Otrok z dudo

(Foto: iStockphoto)

Duda tolažilka je odlična prijateljica staršev in še večja prijateljica otrok. Če so nekoč menili, da je škodljiva, ker deformira rast otrokovih zob, se o tem danes veliko manj govori, saj so dudice anatomsko oblikovane.

Dve vrsti

Izbirate lahko med dvema vrstama dud in starši se težko odločijo, katero izbrati. Poznamo dude iz lateksa in silikona. Tiste iz lateksa boste prepoznali po barvi, saj so videti rumenkaste, silikonske pa prozorne. Težko je reči, katera je boljša ali slabša. Najboljši ocenjevalec bo kar dojenček sam, on bo namreč hitro pokazal, katera mu je ljubša.

Kakšne oblike?

Izbirate lahko med različnimi oblikami, najbolj pomembno pa je, da se duda prilega malemu obrazku. Ne sme biti tako velika, da bi mu zapirala nosek ali ga tiščala v lička. Tudi velikost cuclja je pomembna, nikakor ne sme biti prevelik, da bi otroka silil na bruhanje.

V prvih tednih in mesecih so dojenčki malce »nerodni« z dudo. Hitro jo namreč izpljunejo – to pa zato, ker je še ne znajo dobro obdržati v ustecih. A tisti, ki imajo zelo močan sesalni refleks, jo hitro sprejmejo za svojo prijateljico in tolažilko.

Kupite jih več!

Ko boste ugotovili, katera vrsta dude je vašemu dojenčku všeč, je najbolje, da čim prej kupite vsaj še dve enaki. Verjemite, dude so najbolj iskana stvar pri dojenčkih, podnevi in ponoči. Ko mali kričač najmočneje preizkuša glasilke, je navadno ne najdemo. Obstajajo tudi dude, ki se ponoči svetijo, in jih v temi hitro najdete. Ko bo otrok večji, pa naj ima dudo pripeto na oblačilo s posebno vrvico ali verižico. Nikoli in nikdar pa mu dude ne privežite z vrvico ali čim podobnim okrog vratu! Lahko bi se namreč zadavil!

Duda ni večna

Sicer ni nikjer na embalaži napisan rok uporabe, a duda ni večna. Že medtem ko otrok raste, rastejo njegova usta, zato je potrebno kupiti večjo. Ko je otrok večji, zelo rad dudo tudi grizlja, vleče in stiska, saj mu to godi med izraščanjem zob; ko so zobki že zunaj, jo lahko tudi pregrizne. V tem primeru jo morate zamenjati, saj bi odgriznjen košček lahko povzročil nezgodo.

Duda ni za mamico ali očka!

Seveda morate dudico večkrat sterilizirati oziroma razkužiti. Če imate za to sterilizator, lahko to delo opravi on, drugače pa je dovolj, če jo za nekaj minut potopite v vrelo vodo. Če dudica pade na tla, jo vedno operite pod tekočo vodo, če je le mogoče, vročo.
Skušajte se izogibati temu, kar počne večina staršev. Ko duda pade na tla, jo poberejo in nesejo v svoja usta. Po njihovem mnenju je tako dobro umita. Ne delajte tega, tudi vaša usta niso sterilna!

Koristna ali škodljiva?

O tem, ali je duda koristna ali škodljiva, se strokovnjaki še vedno pregovarjajo. Čeprav je duda stara že več kot stoletje, še vedno ni zagotovo, ali otroku škodi ali pomaga. Lahko bi rekli, da je izbira staršev, ali bo otrok imel dudo ali ne. Pogosto se zgodi, da so starši odločno proti dudi, a mnenje spremenijo takoj, ko dojenčka ne morejo potolažiti. Otroku seveda ni potrebno potiskati dude v usta, če za to ni potrebe. Kadar pa ima izražen močan refleks sesanja in bi sesal tudi, ko je že sit, materine dojke pa utrujene, ne bi smela škodovati, še posebej, če se otroček s sesanjem dude umiri.

Kdaj se je najbolje posloviti od nje?

Zanimivo vprašanje, a nanj je težko odgovoriti. Strokovnjaki sicer menijo, naj bi dudo opustili okrog četrtega meseca, a noben otrok ni narejen po knjigi. S kakšno pravico tudi starši otroku ponudijo dudico, potem pa mu jo odvzamejo, kadar se njim zdi?! Recepta ni. Najbolje je, da z dudo ne pretiravate in jo otroku ponudite, ko je najbolj nujno. Če jo ima za to, da lažje zaspi, lahko nastane težava, potem ko mu jo boste odvzeli, saj veliko otrok težko zaspi ali pa začne sesati palec – tega pa se je težje odvaditi kot dude. Zagotovo pa še niste srečali prvošolčka z dudo v ustih, tako naj vas ne skrbi, da se je ne boste mogli znebiti!

Deklica z dudo

(Foto: iStockphoto)