Nosečnica in cigareta

Plod kadilke je tudi do 250 g lažji, kar lahko ogrozi novorojenčkovo življenje. (Foto: iStockphoto)

Začetki kajenja v puberteti

Tobačna industrija vedno pogosteje usmerja svoje aktivnosti med mladostnice, ki jih v marsikateri državi kadi zaskrbljujoče veliko število. V nekaterih državah že kadi več deklet kot fantov. Prav mladostniki in mladostnice so za tobačno industrijo še posebej pomembna ciljna skupina, saj se kadilske navade praviloma vzpostavljajo v obdobju pubertete, to je do 19. leta starosti. Odrasli redni kadilci so kar v 80 do 90 odstotkih začeli kaditi do konca tega obdobja.

Odvajanje kajenja

Kajenje zmanjša plodnost tako pri ženskah kot pri moških. (Foto: iStockphoto)

Tobak in zdravje

Vplivov rabe tobaka na zdravje žensk je veliko. Poleg že dobro znanih vplivov na nastanek in razvoj bolezni srca in ožilja ter različnih vrst rakavih obolenj so z raziskavami ugotovili in potrdili številne motnje in bolezni, specifične le za ženske. Pri kadilkah se pogosteje pojavljajo motnje menstrualnega ciklusa, večja je verjetnost bolečin med menstruacijo in neredne menstruacije kot posledico motenj v metabolizmu spolnih hormonov. Zaradi tega pri kadilkah prihaja tudi do prezgodnje menopavze.

Pri ženskah kadilkah je čas do zanositve podaljšan, saj naj bi bila verjetnost za zanositev na ciklus zmanjšana, pa tudi neplodnost je pogostejša. Zaradi kajenja je več možnosti za spontani splav, naraščajo pa tudi s številom pokajenih cigaret. Dokazano je, da je zaradi cigaret povečana možnost izvenmaternične nosečnosti, pogosteje se pojavljajo tudi nepravilnosti posteljice, saj je tveganje za prezgodnjo ločitev posteljice pri kadilkah povečano.

Nizka porodna teža

Dobro so znani vplivi kajenja na rast plodu in nizko porodno težo. Otroci kadilk so v povprečju od 200 do 250 gramov lažji, manj odporni in bolj občutljivi, predvsem za bolezni dihal. Tveganje kadilk za rojstvo otroka z nizko porodno težo je vsaj trikrat večja od nekadilk, odvisno od pokajenih cigaret. Negativne posledice ima tudi pasivno kajenje, saj tudi pasivne kadilke rojevajo lažje otroke. Prav tako je pri njih povečano tveganje za prezgodnji porod in rojstvo nezrelega otroka.

Dojenje

V času nosečnosti in dojenja bi morale kadilke opustiti škodljivo razvado. (Foto: Stock Exchange )

Težave pri dojenju

Raziskave so pokazale, da je pri kadilkah manj verjetno, da bodo pričele dojiti, poleg tega dojijo v povprečju krajši čas. Dnevna količina nastalega mleka je manjša, obstaja tudi nekaj dokazov, da je mleko kadilk slabše kvalitete, dojeni otroci pa počasneje pridobivajo na teži. V mleku mater kadilk so našli povišane vrednosti nikotina in kotinina. Kotinin je biološki marker kajenja in ga najdemo v urinu otrok kadilk. Pri njih so te koncentracije okoli desetkrat višje kot pri otrocih mater nekadilk. Otroci kadilk pogosteje zbolevajo za dihalnimi in prebavnimi motnjami, kažejo znake alergij ter nepričakovano umirajo. Strokovnjaki poudarjajo, da je tvegano kaditi in dojiti, še bolj tvegano in neodgovorno pa je kaditi in ne dojiti. Matere in člane družine je zato potrebno vzpodbujati, da v času nosečnosti in dojenja prenehajo s kajenjem ali ga vsaj zmanjšajo.

Glede na spoznanja o vseh škodljivih učinkih tobaka na zdravje, je nosečnost in dojenje idealen čas, da ženske prenehajo kaditi. V tem času so pogosteje v stiku z zdravniki, drugimi zdravstvenim osebjem in svetovalci za dojenje, ki jim lahko nudijo podporo. Potrebno se je le odločiti in storiti prvi korak, pot pa je vsekakor trnova, saj je kajenje odvisnost kot vsaka druga.