dominvrt

Preden zanosite, prenehajte kaditi!

NOSEČNOST
2
31.01.2011, 7:13

Ob 31. januarju, svetovnem dnevu boja proti kajenju, smo preverili, kdaj prenehati s kajenjem, če zanosite. Najbolje je, da prenehate prej, škodilo pa vam ne bo niti med nosečnostjo.

Preden zanosite, prenehajte kaditi!


Ob svetovnem dnevu boja proti kajenju, 31. januarju, smo se o kajenju ter tem, kako to vpliva na nosečnico in otroka, ki ga nosi pod srcem, pogovorili z ginekologinjoUrško Gašper Oblak.

Nikoli ni prepozno, da opustite kajenje!
Nikoli ni prepozno, da opustite kajenje!/ FOTO: iStockphoto

Če načrtujete, ne kadite!

Nosečnost je stanje, ko je telo pravzaprav na preizkušnji – številni organski sistemi se morajo prilagoditi na nove in zahtevnejše razmere, zato je pomembno, da ženska pred zanositvijo živi zdravo – se zdravo prehranjuje, dovolj giba, skrbi za primerno telesno težo, ne kadi,“ nam je povedala Oblakova. Zato pravi, da je odločitev za prenehanje kajenja zmeraj prava – prej kot jo boste sprejeli, bolje bo.

Poleg tega je znano, da pari, kjer vsaj eden od partnerjev kadi, težje spočnejo otroka. Prav tako imajo otroci kadilcev manjšo možnost, da sami postanejo starši. Kajenje tudi neugodno vpliva na uspešnost postopkov oploditve z medicinsko pomočjo,“ dodaja. Ena od težav, ki se pogosteje pojavi pri kadilkah, je tudi zunajmaternična nosečnost. Moški, ki kadijo, pa imajo lahko zaradi zamašenih žil pogosteje težave z erekcijo, tako da opustitev kajenja vsekakor izboljša možnosti za zanositev. “Vse to so torej dodatni razlogi za opustitev kajenja,“ poudarja.

Prenehate lahko tudi med nosečnostjo

Oblakova pravi, da je priporočljivo kajenje opustiti tudi v nosečnosti. “Najmanj posledic je, če nosečnica neha kaditi pred 15. tednom nosečnosti, predvsem kar se tiče plodove teže, a nikoli ni prepozno ali nesmiselno nehati.

Dodaja, da je tudi zmanjšanje števila pokajenih cigaret bolje kot nič. Kadilki mora ginekolog na prvem pregledu v nosečnosti pojasniti tveganja in jo spodbuditi k opustitvi kajenja, ki naj se nadaljuje tudi po porodu. Nosečnica se mora zavedati, “da škodi tudi pasivno kajenje – plodova teža se lahko zaradi tega zmanjša do 20 odstotkov, zato naj se izogiba zakajenim prostorom,“ še dodaja.

Plodu primanjkuje kisika

Nosečnost pomeni začetek novega življenja. Zarodek in pozneje plod v maternici deli dobro in slabo s svojo materjo. Hrana, kisik in tudi škodljive snovi prehajajo v njegovo telo preko posteljice in popkovnice. Kisik dobiva plod iz materine krvi, v kateri je njegova koncentracija višja kot v plodovi. Ko mati kadi, del kisika v njeni krvi nadomesti ogljikov monoksid, zato ga je manj na voljo tudi plodu, ki se takrat 'bori za zrak',“ nam je zaupala. Dodaja, da cigaretni dim vsebuje tudi številne strupene snovi, ki lahko okvarijo posteljico.

Če kadite vi, 'kadi' tudi otrok, ki ga nosite pod srcem.
Če kadite vi, 'kadi' tudi otrok, ki ga nosite pod srcem./ FOTO: iStockphoto

Kajenje v nosečnosti povzroča še druge zaplete, kot je premajhna porodna teža, prezgodnji porod in s tem nedonošenost ter pogostejši odstop posteljice, ki lahko povzroči prezgodnji porod, okvare plodu zaradi izkrvavitve in celo smrt otroka.

Kajenje v nosečnosti na otroka vpliva tudi po porodu. Otroci, katerih matere so v nosečnosti kadile, pogosteje utrpijo smrt v zibelki, v prvih mesecih življenja bolj pogosto zbolijo, imajo astmo, trebušne krče ali prekomerno telesno težo. Takšni otroci pogosto v odraslosti tudi sami postanejo kadilci.

Plod nima odtegnitvenih znakov

Pogosto je pri nas slišati, da v nosečnosti ni dobro nehati povsem kaditi, ker naj bi to škodilo plodu, a ni dokazov za to, zato naj se nosečnica ne boji povsem prenehati kaditi. Meditacija, hipnoza, akupunktura in podpora okolice so ji lahko pri tem v pomoč,“ pravi Oblakova.

Po prenehanju se pri nosečnici seveda lahko pojavijo odtegnitveni znaki, kot sta nemir in razdražljivost, vendar ni dokazov, da jih ima tudi plod. Njemu prenehanje maminega kajenja le koristi. Tudi pri nosečnici pa se odtegnitveni znaki večinoma umirijo že v dveh ali treh tednih.

Če dojite, ne kadite!

Iz literature je znano, da polovica žensk, ki v nosečnosti prenehajo kaditi, v letu dni po porodu zopet kadi. Prizadevati bi si morali, da bi opustitev kajenja trajala dlje – vse do trajne opustitve kajenja,“ poudarja Oblakova ter dodaja: “Smrt otroka v posteljici, večja možnosti razvoja astme, več okužb v prvih letih življenja - vsi ti zapleti so povezani tudi s pasivnim kajenjem majhnega otroka.

Komentarji (2)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

GR.GO.
02.02.2011, 20:05:18
-2
Knjiga : Allen Carr- Easy way to stop smoking Odgovori na tegobe kadilca. Priporočljiva je tudi za nekadilske partnerje ali družabnike kadilcev, saj je z njo enostavneje doseči empatijo do nekoga, ki se samouničujoče zasmraja z strupenimi uničevalci okusa in dobrega počutja, ki dejansko ne prinesejo užitka temveč le zdravijo abstinenčne simptome. Na internetu je na voljo v Angleščini v pdf obliki zastonj s spletne strani založbe same. Na internetu se jo dobi tudi v Slovenščini. V Slovenščini je pa : Allen Carr - Končno nekadilci Saj bi tudi linke gor lepil kje jih lahko potegnete na računalnik, ampak tu linki ne delajo, zato: GoooooooooooooooooooooooooooGle
coming
31.01.2011, 16:58:31
-2
Res mi gre na živce ko mi bodoča mama potarna da se ne more odvaditi kajenju, čeprav je noseča. To me res spravi s tira, saj je to vendar njen otrok, kajne??
Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo