Američan Chris je očka dveh otrok. Tudi sam je le s težavo z ženo načel temo spolnosti, ko pa je pogovor enkrat stekel, se je okrepila tudi vez med njima. Pravi, da je eden glavnih razlogov, da se o spolnosti tako težko pogovarjamo, spolna vzgoja, ki smo je deležni v najstniških letih. Takrat izvemo, da je seks umazan in grd, ne pa tudi, da ima kar nekaj koristi in da je v razmerju zelo pomemben, saj krepi vez med partnerjema. Razmerje brez seksa je osamljeno in lahko vodi tudi do konca zveze.

Srečna bodoča starša

Se znate pogovarjati o spolnosti? (simbolična fotografija) (Foto: iStockphoto)

Kako začeti?

Led lahko prebijete vi ali vaša partnerica. Če boste čakali nanjo, morda do pogovora nikoli ne bo prišlo. Enako je bilo s Tomom. Zato je pogovor načel on in ugotovil, da je v bistvu bolje, če pogovor začnete moški. So stvari, ki jih vaša draga morda niti ne ve o tem, kako gledate na seks.

Moški o spolnosti razmišlja pogosteje, nima nadzora nad svojim spolnim nagonom in pritokom krvi v spolni ud (tako kot ženska nima nadzora nad PMS). Doživi lahko tudi dve ali tri spontane erekcije na dan. Seks je za moškega dobra telovadba in je bolj telesen kot čustven. Vseeno je beseda “seks” sinonim za intimnost. Seks je jezik intimnosti in na ta način moški izraža svoja čustva do ženske. Moški je vizualno bitje in ga bolj zanima dejanje samo. Seks moškemu pomaga tudi pri sproščanju stresa in mu omogoča kratek pobeg iz resničnosti.

Na ženskino željo po spolnosti vpliva okolje in celoten potek ji je bolj pomemben kot samo dejanje. Spolnost je zanjo bolj čustvena kot telesna. Beseda “seks” ženski ne pomeni enako kot intimnost, saj njena želja po seksu izvira med njenimi ušesi, ne nogami.

Seks med in po nosečnosti

Med nosečnostjo ženska trpi za PMS in razpoloženje ji niha še bolj pogosto. Njeno telo, še posebej prsi, lahko postane bolj občutljivo na dotik. Lahko postane manj samozavestna in se počuti neprivlačna zaradi vse večje teže. Zaradi utrujenosti včasih težko najde energijo za seks. Lahko čuti tudi, da v tem času ne bi smela seksati in se boji, da bo poškodovala dojenčka. Vendar ni pri vseh enako – nekaterim ženskam se želja po spolnosti v nosečnosti le še poveča.

Nosečnica spi

Nosečnice za seks včasih preprosto nimajo dovolj energije. (simbolična fotografija) (Foto: iStockphoto)

Partneričina nosečnost ne vzburja vseh moških. Želja po spolnosti bodočega očka se lahko zmanjša, saj se boji, da bo poškodoval dojenčka. Lahko ga odbijajo rastoči trebušček, prsi, ki puščajo ali znaki nosečnosti, kot je jutranja slabost. Lahko se počuti nelagodno, saj ima občutek, kot da je v sobi še nekdo drug, še posebej če ve, da pričakujeta deklico. Obstajajo pa tudi moški, ki jih nosečniške obline njihove partnerice vzburjajo in se jim preprosto ne morejo upreti.

Kako naprej?

S starševstvom se lahko zgodi, da se enemu od partnerjev želja po spolnosti poveča, pri drugem pa ostane enaka ali se zmanjša. Ali pa si spolnosti želita oba, vendar ob različnih priložnostih. Moški je lahko razpoložen za seks, partnerica pa ne, ali obratno.

Ne glede na položaj, lahko zadevo rešita s sporazumevanjem. Pogovorita se o tem, kaj čutita in kakšne potrebe imata. Ne glede na to, kako nelagodno se ob tem počutita, je najbolj pomembno, da se odkrito pogovorita, kaj res čutita ob spolnosti.