dominvrt

Kaj naj naredi otrok, ko ga udari drug otrok?

MALČEK
0
19.08.2018, 7:12

Predvsem dečki se radi igrajo igre, pri katerih pride tudi do udarcev. Tudi v vrtcu med otroki pogosto pride do konfliktov. Kaj svetovati otroku, ko potoži, da ga je drugi otrok udaril? Naj udari nazaj?

Kaj naj naredi otrok, ko ga udari drug otrok?

Jezen otrok
Jezen otrok/ FOTO: iStockphoto

"Štiriletni sin pogosto potoži, da ga je prijateljček v vrtcu udaril. Včasih omeni, da je bilo to med igro, spet drugič, ker mu ni izročil želene igrače. Razmišljala sem, kaj naj mu pravzaprav svetujem. Naj mu rečem, da se mora braniti ter da naj dečka udari nazaj? To se mi ni zdelo prav, zato sem sinu naročila, naj naslednjič o tem obvesti vzgojiteljico. Menila sem, da bo to še najbolj prav. Toda motila sem se. Vzgojiteljica je sinu dejala, da je špec kahla ter da se to ne dela. Naj torej sin dečka udari nazaj? Kam to pelje? Na ta način vendar spodbujamo nasilje,"razmišlja mamica Ana ter se sprašuje, kako je najpametneje ravnati v takšnih situacijah.

Starši lahko otroka naučimo, kako naj se ubrani nasilnemu vedenju sovrstnika. Spoznati moramo, da je to nekakšen trening, ki ga moramo z otrokom izvajati vsak dan.

Odgovor strokovnjaka

Igralna terapevtka Petra Škofmeni, da otrok ne smemo učiti, da morajo otroka udariti nazaj, vendar se mora tudi otrok naučiti postaviti sam zase. "Popolnoma pravilno ste sinu svetovali, naj pove vzgojiteljici, ki bi seveda morala posredovati na drugačen način in razrešiti konflikt med otrokoma. Vendar pa to pri tako velikem številu otrok v vrtcih (24 otrok v skupini) mnogokrat ni mogoče, saj so konflikti med njimi zelo pogosti. Če otrok velikokrat pove, da ga v vrtcu drugi otroci tepejo ali da ga tepe en otrok, se morajo starši nujno pogovoriti z vzgojiteljico in rešiti problem. Otroci v tej starosti v glavnem rešujejo konflikte z agresijo ali se umaknejo, zato je dolžnost prisotnih odraslih, da posredujejo in jih naučijo pravilnega ravnanja v konfliktnih situacijah," svetuje Škofova.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

Erasmus te lahko pripelje tudi na Guardian
Priznani komentator in analitik: Luka je novinec ...
Odločiti se je moral v eni minuti, domov je ...
Tomaž Evi: Kakšne igrice se greš?
Kaj poveča tveganje za drugega najhujšega raka?
10 minut za izvrsten namaz!
10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji
Kdo zasluži več? Luka Dončić, Jan Oblak, Anže ...
Najmanjši novorojenček na svetu bo zapustil ...
V idiličnem naselju, streljaj iz Ljubljane, nove ...
Barvanje pirhov s čebulnimi olupki
Odlična izbira za ljudi, ki radi jedo zdravo