dojenček

Žilne spremembe se lahko pojavijo po rojstvu, nekatere pa so vidne že ob njem. (Foto: Reuters)

O tem, kaj so ognjena znamenja, ali jih je priporočljivo odstraniti že pri majhnem otroku, kako jih ločimo od žilnih tumorjev, smo se pogovarjali z mag. Metko Adamič, dr. med.spec. dermatovenerologije.

Laserska odstranitev žilne spremembe

''Pri otrocih se lahko pojavita dve vrsti žilnih sprememb: hemangiomi in ognjena znamenja. Prva se praviloma pojavijo po rojstvu, medtem ko so ognjena znamenja vidna že ob njem,'' pojasnjuje Metka Adamič.

Hemangiom

Hemangiome, ki ovirajo vid, je potrebno zdraviti. (Foto: http://www.laegenhaandbogen.dk)

Nadaljuje, da so kožni hemangiomi najpogostejša oblika tumorjev pri dojenčkih, ki se najpogosteje razvijejo na glavi in vratu. Čeprav so prisotni že ob rojstvu, jih lahko starši in zdravniki opazijo šele v prvih tednih življenja. Videti so kot majhne pordele lise, toda naj vas njihova majhnost ne zavede, saj s starostjo otroka rastejo. Nekateri so ploščati, drugi izrazito izbočeni, spominjajo na jagode, tvorijo pa jih razširjene žilice in votlinice, polne krvnih sestavin. Adamičeva priporoča, da je treba vse hemangiome v otroštvu zdraviti čim prej, da se prepreči nepredvidljiva rast in z njo povezani zapleti ter duševno-družbene posledice. Izpostavlja, da je treba še posebej zdraviti takšne, ki povzročajo funkcionalne ali strukturne motnje, na primer dihanja, prehranjevanja, vida … takšne, ki krvavijo, z drugotnim vnetjem, ki vodijo v iznakaženje ali nastanek brazgotine.

Hemangiom se lahko odstrani z laserjem, vendar ta poseg ne preprečuje njegove rasti v globino, temveč nanj vpliva le površinsko, zato je potrebno posege ponavljati tudi na dva do tri tedne. Kljub temu da se odločite, da boste pri dojenčku takoj začeli zdravljenje, ni nujno, da se ne bo širil v globino. Zato je včasih potrebno izvesti kombinacijo več posegov in ne le lasersko terapijo. Običajno se žilni tumor pred posegom lokalno omrtviči, le pri večjih je potrebna splošna anestezija.

Ognjeno znamenje obvezno zdravimo

Ognjeno ali plamenasto znamenje je prirojena nepravilnost žilja, ki se začne hitreje širiti predvsem v najstniških letih, toda ni nujno. Po besedah Metke Adamič ne moremo predvideti ali napovedati, katera ognjena znamenja se bodo povečala in katera ne.

Ognjeno znamenje

Potrebno je zdraviti vsako ognjeno znamenje, saj z leti potemni in odebeli. (Foto: http://www.tidsskriftet.no)

Obstajajo kapilarne, venske, arterijske, limfne ali kombinirane žilne nepravilnosti, ki se lahko pojavijo kjer koli na telesu. ''Sprva ima ognjeno znamenje obliko bledo rožnate lise, ki z leti potemni. Površina se sčasoma lahko dvigne in postane vozličasta. Na prizadetem področju, zlasti na predelu ustnic, se lahko pretirano poveča mehko tkivo. Rast rane pa se veča z otrokovo starostjo in ne izgine sama od sebe,'' razlaga dermatovenerologinja.

Poudarja, da je treba zdraviti vsako ognjeno znamenje, saj z leti lahko potemni in odebeli ter dodaja: ''Pri otrocih, pri katerih se zdravljenje ognjenega znamenja začne v prvem letu starosti, lahko dosežemo občutno zmanjšanje ognjenega znamenja, saj so pri mlajših otrocih žilne nepravilnosti manjše in bolj površinske ter jih je zato lažje zdraviti.''

Lasersko zdravljenje je treba ponoviti po šestih do osmih tednih, pri tem se prav tako uporablja lokalno sredstvo za omrtvičenje, vendar so previdni, saj jih pri otrocih, mlajših od šest mesecev, ne smejo koristiti, ponavadi je potrebna kar splošna anestezija.

Na učinkovitost zdravljenja vpliva več dejavnikov, med njimi poleg starosti tudi barva, ognjeno znamenje pri otrocih namreč je težje posvetliti kot zrelo rdeče, obenem pa je manjša lažje odstraniti kot večja. Poleg tega se na lasersko zdravljenje bolje odzivajo ognjena znamenja na vratu in glavi, kot tista, ki se nahajajo kje drugje na telesu. Metka Adamič tudi pravi, da se ob vsakem laserskem posegu ognjeno znamenje odziva slabše, saj postopoma svetli, kontrastnost je zato slabša in posledično tudi stopnja absorpcije laserskega žarka. Kljub temu pa je dobro, da ne obupate prehitro, ker dolgotrajno zdravljenje prinese želene rezultate.