Jezen otrok

(Foto: iStockphoto)

"Štiriletni sin pogosto potoži, da ga je prijateljček v vrtcu udaril. Včasih omeni, da je bilo to med igro, spet drugič, ker mu ni izročil želene igrače. Razmišljala sem, kaj naj mu pravzaprav svetujem. Naj mu rečem, da se mora braniti ter da naj dečka udari nazaj? To se mi ni zdelo prav, zato sem sinu naročila, naj naslednjič o tem obvesti vzgojiteljico. Menila sem, da bo to še najbolj prav. Toda motila sem se. Vzgojiteljica je sinu dejala, da je špec kahla ter da se to ne dela. Naj torej sin dečka udari nazaj? Kam to pelje? Na ta način vendar spodbujamo nasilje," razmišlja mamica Ana ter se sprašuje, kako je najpametneje ravnati v takšnih situacijah.

Starši lahko otroka naučimo, kako naj se ubrani nasilnemu vedenju sovrstnika. Spoznati moramo, da je to nekakšen trening, ki ga moramo z otrokom izvajati vsak dan.

Odgovor strokovnjaka

Igralna terapevtka Petra Škof meni, da otrok ne smemo učiti, da morajo otroka udariti nazaj, vendar se mora tudi otrok naučiti postaviti sam zase. "Popolnoma pravilno ste sinu svetovali, naj pove vzgojiteljici, ki bi seveda morala posredovati na drugačen način in razrešiti konflikt med otrokoma. Vendar pa to pri tako velikem številu otrok v vrtcih (24 otrok v skupini) mnogokrat ni mogoče, saj so konflikti med njimi zelo pogosti. Če otrok velikokrat pove, da ga v vrtcu drugi otroci tepejo ali da ga tepe en otrok, se morajo starši nujno pogovoriti z vzgojiteljico in rešiti problem. Otroci v tej starosti v glavnem rešujejo konflikte z agresijo ali se umaknejo, zato je dolžnost prisotnih odraslih, da posredujejo in jih naučijo pravilnega ravnanja v konfliktnih situacijah," svetuje Škofova.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.