Franci Kek in njegova žena Mattea sta pred tremi leti postala starša. Francija je tokrat razveselila hčerka Gaja. Vsestranski očka je Matteo spremljal pri porodu in ugotovil, da bi bilo prav, da bi bil prisoten tudi pri rojstvu sinov iz prvega zakona.

Resen politik, organizator festivala Rock Otočec, režiser in igralec v 76 skritih kamerah je po izobrazbi socialni delavec, vendar pa te službe ni nikoli opravljal. Sočutje do sočloveka vsakodnevno izraža na različne načine. S prizadevanji v parlamentu, posluhom za mlade pa tudi s humorjem, ki je danes še kako potreben.

Franci je za Bibaleze.si spregovoril o svoji družini, vzgoji otrok in preživljanju prostega časa.

Kakšen oče ste, kako bi se opisali? Ste strogi, popustljivi, zabavni … ali vsega po malem?

Ko sem razpoložen, sem zabaven. Sicer pa postavljam meje in mislim, da ne težim preveč.

Kakšen način vzgoje vam je najbližji?

Pravičen do otroka glede na njegovo starost.

Kaj cenite pri ljudeh in česa ne marate?

Cenim načelnost, nepopustljivost. Ne maram pa zadovoljevanja zgolj lastnih potreb na račun drugega, škodoželjnosti, negativizma, neosnovanega kritikantstva.

Kje boste počitnikovali to poletje?

Za tri dni grem na prijateljski festival v Cerreto Guidi. Devet dni pa bomo preživeli pri prijatelju, ki nam bo pri Šibeniku nudil prenočišče.

Ali znate kuhati? Kaj je vaša specialiteta?

Kuhal sem eno leto, ko sem služil vojaški rok na ladji v Šibeniku. Vsak dan sem za 16 ljudi pripravil zajtrk, kosilo in večerjo. Od takrat ne kuham več. Občasno spečem pico v posebni italijanski električni peči.

Kaj vas v življenju najbolj osrečuje?

Mir v sebi, zadovoljstvo s tem, kar delam in s tem, za kar se zavzemam.

Franci Kek s spremljevalko

Mattea in Franci (Foto: Miro Majcen)

Če se ozrete nazaj, na kaj ste najbolj ponosni?

Na 14 festivalov Rock Otočec, na 76 skritih kamer, na pet nizko proračunskih filmov, na nepopustljivost in odkrit odnos v politiki.

Kaj je vaša življenjska želja? Se vam je izpolnila ali je ostala
neizpolnjena?

Nimam življenjske želje.

Ste oče treh otrok. Menite, da se danes skrb za dojenčka močno razlikuje od časov, ko ste v rokah prvič držali pleničko? Saj ste jo, kajne? Kje opazite največje spremembe?

Odnos se je spremenil. Sedaj je zrelejši. Je pa bil pred leti bolj evforičen.

Ste bili prisotni pri vseh treh porodih? 

Prisoten sem bil pri zadnjem porodu. Sedaj menim, da bi bilo prav, da bi bil tudi pri prvih dveh.

Mattea, kako se je odrezal? Vam je pripovedoval šale, vas vzpodbujal, ali je pobegnil?

Najbolj je pomembno, da je nekdo ob tebi z dobro voljo in tako se tudi spomnim njegove prisotnosti, dajal mi je spodbudo; čeprav ali prav zato mu je bilo na koncu slabo.

Kakšen partner je Franci? Kje sta se spoznala? S čim vas je osvojil?

Franci je miren in zabaven, raztresen in konkreten, pozabljiv in občutljiv – če gre to sploh skupaj! Tudi jaz nisem od muh in, kot kaže, naju prav ta nasprotja privlačijo.

Franci, če se vrneva v vašo rano mladost … kakšen deček ste bili? O čem ste sanjarili, si želeli, da boste nekoč postali? Ste kaj od tega uresničili?

Upal sem, da bom velik in močan, da se bom srečno poročil, imel otroke in službo, v kateri mi ne bo treba fizično delati.

Glede na vaše zabavne posnetke bi pomislila, da ste tudi kot otrok pogosto kaj "ušpičili." Nam lahko zaupate kakšno zabavno prigodo iz otroštva?

Ne, kot otrok sem bil zelo resen in sramežljiv. "Poslabšalo" se mi je v srednji šoli.

Izar, Vid in Franci Kek

Izar in Vid z očetom (Foto: osebni arhiv)