Kopanje dojenčka

Že dojenček ve, da je lev nevarnejši od mucke. (Foto: iStockphoto)


To ni prva študija, ki razkriva, kako modri so dojenčki, saj se že prejšnje raziskave pokazale, da lahko šest mesecev star dojenček vidi razliko med prijatelji in 'sovražniki', kar lahko pomeni, da smo z določenim moralnim kodom rojeni.

Tokratne nove ugotovitve pa prihajajo s harvardske univerze. Dojenčki dobro vedo, da velikost predstavlja tudi moč. S pomočjo te veščine vedo, da je lev nevarnejši od mucke, to pa jim tudi omogoča, da identificirajo svoj položaj v primarni družini, zlasti če imajo starejše brate ali sestre. To ne pomeni nujno, da je veščina prirojena, a je otroci do desetega meseca starosti še ne znajo uporabiti.

Dojenčki so na nek poseben način v svojem svetu sposobni razumeti tudi abstraktne.Tradicionalni kralji in poglavarji vedno sedijo na višjih prestolih in tako delujejo še večji, njihove sluge pa so vedno v podrejenem položaju. Tudi veliko živali, ptice in mačke lahko s telesnim položajem delujejo še večje. Izsledki raziskave kažejo, da lahko tudi družba z omejeno socializacijo otrokom omogoči, da takšne odnose razumejo, pravi vodja raziskave Lotto Thomsen.

Očka in otrok

Očka je tako velik - torej je verjetno poglavar! (Foto: iStockphoto)