Igra

Če želite otroka pripraviti na življenje, naj se čim več igra. (Foto: iStockphoto)

Raziskovalci s Harvarda trdijo, da so zaposleni lahko odlični delavci, toda še bolj bodo, če so se v otroštvu naučili igrati. Skozi igro se otroci naučijo deliti stvari, ubogati, nadzorovati svoja čustva ter spoznajo, da ima vsako njihovo dejanje posledice. Če želite pripraviti otroke na življenje, v katerem se bodo odlično znašli, jim dovolite, da se igrajo in ob tem uživajo. Igranje razvija mnoge sposobnosti, ki so kasneje v življenju zelo pomembne. Le-te so tudi potrebne za uspešen zaključek študija.

Tisti otroci, ki znajo nadzorovati svoja čustva, so v šoli zelo uspešni. Vedo, da ne morejo biti vedno v središču pozornosti, spoštujejo druge in so pripravljeni na učenje. Psihologi so to poimenovali kot ''teorijo uma'', pri kateri velja, da človek spozna, kako so zamisli, prepričanja in želje drugih lahko drugačne od njegovih lastnih.

Razvoj čustvene inteligence

Igra omogoča, da se otroci tudi s pomočjo tujih izkušenj in čustev naučijo smiselno sporazumevati tako, da pri tem izrazijo svoje zamisli. Obenem se naučijo hvaležnosti, reševanja sporov in težav ter spopadanja z razočaranjem. Domišljija, oponašanje in sanjarjenje so ključni za intelektualni in družbeno-čustveni razvoj.

Otroka se igrata

Skozi igro se otroci naučijo deliti stvari. (Foto: Stock Exchange )

Za akademski uspeh je najbolj pomembno, da razvijejo čustveno inteligenco, ki je ne morejo najti v knjigah, temveč jo črpajo iz odnosov z drugimi ljudmi.