Igralna terapija Petre Škof

(Foto: Center za igralno terapijo)

O vzgoji in o tem, kako naučiti otroke spoštovanja, smo se pogovarjali tudi z igralno terapevtko Petro Škof. Danes imamo namreč starši pogosto težave z vzgojo in mnogi se sprašujejo, kje se skriva problem.

"Prepričana sem, da nekaj z današnjimi otroci in njihovim spoštovanjem do nas ni čisto v redu. Res je, da se otroci učijo predvsem s posnemanjem, vendar smo starši dolžni otroke tudi vzgajati. Seveda na spoštljiv način, vendar še vedno moramo biti starši tisti, ki imamo "glavno besedo". Če nas otroci v tem oponašajo, se do nas vedejo nespoštljivo. Vem, da se tudi odrasli med sabo več ne spoštujejo in tako ni več spoštovanja učiteljev, zdravnikov," meni Škofova ob tem pa dodaja, da smo preveč vpeti v družbo, ki ima velik vpliv na nas, naše otroke in način vzgoje, da bi zares razumeli kaj se dogaja. Poleg tega pa moramo spoštovanje izkazovati tudi do drugih odraslih tako doma, kot tudi do učiteljev in vzgojiteljev, saj bomo s tem otrokom nekako vcepili prave vrednote.

Izbrali smo pet staršev, ki smo jih v tem letu povprašali kakšen način vzgoje otrok se jim zdi najbolj primeren. Morda kakšen način pride prav tudi vam. Veseli pa bomo tudi vašega mnenja.

Saša Lendero

Otroke je treba imeti neskončno rad in jim to znati pokazati. Ljubezen, ki je druga stran ne uspe videti, je le sama sebi namen in ne služi ničemur. Ariji zato ves čas izkazujeva ljubezen s pozornostjo, posvečanjem, besedami, objemi …in tudi z vzgojo, ki mora včasih vsebovati prepovedi in omejitve, saj se bodo ves čas pojavljale tudi kasneje v življenju. Čim prej se mora naučiti z njimi soočiti ter jih sprejeti kot del življenja, ne da bi ji povzročale frustracije ali občutek nemoči in neuspeha. Ni mi všeč preveč permisivna vzgoja, saj se mi zdi, da otroku ne prinaša ničesar dobrega. Grozljivo pa se mi zdi, da nekateri svoje otroke ponižujejo, ustrahujejo in celo pretepajo … in ob vsem tem pri sebi najdejo opravičilo, češ da jih le vzgajajo. V mojih očeh so to bolni ljudje, ki jim je treba otroke TAKOJ, isti hip odvzeti (o tem, da bi – in kako - kaznovala povzročitelje, se ne bom preveč razgovorila, saj me bo zaneslo daleč preko meja, ki jih dovoljujejo javni mediji) in jih dati v posvojitev nekomu, ki jih bo znal imeti zares rad in malih osebic ne bo popolnoma poškodoval na poti odraščanja.

Saša Lendero in Aria

Saša Lendero in Aria (Foto: osebni arhiv)

Tinkara Kovač

Doslednost je prava beseda. Kazni morajo biti dosledne in starši se jih morajo držati, pa tudi obljub. Nič ni bolj narobe kot to, da nekaj govorimo, drugo mislimo, tretje naredimo. Otroci postanejo zmedeni in ne vedo, kam naprej. Če pa jim je jasno, kje so njihove meje in kakšna so pravila, se jih bodo tudi sami držali, ker jim bodo dajala občutek varnosti in vedeli bodo, kako naj se obnašajo.

Tinkara Kovač - Če je to vse (iz spota)

Tinkara Kovač

Marko Vozelj

Najprimernejši se mi zdi pogovorni način in način lastnega zgleda. Po navadi se premalo zavedamo, da smo prav starši tisti, ki s svojimi dejanji in besedami najmočneje vplivamo na vzgojo svojega otroka. Mi smo njihovo nebo, oni pa so naša gladina morja. Boter mesec je Zvezdici zaspanki dejal, da mora biti kazen vzgojna in pri tem je prav gotovo mislil tudi na kakšno bližnje srečanje zadnje plati in vzgojne dlani, v nežnejši obliki.

Marko Vozelj-družina

Marko Vozelj z družino (Foto: osebni arhiv)

Maša Židanik Bjelobrk

Zdi se mi, da je danes vzgoja otrok zelo zmedeno področje. Kdor je prebral vsaj nekaj knjig, ve, da se niti strokovnjaki ne strinjajo med seboj, kako naj se vzgaja otroke. Tako se malo ravnamo po svojih starših, malo se gremo moderno permisivno vzgojo, na koncu pa smo zmedeni vsi, tako otroci kot starši. Jaz kot mamica si ne prizadevam za to, da bi bila njuna prijateljica, ampak nekdo, ki mu zaupata in ga spoštujeta, skratka avtoriteta, vendar ne nekdo, ki dosega poslušnost svojih otrok s tem, da se dere na njih ali pa jih tepe. Sploh se mi zdi, da prijazna beseda in ljubeč odnos dosežeta največ in to se trudim naučiti tudi svoja otroka.

Maša Židanik Bjelobrk in Jana

Maša Židanik Bjelobrk in Jana (Foto: osebni arhiv)

Zvezdana Mlakar

Moja začetna ideja, pravzaprav že vzgoja v permisivnem duhu, se ni prav nič obnesla. Od razlaganja in parlamentiranja sem bila že čisto onemogla. Z drugim in tretjim otrokom pa je taka vzgoja odpadla sama od sebe, saj bi brez pravil v tako številčni družini nastal popoln kaos, jaz pa bi se spremenila v služkinjo …
Jasno, da se vse pomembnejše odločitve sprejemajo v dogovoru, pravila za vsak dan pa so jasno postavljena … Velika družina ti tudi privzgoji občutek za sočloveka in kompromise.

Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar (Foto: Facebook)