dominvrt

Nosečnica na počitnicah

NOSEČNOST
1
08.07.2010, 14:21

Skoraj vsaka nosečnica si želi preživeti dopust, ko je njen dojenček še varno v trebuhu. Mnoge pa se sprašujejo, kdaj je med nosečnostjo najbolj primeren čas za to.

Nosečnica na počitnicah

Nosečnica
Nosečnica/ FOTO: iStockphoto

Razumljivo je, da si bodoča mamica in očka želita še zadnjič sama in brez skrbi na dopust. Seveda bosta šla na počitnice tudi z dojenčkom, a nikoli več ne bo tako, kot pred njegovim rojstvom. No, ko bo malček že dovolj velik, jo bosta  lahko sama kam mahnila, a ne bo več tako sproščeno, saj ga bosta imela vedno v mislih.

Če nosečnost poteka brez težav in se dobro počutite, kar pripravite kovčke, pred tem pa si preberite nekaj koristnih nasvetov o tem kam, kdaj in kako potovati v nosečnosti.

Najbolj primeren čas

Najprimernejši čas za potovanje in dopust je v petem mesecu nosečnosti. Takrat se nosečniške težave in težavice navadno končajo, trebuh še ni tako velik in bodoča mamica se počuti odlično.

Pred petim mesecem nosečnosti pa naj nosečnica ne bi hodila na daljše vožnje in poti. Zaradi možnih krvavitev ali drugih težav je bolj varno, da ostane blizu domačeg kraja.

Nosečnica in solarij
Nosečnica in solarij/ FOTO: iStockphoto

Bolnišnica in porodnišnica v bližini

Prav je, da se na dopust dobro pripravite. Najprej preverite, ali je v kraju, kjer boste dopustovali, dobra medicinska oskrba. Nujno se morate pozanimati, če imajo v bližini porodnišnico in oddelek za prezgodaj rojene otroke. To ne pomeni, da bi vas moralo kar koli skrbeti, le prav je, da ste seznanjeni s tem in zato tudi bolj umirjeni. Nikar ne pozabite med dokumente spraviti tudi materinsko knjižico.

Potovanje v zadnjem trimesečju

V zadnjih mesecih nosečnosti je trebušček vedno večji, zato je potovanje bolj naporno. Bodoča mamica je tudi veliko bolj občutljiva na visoke temperature in druge poletne nevšečnosti.

Če nameravate potovati z letalom, se pred tem pozanimajte, do katerega tedna nosečnosti lahko letite, saj nekatere letalske družbe po 35. tednu nosečnosti prevoza z letalom ne dovolijo.

Nosečnica in solarij
Nosečnica in solarij/ FOTO: iStockphoto

Morje ali gore?

Kje bosta s partnerjem še zadnjič dopustovala sama, je seveda vajina izbira. Skušajta se izogniti hudi vročini in visoki vlažnosti, saj neugodno vplivata tudi na še nerojenega otroka. Izbirajta kraje pod nadmorsko višino 2000 metrov.

Najbolj priporočljivo mesto za dopustovanje nosečnice je ob morju. Tu lahko plava, kar je zanjo zelo priporočljivo. V primeru visokih temperatur pa je tudi ohladitev v morski vodi odlična.

Avto, vlak, letalo ...?

Seveda je najhitrejše in najbolj udobno potovanje z letalom. Kljub temu si v letalu si večkrat pretegnite noge, tako da se sprehodite, kolikor vam prostor dopušča.

Potovanje z avtomobilom je sicer manj udobno, a ima tudi nekatere prednosti. Lahko se ustavite, kadar si zaželite, pa četudi je to vsakih nekaj kilometrov. S seboj imejte dovolj tekočine, ne pozabite na varnostni pas in naj bo vožnja prijetna.

Tudi potovanje z vlakom ali ladjo je lahko prijetno. V dobri družbi še tako dolga pot hitro mine. Dobra knjiga, dovolj tekočine, prijetna glasba in dopust se lahko začne. Srečno pot!
 

Komentarji (1)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Dorminu
18.07.2010, 15:48:24
No jaz pa mislim, da je za nosečko najbolj primeren čas za počitnice konec avgusta ali v začetku septembra, vsaj kar se morja tiče. Takrat ni več tako vroče...Med hudo vročino pa jo pošlješ v kakšen Bohinj, Logarsko ali v Bovec bližje naravi,z veliko gozda in primerno klimo!!!!Moja je bila kar v Bovcu en mesec v osmem mesecu in se je tam prav dobro počutila, pa še vsi so jo cartali, ko mene ni bilo, od sosedov, do vseh, ki jih je srečevala. Hmmmm, škoda da moški nismo nikoli noseči, da bi nas takole po rokah nosili:)))))
Sebastiena Abramova bo policija ovadila tudi ...
Roberts o Rossiju: Moral bi sedeti v gugalniku
P. Diddy razkril zadnje besede pokojne partnerice
V ljubezensko igro se vrača velika konkurentka
Prsti lahko razkrijejo spolno prenosljivo bolezen
Tako se pravilno uživajo ogljikovi hidrati
Znaki, ki namigujejo, da pričakuje dvojčka
Tako izgleda avto za 2,3 milijona evrov
Dejstva o ošpicah
Nekoč so šefi lahko ustrahovali. Danes pa ...
Kako lahko z lastno kreativnostjo oplemenitimo ...
Triki, ki jih mora pri peki poznati vsak moški