Darja Strah

Darija Strah, dr. med., spec. ginekologije in porodništva (Foto: Vesna Meško)

Med 11. in 14. tednom nosečnosti svetujejo ginekologi nosečnicam ultrazvočni pregled, s pomočjo katerega izmerijo plodu nuhalno svetlino ( tekočina, ki zastaja v podkožju vratu ploda).
Na podlagi preiskave lahko potem napovejo možnost kromosomskih in drugih nepravilnosti ploda.

Izbran ginekolog poda mamici v pričakovanju tri ali več kontaktov zdravnikov z mednarodno licenco za opravljanje tovrstnega ultrazvočnega pregleda. Ali se bo nosečnica odločila za pregled in katerega od priporočenih zdravnikov bo izbrala, je seveda odvisno od nje same. Običajno se odločijo za tistega zdravnika, katerega ordinacija ni preveč oddaljena od kraja bivanja ali pa na podlagi pozitivnih izkušenj drugih nosečnic in mater.

Tovrsten pregled je samoplačniški za vse nosečnice, ki so mlajše od 35 let, stane pa približno 60 evrov. Okvirno določena cena ostaja zadnjih pet let nespremenjena. Ker se bodoče mamice sprašujejo, ali lahko pregled brezplačno opravljajo ginekologi iz zdravstvenih domov in porodnišnic, smo se po odgovore obrnili na specialistko ginekologije in porodništva Darjo Strah.

Ultrazvok v nosečnosti

(Foto: iStockphoto)

Pregled, po katerem nosečnica prejme tudi uradni FMF (Fetal medicine foundation) izvid, opravljajo le zdravniki, ki imajo ustrezno mednarodno licenco (seznam je objavljen na spletni strani www.fetalmedicine.com). Slednji si morajo dovoljenje vsako leto podaljšati, odobrijo ali ovržejo pa ga na podlagi kakovosti dela, ki ga zdravnik predloži v obliki statistike pregledov za tekoče leto. O tem, ali bo zdravnik še naprej opravljal ultrazvočno meritev nuhalne svetline, oceni FMF strokovnjak v Londonu.

"Nosečnice, ki pripovedujejo o brezplačnem pregledu nuhalne svetline ploda, so imele pri ginekologu le hitri informativni ultrazvok, po katerem pa niso prejele izvida. Nekateri ginekologi ga opravljajo med svojim rednim delom, kar pa seveda ni enako kot ultrazovčni pregled, na katerem nosečnici zdravnik poda mnogo več informacij in izvid. Bodoča mamica je tako prepričana, da je varna, v resnici pa ni čisto tako," pojasnjuje Strahova, ki se trudi, da bi bodoče mamice dobile čim več informacij in napotkov o tem pregledu. V ta namen je oblikovala tudi strokovno zloženko, v kateri so zapisani vsi odgovori, ki jih nosečnice potrebujejo.

Brezplačen pregled nuhalne svetline

Nosečnicam, ki so starejše od 35 let, izbrani ginekolog predpiše pregled na zeleno napotnico. Opravijo ji ga lahko v mariborski ali ljubljanski porodnišnici, "saj je podlaga za napotnico specialistična koncesija oz. dovoljenje za delo, ki ga imata obe porodnišnici". Obenem nosečnici pripada tudi dvojni hormonski test.

"Nosečnica ima od 37. leta dalje pravico tudi do amniocinteze, za katero prav tako prejme zeleno napotnico, opravijo pa jo lahko v porodnišnici Ljubljana, Maribor ali Postojna. Nekatere bodoče mamice pregled odklonijo, namesto njega pa želijo brezplačen pregled nuhalne svetline in dvojni hormonski test. Slednje jim v takšnem primeru ne pripada," je še pojasnila Strahova.