Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

Slabokrvnost ali anemija je pomanjkanje rdečih krvničk in znižana koncentracija hemoglobina v krvi, ki pa je pomemben pri prenosu kisika do telesnih celic. Če je teh premalo nastopi slabo počutje in utrujenost. V nosečnosti pa je normalno, da raven hemoglobina upade saj se volumen krvi kar za polovico poveča, da bi bil lahko kos dodatnemu » delu« pri prenosu dodatnega kisika in hranilnih snovi za mamico in še nerojenega otroka. Pogosto pa se zgodi, da se kri preveč zredči, saj telo ne more proizvesti dovolj rdečih krvnih telesc in pojavi se slabokrvnost.

Je nevarna?

Ne, slabokrvnost v nosečnosti ni nevarna, če se jo odkrije dovolj zgodaj. V večini primerov ne ogrozi nosečnice. Kadar je v krvi premalo hemoglobina se telo znajde po svoje. Zviša se srčni utrip in kri hitreje kroži po telesu, zveča pa se tudi posteljica, da bi plod dobil dovolj kisika in hranljivih snovi.

krvne preiskave

(Foto: iStockphoto)

Kako zdravimo slabokrvnost?

Z zadostnim vnosom železa. To pomeni, da zdravnik ali ginekolog predpiše posebne pripravke v obliki tablet ali sirupa. Ti železovi pripravki pa so najbolj učinkoviti, če jih nosečnica zaužije na prazen želodec. Veliko nosečnicam je sicer po njih slabo ali celo bruhajo zato jih raje vzamejo po jedi. Slabokrvnost je pogostejša pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke ali trojčke, ter pri tistih, pri katerih je minilo krajše obdobje od zadnje nosečnosti.

Kateri so znaki slabokrvnosti

Utrujenost in bledica, razbijanje srca, zasoplost in omotičnost
bolečina v prsih in glavobol pri hujših anemijah. Utrujenost v nosečnosti ni tako nenavaden pojav, a če se ta nikakor ne konča, če nosečnica dovolj spi in počiva pa huda utrujenost nikakor ne izgine bo najbolje, da ginekolog preveri vsebnost hemoglobina v krvi.

Darovanje krvi

(Foto: Reuters)