Hrana za možgane

(Foto: iStockphoto)

Ko greste v trgovino ali restavracijo skupaj z otroki, se morate zavedati, da bo vaš izbor vplival na otroka. Otrok oponaša svoje starše. Če boste kupili nezdravo hrano in jo doma pospravili v omare, bo otrok, ko bo lačen, posegel po njej. Če boste kupili zdravo hrano, zdrave prigrizke in pijače, bo otrok ob lakoti posegel po zdravem obroku. In tako bo tudi v restavraciji. Če boste naročili zdrav obrok, bo veliko večja verjetnost, da ga bo naročil tudi vaš otrok. Če pa je vajen, da v restavracijah jeste nezdravo hrano, jo bo jedel tudi sam.

Seveda pa to ne pomeni, da se morate ves čas izogibati hitro pripravljeni hrani in raznim sladicam. Včasih lahko naredite izjemo in ta ne bo vplivala na vašo vzgojo in na vaše počutje. 

Zdrava hrana 

Dobra in raznovrstna prehrana, ki bi morala biti v vsakem domu, vpliva na rast in razvoj. Otroku pomaga vzdrževati zdravo težo, zagotavlja mu dovolj goriva za učenje in igro ter ostale telesne dejavnosti, ob enem pa spodbuja zdrave prehranjevalne navade. 

Dodatek vitaminov 

Nekateri starši se sprašujejo ali otroci za rast in ravoj potrebujejo še dodatek vitaminov. To ni potrebno, če je hrana dovolj raznolika. Otrok s pravilno prehrano dobi vse zadostne vitamine, zato dodatki niso potrebni. Zavedati se morate, da otroci ne potrebujejo velikih količin vitaminov. Petletnik že s polovico pomaranče ali z enim kivijem dobi zadostno dnevno količino vitamina C. Desetletnik pa lahko zadovolji dnevni vnos vitamina A z enim surovim korenčkom.

Zdrav zajtrk

(Foto: iStockphoto)

Pester jedilnik 

Bodite pozorni na otrokov jedilnik. Vsak dan mu ponudite dovolj sadja in zelenjave. Popoldanska malica naj bo namesto slanih ali sladkih prigrizkov raje sestavljena iz sadne kupe ali banane s čokoladnim prelivom. Z malo domišljije lahko otroku ponudite zanimiv in zdrav obrok, ki ga bo z veseljem pojedel.

Če je vaš otrok vajen sladkih stvari, nikar ne delajte hitrega prehoda na zdravo hrano, saj se mu bo ta uprla. Počasi in postopoma menjajte nezdrave obroke z zdravimi. Najprej zamenjajte le en obrok, nato dva in tako dalje.

Če otroku narežete sadje in mu ga ponudite v skodelici, ga postavite preden, bo posegel po njem. Ne prerekajte se z njim o te, kakšna bo njegova malica, zdrava hrana naj mu bo vedno na dosegu roke. 

Na svoj jedilnik uvrstite pusto meso in ribe. Vsaj enkrat tedensko za kosilo pripravite ribe. Vedite pa, da ocvrte ribje palčke niso zdravo kosilo! 

Izogibajte se nakupu gaziranih pijač. Otroku ponudite vodo, nesladkan čaj ali sadni kompot. V teh toplih mesecih, ki je sadja dovolj, naredite domači sadni sok ali sirup, skuhajte kompot iz sliv in jabolk. 

Prisluhnite potrebam telesa 

Starši lahko svoje otroke naučijo, da znajo prisluhniti potrebam svojega telesa. Že majhen dojenček pokaže, kdaj je sit. To naredi tako, da obrne glavo stran od stekleničke ali prsi. Ko otroci postajajo starejši, naj upoštevajo, kaj jim njihovo telo pripoveduje o občutju lakote ali sitosti. Če otrok pravi, da je sit, upoštevajte njegov občutek. Če na krožniku pusti le še grižljaj ali dva, ga nikar ne silite, naj poje vse, če vam je zatrdil, da ima dovolj. Če hrana pri obroku ostane in se jo lahko porabi še kasneje, jo ponudite, ko bo otrok spet lačen. Tako hrane ne boste metali proč in upoštevali boste otrokove občutke o sitosti.

Dovolite otroku, da bo jedel takrat, ko je lačen in dovolite mu, da preneha jesti, ko je sit. Ob enem pa poskrbite, da bo imel dovolj majhnih in rednih obrokov dnevno, ki bodo raznoliki in pestri. 

Hrana za možgane

(Foto: iStockphoto)

Nasveti za zdravo prehrano 

Če je le možno, jejte skupaj z otroki. Družinski obroki naj bodo redni, pestri in majhni. Vsi člani družine naj jedo enako hrano. Nikar ne dovolite otroku, da si bo pri obroku izmišljeval, kaj bo jedel. Če skuhate obrok za vso družino, ga morajo jesti vsi člani. Kadar pa imate na razpolago različno vrsto hrane, na primer pri zajtrku, pa naj otrok izbere tisto, kar mu najbolj ustreza od tistega, kar je na mizi. 

Za obrok si morate vedno vzeti dovolj časa. Med jedjo naj se vam ne mudi. Nikar ne berite zraven časopisa ali gledate televizijo, ta naj bo ugasnjena. Posvetite se obroku, družini in počasi jejte. 

Nikar ne ponujajte poobedka ali sladice po kosilu kot nagrado za to, da otrok do konca poje glavno jed. Hrane prav tako nikoli ne uporabljajte za nagrado, za spodbudo ali za to, da otroka zamotite. Res je, hrana vzbuja občutek ugodja, a otroci se morajo naučiti, kako se lahko potolažijo na različne načine. Od hrane ne smejo postati odvisni.