je tehniko v praksi preizkusil britanski strokovnjak dr.Sherman Silber. Osebno se je srečeval z ženskami, ki so po tridesetem letu ostale brez partnerjev in se znašle pod pritiskom družine in družbe, naj vendarle že postanejo mame.

Zanesljiva rešitev

Poseg poteka s tankim rezom v tkivo jajčnikov, ki vsebujejo okoli 60 tisoč jajčec. Ta zamrznejo in kasneje ponovno vstavijo v telo. Poseg so v medicini razvili za ženske, ki so zbolele za rakom jajčnikov, s čimer so jim omogočili, da so po procesu zdravljenja še vedno lahko zanosile. Tehnika je postala v Veliki Britaniji hitro popularna, saj je brez posledic za tiste, ki so se vmes odločile zanositi po naravni poti.

Odvzem tkiva poteka pod splošno anestezijo in traja nekaj ur. V Veliki Britaniji stane malo nad 4500 evri, dr. Silber pa trdi, da je poseg enostavnejši in manj boleč od klasične umetne oploditve. Priporočljivo je, da poseg opravijo pred tridesetim letom, ko je jajčec največ in so tudi v najboljšem stanju.

 

Komentarji (8)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

998877
25.05.2013, 20:01:38
+9
ja vse ok, ampak čez 9-12 let se pa sigurno pozna razlika...otrok pride v puberteto,mamica pa v menopavzo... pa da drugi ne vejo a so to starši od otroka ali stari starši... Seveda to ne velja za tiste, ki zaradi kakoršnih koli problemov ne morejo imeti prej otrok...ne razumem pa parov, ki so skupaj npr. 8let in potem si kupijo psa...otroke imajo pa pri 40ih...
Ma Teja 1
25.05.2013, 19:57:55
+6
V sosednjem članku pa piše, da je nosečnost po 35 letu tvegana... ????
Ma Teja 1
25.05.2013, 19:58:53
+2
"Nosečnost med 35. in 39. letom Pri ženski je upadanje plodnosti povezano tudi s staranjem, saj organizem počasi izgublja vitalnost. Zaradi tega svojo moč izgubljajo tudi jajčniki in posledica je težja zanositev." Citirano iz članka zgoraj :)
snowgal
24.11.2010, 7:31:52
+4
Zakaj pa ne? Jaz osebno, jih ne bi imela tako pozno. Sicer se pa zarečenega kruha največ poje (sem v tridesetem letu). Ljudje smo si različni. Neumno se mi zdi, da se govori, kako človek ne more pri 40. tekat naokrog, plezat na drevesa itd. Marsikdo lahko in to še bolje kot veliko 30 letnikov. Kaj pa potem invalidi? Njim ne bi priporočali otrok, ker ne bojo mogli brcati žoge, skakati po lužah...? Vsi smo krvavi pod kožo in preveč je "obsojanj". Sram zaradi starosti staršev? Še ena neumnost. Skoraj vsakogar je vsaj enkrat "sram" zaradi starša/ev. Morebiti zaradi kakšne geste, kakšnega kosa oblačil, frizure ipd. Najstniki so itak zelo občutljivi ljudeki :) Če vam zdravje dopušča, da zanosite po štiridesetem, ajde v napad ;) Nekateri prej (tudi prekmalu, kar je res žalostno), nekateri kasneje. Srečno vsem!
Danara
18.11.2010, 12:23:03
+6
Sama sem postala mamica pri dvajsetih in postala bom ponovno pri 42., pa fizično ne občutim nobene razlike, sem pa bolj umirjena, potrpežljiva in čeprav sem prva dva zelo lepo vzgojila, vem da mi bo pri tretjem še lažje. Sicer pa se tudi življenska doba dviguje in ne vidim razloga, zakaj tudi otrok ne bi imeli kasneje.
Matija Pintaric
25.05.2013, 20:10:00
+6
Danara, čestitam za pogum, v teh časih!
koalčica
26.05.2013, 17:45:11
+1
čestitam za
coming
17.11.2010, 14:53:18
+2
Mislim, da je precej naporno za starše in otroke, če imate otroka po 40. letu. Mislim, ker starši nimate več tolikšne telesne kondicije, da bi lahko tekali za otrokom in ga vsega naučili... Po moje je tudi malo čudno, ko je otrok star 10 let starš pa prek 50. Tako, da mislim, da se boste namučili starši, otroke pa bo v šoli sram, ker imajo tako stare starše... Ne želim koga užaliti, le svoje mnenje sem povedala....
Pogačnik po prejemu pojasnil sodnika manj ...
Eintracht po preobratu izločil Benfico, Arsenal v ...
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
Razplet, ki ga sodniki niso želeli videti
13 stvari, ki jih vaše telo govori o vašem zdravju
Vsi načini barvanja pirhov
Meg Ryan pretiravala z botoksom
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Kakšna oblačila niso primerna za vrtec, kakšna pa ...
Policija opozarja: Ste v reži bankomata našli ...
Kmetijski inštitut vrtičkarjem: Nikar ne hitite s ...
To so ključne veščine uspešnih ljudi