tunike za nosečnice

Ženske morajo dobro razmisliti, kdaj bodo zanosile, ker se rezerva jajčec z leti zmanjšuje.

Na osnovi krvne skupine bi se ženske morale, dokler so mlade, odločiti, ali se bodo posvetile karieri ali ustvarjanju družine.

Skoraj polovica prebivalstva, 44 odstotkov, ima krvno skupino O, drugih 42 odstotkov ima tip A, samo 14 odstotkov pa jih ima AB. Ugotovili so, da veliko žensk sploh ne pozna svoje krvne skupine, čeprav je za plodnost zelo pomembna.

Zaloga jajčec se zmanjšuje

Raziskave na Univerzi Yale in medicinskem kolidžu Albert Einstein v New Yorku so pokazale, da imajo ženske s krvno skupino O manjšo zalogo jajčec kot ženske z drugimi krvnimi skupinami. Zaloga jajčec se z leti zmanjšuje, tako jih ima novorojena deklica do dva milijona, v najstniških letih približno 400.000, po 40. letu pa le nekaj sto.

V raziskavo so vključili 563 žensk, mlajših od 45 let, ki so se zdravile zaradi neplodnosti. Primerjali so njihovo stopnjo hormona, ki spodbuja folikle FSH. Če je stopnja FSH večja od deset, ženska težko zanosi. Tiste, ki imajo krvno skupino O, imajo dvakrat večjo možnost, da je stopnja FSH nad deset. Ženske, ki imajo stopnjo FSH višjo od 20, spadajo v skupino neplodnih.

Krvna skupina se ugotavlja na podlagi določenih proteinov, natančneje krvnih antigenov. Ženske s krvno skupino 0 nimajo antigena A.

Zdravnik Edward Nejat z zdravstvenega kolidža Albert Einstein pravi: ''Ugotovili smo, da so ženske s krvno skupino A in AB zaščitene pred pomanjkanjem zdravih jajčec. No, tiste s krvno skupino O imajo večjo možnost, da se jim zaloga jajčec zmanjša. Ženske s krvno skupino 0 nimajo A in B antigenov.''

Povezava med krvno skupino in zdravstvenimi težavami je že dolgo znana. Na primer, ljudje s krvno skupino A in AB imajo večjo možnost, da dobijo srčni ali možganski infarkt, medtem ko imajo tisti s krvno skupino O več težav s sklepi in želodcem.