Čeprav vas mami, da bi malčku kupili najbolj priljubljeno igračo ta hip, ne pozabite, da bo nanjo po nekaj dneh najverjetneje pozabil. Porabiti nekaj sto evrov za avto na daljinsko vodenje, ki ga bo malček do poletja prerasel, ni najbolj pametno. Izberite mu poučno darilo, primerno njegovi starosti in prijazno vaši denarnici.

Otrok in knjiga

Malčki radi listajo po knjigah in se pretvarjajo, da berejo. (Foto: www.sxc.hu)

Vedno primerno darilo

Malčki se večino dneva igrajo. Spodbudite jih k učenju, tako da jim podarite poučno darilo, kot je na primer knjiga. Malčki radi gledajo slike, ne glede na to, ali so fotografije ali ilustracije. Radi obračajo strani velikih knjig in se ob tem pretvarjajo, da berejo. Kakovostna otroška knjiga je odličen način, da malčka spodbudite k branju in prepoznavanju črk.

Malčku lahko podarite knjigo, ki predstavlja določeno sposobnost. Na voljo je veliko otroških knjig z abecedo, številkami, oblikami in barvami na tak ali drugačen način. Majhni otroci obožujejo tudi knjige z divjimi in domačimi živalmi, še posebej, če se te tudi 'oglašajo'.

fantek se igra z kockami

Poučne igrače se malček ne bo tako hitro naveličal. (Foto: iStockphoto)

Ustvarjalno igranje

Malčku lahko kupite tudi ustvarjalni pribor, primeren njegovi starosti. Malčki zelo radi ustvarjajo. Kako ga bolje poučiti o barvah, kot z risanjem ali barvanjem s flomastri? O oblikah se malček lahko uči, ko pod vašim nadzorom lepi skupaj izrezane oblike različnih velikosti in tekstur. Takšne igrače bodo spodbudile otrokovo ustvarjalnost in ga istočasno naučile nekaj novega.

Podarite mu lahko tudi igrače, pri katerih modelčke polni z umetno maso, ali vanje vliva tekočino. Ko malčki prelivajo vodo ali pesek v modelčke, ali iz ene posode v drugo, se učijo o pomembnih lastnostih prostornine. Sposobnost prostorske predstave, ki je nujna za polnjenje in praznjenje posod, bo malčku pomagala razumeti razmerje med snovmi z različno prostornino.

Prepoznavanje

Dobro darilo so tudi igrače, ki so osnovane na prepoznavanju črk ali številk. Kocke, sestavljanke, elektronske igrače – seznam je neskončen. Pogosteje kot se malčki srečujejo z abecedo in števili, bolj verjetno je, da si bodo številke in črke zapomnili, kar jim bo kasneje prišlo še zelo prav.

Previdnost ni nikoli odveč

Da se ne bo obdarovanje spremenilo v nočno moro, bodite pozorni, da je darilo primerno otrokovi starosti. Malčki hitro postanejo razdraženi in nič jih ne moti bolj, kot če dobijo igračo, s katero se ne morejo igrati, saj je za njihovo razvojno stopnjo preveč ali premalo napredna.

Preverite tudi, ali ima igrača kakšne majhne delce, ki bi jih majhni otroci lahko pogoltnili, starejšim otrokom pa povejte, naj svoje igrače pospravijo tako, da jih malčki ne bodo dosegli – lahko jim za to določite predal ali škatlo, od koder lahko igrače nato vedno vzamejo sami.