Razvajen otrok

Ali svoje otroke šeškate? (Foto: iStockphoto)

Težko je najti bolj občutljivo točko, kot je telesno discipliniranje otrok. Po odzivih mam sodeč, se mu večina ne izogiba, zlasti če se jim zdi, da je to potrebno. "Seveda sem svoje otroke našeškala, ko so bili stari dve ali tri leta, potem pa nikoli več. Danes pa ljudje pravijo, kakšne čudovite otroke imam!“

Za in proti

Nekateri starši so po drugi strani izrecno proti takšnemu načinu kaznovanja in uveljavljanja starševske volje, 14 odstotkov jih pravi, da svojega otroka nikoli ni in nikoli ne bo našeškalo. Ena izmed mamic pravi: "Zakaj mislite, da je toliko zlorabljanja za stenami nekaterih domov? Upam si trditi, da so tisti otroci s strani staršev velikokrat fizično kaznovani.“ Spet druga mamica trdi, da šeškanje sploh ne deluje, temveč te po njem le boli roka, otrokom pa povzroča še čustvene bolečine.

Je resnica nekje vmes? Veliko vprašanih med drugim navaja bistveno razliko med šeškanjem, ki ima disciplinske razloge in tistim, ki dejansko pomeni zlorabo.

Če se že poslužujete tega disciplinskega ukrepa, mora biti vedno povezan z ljubeznijo in doslednostjo. Ena od mamic, ki je v razpravi sodelovala, je povedala, da je svojega malčka velikokrat našeškala, a danes njen že osemnajstletni sin priznava, da si je zaradi slabega vedenja to velikokrat tudi zaslužil.

Sin je zdaj udeleženec programa za pomoč pri vzgoji otrok in sam pravi, da bi si marsikateri otrok v skupini zaslužil, da ga tu in tam našeškajo. Povedano krajše: čeprav je veliko mam, za katere je telesno discipliniranje v vzgoji nekaj popolnoma nedopustnega, je šeškanje po mnenju nekaterih staršev včasih potrebno, dokler se ga ne zlorablja in je v ozadju še vedno ljubezen do otroka. Vse je stvar izbire in tipa vzgoje.

Trmast otrok

(Foto: iStockphoto)