babica in vnukinja

(Foto: iStockphoto)

Ni prav, da se starša že takoj po rojstvu obremenjujeta s problemom varstva, do katerega naj bi prišlo  šele po skoraj enem letu, ko bo materi potekel porodniški dopust. A žal se dogaja ravno to. Čeprav sta starša, ki sta to morda postala prvič, v prvih mesecih zmedena, utrujena in se družinsko življenje in navajanje na dojenčka šele spleta, pa že razmišljata o prihodnosti.

Nekateri imajo srečo in so njihovi starši že v pokoju, ali pa vsaj eden od njih. Tako ima dojenček vnaprej zagotovljeno varstvo pri babici in dedku. Drugi se kmalu po rojstvu zanimajo za zasebno varstvo, seveda pa si tega ne morejo vsi privoščiti, saj gra za kar velik finančni zalogaj. Tretji pa otroka skoraj z rojstnim listom že vpišejo v vrtec, da bi si tako zagotovili prosto mesto.

Prednosti in slabosti

Prednost varstva pri starih starših je vsekakor otrokovo zdravje. To pomeni, da ni v večji skupini otrok ter zato tudi manj izpostavljen okužbam in začetnim težavam, ki navadno pestijo otroke ob vstopu v vrtec.

Če s starimi starši živite v isti hiši, je varstvo še bolj priročno. Otroka ni treba zgodaj zbujati, oblačiti in ga voziti v vrtec ali k varuški. Tudi ločitev ob odhodu staršev v službo je veliko lažja, saj malček ostane v domačem okolju, ki ga pozna in se v njem počuti varno. Seveda sta babica in dedek skoraj druga mama in oče, za vnuka ali vnukinjo bi storila vse, morda kdaj tudi preveč ...

Varuška

(Foto: iStockphoto)

Slabost – če temu sploh lahko tako rečemo – varstva pri starih starših se lahko pokaže pri vzgoji. Pogosto se zaradi tega vnamejo prepiri med otrokovimi starši in starimi starši. Otrok je prvo leto življenja preživel večinoma z mamo in očetom. Tako so se med njimi spletle vezi, pravila in omejitve, ki bi jih morala upoštevati tudi babica in dedek.

Če otrok doma pred obrokom ne dobi bombonov, pri babici pa so, ali če doma v svoji postelji zaspi sam, pri babici pa ne, bo mali škrat kaj hitro ugotovil, da se pravila lahko kršijo in da je manipuliranje odlična stvar. Verjemite, da ga zelo hitro obvlada!

Če ste pripravljeni zamižati na eno oko, ali glede varstva nimate druge možnosti, je »babi servis« odlična izbira.

Zasebno varstvo

Tudi pri zasebnem varstvu je velika prednost ta, da v skupino ni vključenih veliko otrok, običajno jih je največ pet.

Če varuška pazi samo vašega otroka, se mu bo lahko posvetila, kolikor bo želela ali bo otrok potreboval. Seveda je prav, da se spoznata že prej, kot šele na dan, ko mora mamica v službo.

Če pa je v skupini pri varuški več otrok, je to odlična priložnost, da se malček nauči deliti stvari, pogajati, dogovarjati, počakati in tako naprej. Večja je družba, bolj pestra je tudi igra. Izbirate lahko med različnimi varuškami – takimi, ki pridejo na dom, ali pa tistimi, ki imajo na svojem domu urejen poseben prostor za otroke.
Če ste z varuško zadovoljni, ni preveč oddaljena od vašega doma in vam finančno znese, zakaj pa ne?

vrtec

(Foto: iStockphoto)

Izbrali smo vrtec!

Včasih je veljalo, da se otroci v vrtcu igrajo, jedo in spijo. Pa ni čisto tako. Danes vrtec otokom nudi izjemno veliko kakovostnih dejavnosti in priložnosti za učenje. Res, da je kolektiv otrok mnogo večji kot doma pri babici ali varuški, a to mu omogoča zgodnje učenje sodelovanja v skupini in družbi. V vrtcu se otrok navadi določenega reda in ritma, ki mu vsekakor ne škodi. Hrana je previdno izbrana in načrtovana, otrok pa se poleg igre in dejavnosti že v kratkem času nauči določenih veščin, ki bi se jih v domačem varstvu verjetno mnogo kasneje. Samostojno hranjenje z žlico, pospravljanje igrač, samostojno umivanje, sodelovanje v skupini … Edina slaba stran vrtca je, da so otroci v prvem letu pogosto bolni. Če ni hujšega, jih svečka iz noska spremlja skoraj vse leto.

Vrtec igra zelo pomembno in poučno vlogo v otrokovem razvoju, zato vključitev vanj ni napačna odločitev.