dominvrt

Prepucij – nega, težave, vprašanja ...

MALČEK
0
24.07.2011, 14:28

Mnogi starši se srečujejo z vprašanji in dvomi o tem, kako pravilno negovati prepucij oz. kožico, ki varuje dojenčkov penis; je preozka, bo potrebna operacija ...?

Prepucij – nega, težave, vprašanja ...

 

dr. Anamarija Meglič
dr. Anamarija Meglič/ FOTO: Dare Čekeliš

Pogosto se pripeti, da prepucij ali kožica na dečkovem penisu ne odstopi tako zlahka. Za nasvet o negi, morebitnih težavah in operaciji smo povprašali dr. Anamarijo Meglič,specialistko pediatrije s Kliničnega oddelka za nefrologijo Pediatrične klinike Ljubljana.

Nega kožice od rojstva dalje

Povsem normalno je, da je pri novorojenčku kožica prilepljena na glavico penisa. V prvem mesecu dni umivajte dečkovo spolovilo le s toplo vodo in kožice ne vlecite navzdol. Pozneje kožico med umivanjem spolovila postopno, nežno, vendar vztrajno raztegujte s potegovanjem navzdol, preko glavice penisa in vsakič spet nazaj.

Umivanje penisa je priporočljivo vsak dan. Ko je otrok večji, si kožico potegne nazaj sam, se umije in nato spet potegne kožico čez penis. Pri dojenčkih je najbolje umivati s toplo vodo, pri večjih otrocih lahko tudi z milnico.

Smegma

Smegma je skupek mrtvih kožnih celic, ki se normalno luščijo z glavice penisa in obdajajo kožico vse življenje. Če spolovilo redno umivamo, kar sodi k običajnim sodobnim higienskim ukrepom, bomo s tem odstranili tudi smegmo, ki je sicer normalen izloček.

Različna mnenja 

Možno je, da bo kožica odstopila sama in jo bo, na primer, v letu dni enostavno potegniti navzdol preko celotne glavice. Kadar pa jo starši ob umivanju vztrajno in nežno potiskajo navzdol, je možnost, da jo bo enostavno potegniti preko glavice v starosti leta dni seveda večja. Mnenja o tem, ali je treba kožico potegovati navzdol ali ne, so različna. Pri sicer zdravem otroku ne bo nič narobe, če si bo kožico prvič potegnil preko glavice sam v starosti nekaj let ali se bo odlepila od glavice celo šele v puberteti, ob erekciji.

Umivanje penisa je priporočljivo vsak dan
Umivanje penisa je priporočljivo vsak dan/ FOTO: iStockphoto

Previdno

Kožice nikdar ne smemo potegniti le navzdol preko glavice in jo nato pustiti v tem položaju, vedno jo je treba čim prej potegniti znova nazaj. Kadar je kožica ožja, namreč lahko stisne penis pod glavico. Penis oteče, pojavi se bolečina in poteg kožice nazaj ni več mogoč. V takem primeru svetujejo hladne obkladke in čimprejšnji obisk pri zdravniku. V najhujšem primeru bi lahko zaradi prekinjene prekrvavitve prišlo celo do odmrtja glavice penisa.

Preozka kožica

Težava nastane, kadar je kožico zaradi ozke odprtine (fimoza) nemogoče potegniti navzdol in je potreben operativni poseg – obrezanje kožice. Majhen otrok bo psihično obremenitev ob operaciji na spolovilu lažje prenesel kot večji ali celo mladostnik.
Druge izjeme so otroci, ki prebolevajo okužbe sečil, pri katerih je treba večkrat kontrolirati urin na prisotnost bakterij. Če je kožica še nalepljena na glavico, natančno umivanje spolovila, po katerem bi pridobili vzorec čistega urina, ni možno. Zato staršem teh otrok strokovnjaki priporočajo potiskanje kožice med umivanjem navzdol, ali jo preko glavice, ob uporabi lokalnega anestetika, potegne zdravnik.

Majhen otrok bo psihično obremenitev ob operaciji na spolovilu lažje prenesel kot večji otrok.
Majhen otrok bo psihično obremenitev ob operaciji na spolovilu lažje prenesel kot večji otrok./ FOTO: iStockphoto


Če je kožica pri štirih letih še prilepljena na glavico in je starši ali otrok ne morejo potegniti navzdol, strokovnjaki priporočajo obisk pri izbranem pediatru. Ta bo v primeru ozke odprtine na kožici presodil, ali otrok potrebuje operativni poseg, na primer obrezanje kožice, ali lahko kožico potegne navzdol s hitrim in močnim potegom ob uporabi lokalnega anestetika.

Operacija

Operativni poseg opravi kirurg urolog v splošni anesteziji in je običajno kratek. Po posegu otrok prejme zdravila proti bolečinam, tudi zato, da lažje urinira. Običajno bolečine minejo v nekaj dneh, spomin nanje pa lahko pri večjih dečkih ostane za vedno. Kot pravi dr. Megličeva, tudi zato priporočajo operativni poseg, če je potreben, do predvidoma tretjega leta starosti.

"Nekateri trdijo, da se po obrezanju kožice zaradi lažje higiene zmanjša možnost vnetja glavice penisa pa tudi pojavnost karcinoma penisa pri odraslih. Ponekod po svetu, na primer v ZDA, poseg pogosto opravijo, tudi če ni nujno potreben. Nasprotniki menijo, da se v letih po obrezanju občutljivost glavice penisa zmanjša, kar lahko pozneje vpliva na občutenje pri spolnem odnosu. Kadar si starši želijo obrezanje kožice iz verskih razlogov, nujno svetujemo poseg v zdravstveni ustanovi," je povedala Megličeva.

Obrezovanje iz verskih razlogov

Primarij dr. Andrej Kmetec z oddelka za urologijo v ljubljanskem kliničnem centru pravi, da na obrezovanje kožice iz verskih razlogov nimajo vpliva. "Gre za versko vprašanje, ki pa ima korenine tudi v higienskih razlogih. Običajno tovrsten poseg opravijo v zasebnih ustanovah ali doma na kakšen drug način. Občasno ga izvajamo tudi v kliničnem centru, vendar predvsem zato, ker je poseg na otroku narejen strokovno in v anesteziji,"je razložil dr. Kmetec in dodal, da bi prepričani verniki ob zavrnitvi našli druge možnosti obrezovanja otrok – doma, brez anestezije, s posledično krvavitvijo in slabokrvnostjo otrok."Že sedaj se verjetno veliko posegov opravlja na tak način," še pravi primarij.

Nekateri starši želijo sinka obrezati iz verskih razlogov.
Nekateri starši želijo sinka obrezati iz verskih razlogov./ FOTO: iStockphoto

 

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?