Tabori običajno potekajo v ŠRC (športno rekreacijski center) Sonček Elerji nad Ankaranom. Program je razdeljen na delo z otroki in delo s starši. Letos so izvedli tri enotedenske kolonije, v katerih se je izmenjalo več kot trideset otrok. Drugo leto zapored pa so izpeljali tudi kolonijo, namenjeno samo otrokom brez spremstva staršev.

Ustvarjalna delavnica

(Foto: B. B.)

Delovne terapije

Otroci so deležni različnih terapij kot so nevrofizijoterapija, delovna terapija, terapevtsko plavanje in hipoterapija (terapevtsko jahanje), udeležujejo se kreativnih delavnic, izpopolnjujejo socialne veščine, plezajo po plezalni steni, hodijo na sprehode in izlete ter se, seveda, igrajo. Vsakemu otroku pripada tudi spremljevalec, ki ga pred tem skrbno izberejo in v ta namen tudi izšolajo. Spremljevalci ves čas odsotnosti staršev skrbijo za otroka, po dogovoru pa tudi dlje.

Sorojenke med igro

(Foto: B:B.)

Sorojenci

Na taboru veliko pozornosti namenjajo tudi zdravim sorojencem, ki bi bili v družinah otrok s posebnimi potrebami  lahko prikrajšani. Starši namreč dopoldneve večinoma preživljajo na predavanjih in razgovorih, kjer govorijo o težavah, s katerimi se vsak dan srečujejo zaradi bolezni svojih otrok. Na organiziranih predavanjih sodelujejo strokovnjaki z različnih področij - sociologi, družinski terapevti, specialni pedagogi, zdravstveni delavci ... Popoldnevi pa so rezervirani za bolj sproščujoče dejavnosti kot so kopanje, izleti, nakupovanje, družabne igre …

Delovna terapija

(Foto: B. B.)

Izjemna izkušnja

Nova znanja, izmenjava izkušenj in spoznanje, da za otroka lahko poskrbijo tudi drugi, predstavlja za družine, ki se prvič srečujejo s takšnimi kolonijami, idealno kombinacijo za učinkovito spopadanje s stiskami in težavami, ki jih prinaša življenje z otrokom s posebnimi potrebami tako na socialnem kot osebnostnem področju. Starši, ki so Elerje obiskali enkrat, se redno vračajo, saj si tam pridobijo novih znanj, poznanstev, predvsem pa si izmenjajo izkušnje. To jih bogati in hkrati vzpodbuja v prihodnosti.