mesni obrok

(Foto: iStockphoto)

Malčku, ki je dopolnil šest mesecev, je treba poleg mleka ponuditi še kaj drugega. Uvajanje sadja ponavadi ne povzroča večjih preglavic, saj je to sladko in ga imajo dojenčki radi. Pri zelenjavi pa se lahko nekoliko 'zatakne'.

Korenje je nekoliko sladkasto in zato malo spominja na mleko, ki ga dojenček že pozna. Korenčkova kaša je zato klasičen začetniški meni, ko se prične dodajati gosto hrano. Vsi dojenčki pa korenčka ne prenašajo dobro. Nekaterim ne odgovarja okus, spet drugi dobijo po njem trdo blato ali pa jih napenja. Če se tudi vaš malček odzove tako, ga za nekaj časa opustite in poskusite z drugo zelenjavo, ki je prav tako primerna za dojenčke. To so cvetača, bučke, brokoli, koleraba.

Ko boste našli zelenjavo, ki jo vaš malček z veseljem je, mu jo ponujajte teden dni, nato pa vanjo že lahko počasi pričnete dodajati krompir. Takšen zelenjavni obrok lahko kasneje izboljšate še z drugo vrsto zelenjave, z dodatkom masla, kisle smetane ali mleka. Tudi zelenjavni obrok je lahko zelo okusen in raznolik. Naučite svojega dojenčka na več različnih okusov in mu dovolite, da si pri vsakem obroku vzame dovolj časa za pokušanje in uživanje ter spoznavanje novih okusov.