Šolska torba

Torba mora biti ravno prav velika. (Foto: iStockphoto)

Po uvedbi devetletne osnovne šole so otroci ob vstopu v šolo stari šest let, leto dni manj kot pred leti. Ne samo, da so otroci mlajši, tudi fizično so manj razviti kot pri sedmih letih. Zato mora biti izbira prve šolske torbe še toliko bolj ustrezna.

Prvo in najpomembnejše pravilo pri nakupu je, da torba ni pretežka. Strokovnjaki opozarjajo, da naj ne bo težja od enega kilograma. Preveliko breme bi namreč lahko poškodovalo otrokovo hrbtenico.

Ne prevelika, ne premajhna

Ob tako veliki izbiri šolskih torb boste najbrž težko izbrali pravo. Torba ne sme biti ne prevelika, ne premajhna, priporočljivo pa je, da ima hrbtišče trdo. Pri izbiri naj vas ne premami njen zunanji videz. Ko ima otrok torbo na ramenih, mu mora omogočati pravilen položaj hrbtenice in nemoteno gibanje.

Torba ne sme biti preširoka in ne sme segati prenizko. Vsekakor mora imeti dve naramnici, ki naj bosta dovolj široki, pazite tudi, da na ramenih ne bo nameščena previsoko. V nasprotnem primeru bi se namreč otrok nagibal naprej in bi bila hrbtenica v nepravilnem položaju.

Šolska torba

Šolska torba, ki je za deklico zelo prevelika. (Foto: iStockphoto)

Predali in predalčki

Pri izbiri otrokove šolske torbe bodite pozorni tudi na to, koliko predalov ima. Dobro je namreč, da ima torba več predalov, saj je tako v njej več reda. Pokrov torbe naj se odpre na široko, kar bo olajšalo vsakdanje pospravljanje. Tako bodo tudi knjige in zvezki morda nekaj časa brez »ušes.«

Preverite sami

Ko bo imel otrok torbo na ramenih, preverite, če lahko neovirano premika glavo levo in desno in iztegne roke predse in vstran. Otrok naj se s torbo na rami pred vami sprehodi, opazujte, v kakšnem položaju je njegova hrbtenica in če se naramnice dovolj prilegajo ramam. Zavedati se morate tudi, da ima otrok v trgovini torbo prazno in zato lažjo. Starši nemalokrat kupijo trde in obložene torbe v prepričanju, da bodo dalj vzdržale, a takšne so ponavadi že prazne težje od kilograma.

Šolska torba

Nekateri otroci v prvem šolskem letu ne potrebujejo torbe. (Foto: iStockphoto)

Torba na kolescih

V zadnjih letih so vse bolj priljubljene torbe na kolescih, ki so odlična izbira. Otrok torbo vleče za seboj in tako veliko manj obremenjuje hrbtenico. A to, ali bo torba na kolesih dobra izbira ali ne, je odvisno tudi od tega, kje ima otrok šolo in kako do nje pride. Če mora do svojega razreda po stopnicah, to ne bo ravno priročno, ker bo moral torbo nesti v roki. Malce neprijetno je tudi v deževnem času in pozimi, ko malček po zasneženi poti za seboj težko vleče torbo.

Morda je ne potrebuje

Res je, morda vaš otrok v prvem letu šole torbe ne bo potreboval. V nekaterih šolah prvošolčki dobijo nekakšne mape ali aktovke, v katere zlagajo stvari, ki jih potrebujejo za domov, večina knjig in zvezkov pa ostane v učilnici. Torej je najbolje, da z nakupom počakate do prvega šolskega sestanka, na katerem boste izvedeli, ali je torbo potrebno kupiti ali vam je ta naložba prihranjena še za vsaj eno leto.