dominvrt

Kako premagati strah pred porodom?

NOSEČNOST
0
07.09.2015, 8:03

V poplavi informacij se nosečnica pripravlja na najlepši dan, ko bo v svoje naročje stisnila otročka. Kako lahko doseže, da bo njena porodna izkušnja nabita s pozitivnimi čustvi in bo premagala strah? Ob finalnem dogodku pa mogoče potrebuje le partnerjev objem …

Kako premagati strah pred porodom?

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: iStockphoto

O tem, kakšna čustva preplavijo nosečnico, kako premaga strah pred porodom in kateri položaj je najuspešnejši med popadki, smo se pogovarjali s psihologinjo in družinsko ter vedenjsko terapevtko Evo Hrovat Kuhar, ki je svoja spoznanja strnila v knjigi Izziv poroda. Napisala jo je zato, ker je sama kot nosečnica pogrešala informacije o tem, kako naj bi se čim bolj pripravila na porod.

Nosečniške težave

Poleg telesnih sprememb naleti nosečnica še na druge težave. Avtorica knjige Izziv poroda pojasnjuje: ''Hitre spremembe razpoloženja, potreba po razčiščevanju nekaterih odnosov, na novo vzpostavljanje odnosa s svojimi starši, predvsem z mamo … Ko se najavi novo bitje, se spremeni tudi odnos do življenja. Poveča se občutek odgovornosti in s tem je včasih povezan strah pred dokončnostjo odločitve za otroka. Čustvovanje med nosečnostjo postaja zelo intenzivno, pa ne le med nosečnostjo, tudi porod je čustveno nabita izkušnja.''

Mnogo nosečnic se sprašuje, ali so spolni odnosi med nosečnostjo škodljivi. Terapevtka zatrjuje, da pravzaprav blagodejno delujejo na počutje nosečnice in odnos med partnerjema, vendar samo pri tistih, ki nimajo ogrožene nosečnosti zaradi kakršnega koli vzroka. Prav tako je strah odveč, da spolni odnos lahko pospeši porod, dokler maternični vrat ni dovolj zrel. ''Ko pa enkrat dozori, ko je že čas, da dojenček pokuka na plan, pa je prav spolni odnos najprijetnejši pospeševalec začetka poroda.''

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: Thinkstock/24ur.com

Dobra porodna izkušnja

Občutek strahu pred porodom je med ženskami prisoten že mnoga leta. ''Že trditev iz svetega pisma 'in v bolečini boš rodila svoje otroke' ne more biti spodbuda za pozitivno razmišljanje. Poleg tega je bil v zgodovini porod res kritičen dogodek, smrtnost mam, predvsem pa otrok, je bila velika in vse to se gotovo zapiše v kolektivno podzavest,''razlaga psihologinja in nadaljuje, da je danes prav nasprotno, in sicer rojevanje je zelo varno. Kljub temu pa je nosečnice še vedno strah. ''Na manj zavestnem nivoju so prisotni tudi drugi strahovi, na primer pred izgubo kontrole, strah pred neznanim in podobno.''Svetuje, da se nosečnice soočijo s temi strahovi, poiščejo informacije in se o vsem pogovorijo.

Prav tako pa je za čim boljšo porodno izkušnjo treba že med nosečnostjo razmišljati o tem in se na njo pripraviti tako telesno kot psihično. Pri porodu so ključni dejavniki sproščenost porodnice, zaupanje vase in sposobnost prepuščanja toku poroda. Priporoča, da se porodnica ne upira popadkom, ampak jih sprejme kot pomočnike ter se prepusti modrosti svojega telesa. Absolutno pa vse na podlagi naučenih pravilnih tehnik dihanja, ki tudi pripomorejo k lažjemu porodu.

Veliko očkov je pri porodu prisotnih, toda nekateri si tega vseeno ne želijo. Ali ga mora za to porodnica obsojati in ali ima pravico, da to od njega zahteva? Eva Hrovat Kuhar svetuje, naj se zahtevanje opusti in se partnerja raje iskreno in odkrito pogovorita ter izrazita svoje želje, prikažeta strahove. Poudarja, da prisotnost pri porodu mora biti želja obeh in nikakor ne prisila.

Pokončni položaj pri porodu

Marsikatera nosečnica se boji, da bo spregledala prve znake poroda, vendar brez skrbi. Na to vas bodo opozorili hitrejša prebava ali celo driska, tiščanje navzdol, obenem pa, kar je zelo zanimivo, po mnenju psihologinje, nosečnica začuti potrebo po urejanju, pospravljanju in pripravljanju stvari – temu pravimo občutek gnezdenja. Seveda pa ne boste mogli spregledati izločitve čepka, ki napoveduje, da se bo porod zdaj, zdaj začel, navsezadnje se bodo pojavili tudi popadki.

Ne obremenjujte se s tem, kje in kdaj vam bo odtekla voda. Tudi če se to zgodi sredi nakupovalnega centra, vedite, da voda ne odteče naenkrat kot slap, temveč začne curljati in se lahko umaknete očem javnosti.

Avtorica knjige sama prisega v prvi porodni fazi na pokončen položaj, saj ta pomaga, da se porodna pot hitreje pripravi na iztis dojenčka, obenem pa je popadke tako lažje predihavati. Pravi, da prav tako na začetku zelo koristi hoja, pozneje pa se lahko porodnica med popadkom na nekaj nasloni. ''Idealno je, če je to partner, saj poleg pokončnega položaja v tem primeru blagodejno delujeta tudi bližina in topel odnos. V takem položaju lahko partner hkrati tudi pomasira hrbet. Včasih pa že sam objem čarobno deluje.''

In ko vam bo uspelo, se boste z nasmehom zazrli v otrokove oči ... Čaka vas drugačno obdobje ... 

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: Thinkstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Med velikonočnimi prazniki bo tudi vreme praznično
Rossi: Tudi na Rinsa je treba računati v boju za ...
16-letnica nekaj dni pred smrtjo razkrila načrte ...
Jano na treningu presenetil Jernej v ženski obleki
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
Nepogrešljiva priloga velikonočne pojedine
Melania Trump jezna, ker ne bo na naslovnici ...
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Priljubljenost iz dneva v dan narašča
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Moderni načini barvanja pirhov
Prima sladica vas bo navdušila