vrtec

(Foto: iStockphoto)

Nekateri malčki obiskujejo vrtec skoraj šest let, drugi manj, a prav vsem je slovo od brezskrbnega otroštva težko. Tudi odhod v šolo je ena od razvojnih faz v življenju otroka, prav tako pa je slovo od vrtca stresno tudi za starše.

Če je imel otrok vsa leta isti vzgojiteljici in prijatelje, je lahko ločitev zanj zelo neprijetna. Otroci se niti ne zavedajo dobro, za kaj gre, kadar starši govorijo, da »gre naslednje leto v šolo.« Malčki namreč še nimajo dobro razvitega čuta za čas, ne vedo natančno, kaj to pomeni.

Vrtec je tako rekoč malčkov »drugi dom.« Večina otrok se v njem počuti varno, sprejeto in domače. Zadnje leto v vrtcu malček pozna vsak kotiček stavbe, vzgojiteljice in zaposlene. Navajen je na določeno rutino, dejavnosti in prehrano. To pa mu bo kar naenkrat odvzeto. Moral se prilagoditi spremembam, ki jih prinaša šola.

V vrtcu se otrokov dan začne z zajtrkom in konča s popoldansko malico, vmes ima dejavnosti in počitek. Prva sprememba ob vstopu v šolo je zagotovo novo okolje in novi obrazi. Če je vsa leta klical vzgojiteljico po imenu, se mu bo morda zdelo nenavadno, da bo nekoga zdaj klical učiteljica. Nekateri šestletniki še vedno potrebujejo opoldanski počitek, tega pa v šoli ni več. Sicer v devetletki večina učnih dejavnosti poteka skozi igro, a ta ni več tako brezskrbna, kot je bila v vrtcu.

Prijateljstvo

(Foto: iStockphoto)

Staršem težje kot otrokom ...

Res je, večina otrok komaj čaka odhod v šolske klopi. Med  izbiranjem šolske torbe in potrebščin kar žarijo v pričakovanju dneva, ko bodo postali šolarji. Drugače je za starše. Še kako se zavedajo, da se z zaključkom vrtca končuje najbolj nežno in varno obdobje otroštva. Nekateri pripovedujejo, da so imeli občutek, kot bi prestopili mejo med otroštvom in odraslostjo. No, malčki seveda tega ne občutijo tako močno.

Pogovori o šoli

Ponavadi je šola, ki jo bo otrok obiskoval, blizu vrtca ali pa jo že obiskujejo starejši sorojenci, tako da otroku ni tako zelo tuja. Prav je, da se z njim o šoli že prej veliko pogovarjate. Navadno prvič bolj resno stopi vanjo, ko gresta k vpisu v prvi razred in si jo lahko skupaj ogledata.

Otroka nikoli ne strašite s šolo kot na primer: »Boš že videl, ko boš šel v šolo!« ali »V šoli boš moral biti priden in pri miru!«
Priporočljivo je tudi, da ste pred prvim šolskim dnem vsaj kakšen teden že doma. Ni ravno prijetno, če se vračate s prijetnih počitnic, naslednji dan pa mora malček prvič v šolo.

Šolska torba

(Foto: iStockphoto)

Jokala sem!

Mamica Rozalija je za Bibaleze.si opisala izkušnjo, ko je šel njen sin Tomaž prvič v šolo:

"Priznam, že leto pred vstopom v šolo, ko sem se zavedala, da je Tomaž zadnje leto v vrtcu, me je bilo groza. V vrtcu je bil od 11 meseca starosti in ta je postal njegov drugi dom. Poleg tega pa sta bili vzgojiteljici Andreja in Anita z njim vseh šest let. Z obema smo se zelo dobro razumeli in bili nekakšni posebni prijatelji. Glede na najini službi sem bila včasih kar ljubosumna na njiju, neredko se je namreč zgodilo, da sta bili več časa z mojim otrokom kot midva z možem. Tomaž pa je v vrtcu užival. Ni lepšega kot to, da otroka oddaš zjutraj v varstvo nasmejanega in prav takega dobiš popoldan nazaj.

Zadnje leto smo ga iz vrtca izpisali že konec junija. Dva meseca smo skupaj uživali. Zadnje tedne počitnic pa me je kar zvijalo od nervoze. Tomaž je seveda komaj čakal šolo in vse, kar sodi k temu. Ob vsem veselju, ki ga je kazal med nakupovanjem potrebščin, je mene od žalosti krivilo. Vedela sem, da za vse prihaja novo obdobje, da je moj fantek na poti od malčka do šolarja. Kar čez noč sem izgubila majhnega dečka, ki mi je naslednji dan s torbo na rami ves srečen mahal v pozdrav ..."