Nosečnica

Za večino težav so krivi hormoni. (Foto: iStockphoto)

Nosečnost, zlasti prva, je za mlade bodoče mamice eno bolj razburljivih obdobij v življenju. Čudite se nad spreminjanjem oblike svojega telesa, včasih ste tudi na meji vzhičenja, kakšnega prilagajanja je vaše telo sposobno. Pojavi se nekaj sprememb, ob katerih morda celo zardevate, vaš ginekolog pa se le nasmehne, da je to povsem normalno. Nekatere izmed njih so tudi neprijetne, a ne predstavljajo resnejših zdravstvenih težav.

Izcedek

Lepljiv bel ali svetlo rumen izcedek iz nožnice je lahko v nosečnosti stalnica in je posledica hormonov ter hitrejšega pospešenega krvnega obtoka v rodilih. Če postane neprijetnega vonja, srbi, peče, postane redkejši ali gostejši, se posvetujte s svojim zdravnikom, saj je morda prišlo do vnetja. Ne uporabljajte intimnih deodorantov, saj lahko občutljivo področje še dodatno dražijo.

Uhajanje urina

Zasmejete se, kihnete, se kako drugače napnete in se ... polulate v hlačke. Res, da morate piti veliko vode, a vse pojasni dejstvo, da vam na mehurju "sedi" razvijajoče se detece. Mišice si lahko krepite s Keglovimi vajami. Na stranišče boste morale hoditi pogosteje, s seboj pa lahko, za vsak primer, nosite dnevne vložke.

Vetrovi

Vas napenja? Zaradi progesterona je vaše črevo leno in počasno, vas pa prav boleče napenja. Odpravljanje zaprtosti bi moralo težave vsaj omiliti, čeprav je včasih težavno in in dolgotrajno. Pazite, da ne boste uživale preveč zelja, brokolija, čebule in koruze, pač pa hrano, bogato z vlakninami, ki bo prebavo pospešila.

Stranišče

Napenja vas in pogosteje morate na stranišče. (Foto: iStockphoto)

Lažen prehlad

Vaš nos je stalno zamašen, smrkate in zdi se, da ste neprestano prehlajeni. Razlog so, seveda, hormoni. Zaradi njih otečejo sluznice, zlasti nosna, po drugi strani pa se lahko ta tudi izsuši in začne krvaveti. Uporabljajte vlažilne kapljice za nos, pijte veliko tekočine in vlažite zrak v prostoru.

Smrčanje

Smrčanje kar naenkrat ne prihaja iz dedkove ali očkove postelje, ampak iz vaše. Tudi za to nočno nadlogo lahko krivdo zvalite na hormone. Zamašen nos vas prisli, da pričnete dihati skozi usta in ... smrčite. Tudi v tem primeru uporabljajte kapljice za nos, spite na boku in se podprite z blazino, ki bo preprečila, da bi se med spanjem preveč obračali, zlasti na hrbet.

Potenje

Potite se. Zelo. In ne samo pod pazduho, pot se vam v curkih zliva po trebuščku, med nogami, po obrazu in vratu. Vaš metabolizem dela z neverjetno hitrostjo in povečan krvni obtok vašo kožo greje, telo pa jo začne hladiti z večjimi količinami potu. Pijte veliko vode in uporabljajte deodorant ali puder za telo.

Slinjenje

Slinite se kot dojenček. Nekatere nosečnice proizvajajo več sline kot običajno, lahko tudi do štiri decilitre na dan. Po ščetkanju zob se pogosto pojavijo tudi krvaveče dlesni, na njih pa lahko zatipate majhne bulice. Te so sice nenevarne in izginejo same od sebe. Krvaveče dlesni so vam zagodli hormoni, medtem ko velikih količin sline strokovnjaki še vedno ne znajo pojasniti. Zobe si umivajte z mehko ščetko, da omejite krvavitve, slino boste morale preprosto izpljuniti. Lahko jo poskusite zmanjšati s pitejm vode z limoninim sokom in omejite škrob v hrani.

Kožne spremembe

Ste na obrazu opazili temne madeže, na trebuščku temno črto, na rokah, prsih, vratu in obrazu razširjene žilice? Nekatere nosečnice na prsih, pod pazduhami ali na vratu opažajo majhne kožne izrastke. Vaše telo namreč proizvaja več melanina, ki povzroča temne madeže, hitrejši krvni obtok povzroča razširjene žilice, odvečna koža pa je posledica trenja. Razširjene žilice bodo zbledele same od sebe, a morda ne v celoti. Temne madeže lahko zmanjšate s kremami z zaščitnim faktorjem, izrastke pa vam lahko, če vas motijo, odstrani dermatolog.

samopregledovanje

Temnejše bradavice pokrivajo že večino vaših prsi. (Foto: iStockphoto)

Prsi

Vaše bradavice se prav neverjetno večajo in na prsih zavzemajo veliko prostora. Okrog njih se pojavljajo izboklinice, iz katerih lahko izteka tekočina, poleg tega pa postajajo tudi temnejše. Hiperpigmentacija je posledica hormonov, po drugi strani pa je to tudi drobna pomoč narave vašemu novorojenčku, da lažje najde bradavico. Majhne izbokline so žleze, ki raztegnejeno kožo okrog bradavice vlažijo. Izogibajte se sončenju, saj lahko sicer hiperpigmentacija ostane trajna. Čeprav bodo avreole verjetno za vedno ostale temnejše, se bodo po prenehanju dojenja zopet skrčile.

Razširjenje žilice

Površina vaših nog je podoba zemljevidu. Povečane vijolične ali temne žilice so najbolj pogoste na nogah. Hemeroidi pa so pravzaprav le povečane žilice, ki se pojavijo okrog anusa. Vse to nastane zaradi kopičenja krvi v žilah, največkrat zaradi pritiska plodu. Nog ne prekrižajte, nikar predolgo ne stojte na njih, in jih dvignite v zrak, kadar le morete. Navadne hlačne nogavice zamenjajte za tiste, ki žilam nudijo oporo, s sedečimi kopelmi pa lahko pomirite hemeroide.