Srečanje prepeljanih s helikopterjem

(Foto: Letalska policijska enota )

Če kdo meni, da se policijski helikopter uporablja le za nadzor cestnega prometa, zasledovanje storilcev kaznivih dejanj, nadzor državne meje, … se moti. Helikopter uporabljajo tudi za reševanje življenj. Omogoča namreč hiter in varen dostop na kraj dogajanja, prevoz ljudi in opreme. Njegova manevrska sposobnost omogoča reševanje v gorah, helikoptersko nujno medicinsko pomoč, prevoze bolnikov in ponesrečencev. Veliko je primerov, ko so s helikopterji učinkovito priskočili na pomoč in rešili dragoceno življenje ali preprečili hujše posledice. Nemalokrat gre pri reševanju za okoliščine, ki so izjemno nevarne in na meji izvedljivega.

 

Prevoz nedonošenčkov in bolnih otrok
 

Letalska policijska enota v okviru humanitarnih nalog opravlja tudi prevoze novorojenčkov v inkubatorjih. Na leto jih prepelje med 30 in 40. Ocenjujejo, da je bilo s policijskimi helikopterji v treh desetletjih prepeljanih že okoli 700 nedonošenčkov. Vse, ki so jih policisti - pred leti ali pa šele pred kratkim - na tak način prepeljali do bolnišnice, so povabili na prvo srečanje na Brniku.

 

"Med humanitarnimi nalogami, ki jih opravlja Letalska policijska enota, so tudi javnosti manj znani, a nič manj zahtevni helikopterski prevozi dojenčkov v inkubatorju," je na srečanju povedal vodja letalske policijske enote Robert Sušanj.

 

Trenutno je pri njih zaposlenih 21 pilotov in 15 tehnikov letalcev. Helikopterji slovenske policije inkubatorje prevažajo že od leta 1979. Za dobro delovanje inkubatorja in njegov priklop na helikopter je poskrbelo medicinsko osebje, ki je spremljalo dojenčke. Na začetku so morali premostiti tudi nekatere tehnične ovire, ki jih je povzročala specifična električna napeljava v helikopterjih. Za miren in varen let helikopterja - štorklje pa skrbijo piloti, ki še posebej skrbno presojajo razmere in se izogibajo vremensko neugodnim območjem.

Srečanje prepeljanih s helikopterjem

(Foto: Letalska policijska enota )

 

Poleg pilota, kopilota in mehanika otroka v inkubatorju spremljata tudi zdravnik in zdravstveni tehnik. Prednost prevažanja otrok v inkubatorju je vsekakor hitrost, s katero otroka varno prepeljejo v bolnišnico.

 

Kot je povedal predstojnik kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana Ivan Vidmar letalska policijska enota s helikopterskimi prevozi - teh je ena tretjina vseh transportov dojenčkov v inkubatorjih - pokriva celotno območje Slovenije. Po njegovih besedah smo v Sloveniji premalo ponosni na to, kaj zmoremo in kako kakovostne prevoze zagotavljamo tem dojenčkom.

 

"Pri nas imamo 14 porodnišnic ter le tri intenzivne enote za nedonošenčke in bolne otroke - dve v Ljubljani in eno v Mariboru. Kadar ima otrok določene težave, poškodbe ali potrebuje respirator, ga moramo čim hitreje prepeljati v tako enoto. Čas je pri tem izjemno pomemben in to hitrost nudi prav policijski helikopter," je še dodal.

 

Pred časom so v UKC Ljubljana prejeli tudi nov transportni inkubator. Kot je povedal zdravstveni tehnik Danilo Mencigar, je ta v 24-urni pripravljenosti za prevoz nedonošenčkov in bolnih novorojenčkov. Inkubator je vrhunsko opremljen, ima nov monitor, omogoča stalno ogrevanje dojenčka in ga je možno priklopiti na temperaturni senzor. Nameščeni ima jeklenki za kisik in za zrak. Nanj je montiran tudi aparat za dihanje, ki omogoča predihavanje otroka z dihalno stisko. Edina slabost prevoza v inkubatorju je malo bolj tresoča vožnja, vse drugo pa so same prednosti. Otrok v inkubatorju leži v napihljivi blazini in je varno pripet.

Srečanje prepeljanih s helikopterjem

(Foto: Letalska policijska enota )

 

Na srečanju je bilo čutiti hvaležnost vseh, ki so jih (ali pa njihove otroke) prepeljali s to veliko kovinsko štorkljo. Nekateri starši so se s solznimi očmi spominjali trenutkov, ko so njihovega komaj rojenega otroka odpeljali.

 

»Otroka so mi pokazali za dve sekundi, potem pa sem slišala samo še helikopter, ki ga je odpeljal,« je povedala mamica, ki so ji hčerko odpeljali le nekaj minut po rojstvu. Čeprav se je pri večini vse srečno končalo in so otroci, prepeljani s helikopterjem, danes živahni in zdravi, se starši teh trenutkov neradi spominjajo.

 

Na srečanju na Brniku so imeli priložnost spoznati delo policijske letalske enote in medicinskega osebja. Nabito s čustvi se je srečanje zaključilo s pogostitvijo in velikansko torto, ki je je bilo dovolj za majhna in velika usta. Vsi prisotni pa so si na tihem želeli, da bi se naslednje leto spet srečali ...