Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

Kaj bi lahko škodovalo otroku?

Otrokovemu razvoju lahko škoduje alkohol. Ta prehaja iz otrokove posteljice v njegov krvni obtok. Zato je bolje, da se v nosečnosti alkohola izogibate. Zelo škodljivo je lahko prekomerno popivanje. Takšno redno pretiravanje z alkoholom v nosečnosti lahko povzroči 'fetalni alkoholni sindrom'. Pogoste posledice so različne okvare in majhen otrok. Otrokove oči so preveč narazen, nos sploščen, včasih sta ustnica in nebo v ustni votlini razcepljena.

Tudi kajenju naj bi se nosečnica izogibala. Če kadite, se vsaj med nosečnostjo poskušajte cigaretam izogibati. Kajenje škodljivo vpliva na oskrbo maternice in otroka s krvjo in kisikom, škoduje tudi vašim pljučem in obtočilom. Če med nosečnostjo pokadite več kot deset cigaret dnevno, se lahko rodi otrok s premajhno telesno težo. Prav tako lahko nastopijo težave med nosečnostjo, med porodom in v prvih tednih otrokovega življenja.

Nosečnica

(Foto: iStockphoto)

Prav tako so lahko plodu nevarne infekcijske bolezni. Za razvijajočega otroka so lahko nevarne ošpice, norice, mumps. Rdečke lahko povzročijo hude okvare.
Izogibajte se stikom z majhnimi otroki, ki bi lahko imeli nalezljive bolezni. Preden se odpravite k družini z majhnimi otroki na obisk, se prej pozanimajte, če so zdravi.
Genitalni herpes lahko povzroči hudo infekcijo pri otroku po porodu. Če dobite herpes, mehurčkaste izpuščaje ali razjede po spolovilu, takoj obiščite zdravnika.

V nosečnosti je lahko škodljiva tudi določena hrana. Bakterija listeria, ki jo najdemo v nekaterih vrstah hrane, lahko povzroči splav. Izogibajte se mesnim namazom in izdelkov iz nepasteriziranega mleka, premalo kuhanemu in pečenemu mesu ter surovim ribam.