Nekega jutra se je vaš triletnik zbudil prepričan, da so vlaki najbolj kul zadeva na svetu. Nekaj let odtlej mora biti na vsaki majici vlak, izlet z vlakom je nujen vsaj štirikrat letno in namesto preproge in klubske mizice v dnevni sobi imate po tleh železniško progo, ki se je ne smete niti pod razno dotakniti.

Otrok na vlaku

Izlet z vlakom je prava dogodivščina, (Foto: iStock)

No, če niso vlaki, pa so lahko tudi avtomobili, tovornjaki, bagri, traktorji, kar koli od vozil z veliiikimi kolesi. Predvsem fantke tovrstne igrače izredno privlačijo. Njihova obsedenost s "čuha-puha" ni zgolj, ker jim tovrstne igrače ponuja družba, temveč izvira tudi iz narave in biologije. Vsaj tako je pokazala raziskava iz leta 2014. Znanstveniki so dali opičjim mladičkom na izbiro "fantovske" in "dekliške" igrače. Samčki so raje izbrali avtomobile in žoge, samičke pa lutke in posodice. Preizkus so večkrat ponovili in rezultat je bil enak. Vzrok naj bi bil v testosteronu.

Seveda pa imajo tudi številne deklice rade vlake in druga vozila, kar ni nič narobe. Prav nasprotno, super je, če je vaš otrok ljubitelj vozil, saj se med igro uči razumeti rotacijo, tridimenzionalni svet, sestavljati (če se igrače lahko spremenijo v kaj drugega) ... Dobijo boljšo prostorsko predstavo, se učijo danes zelo zaželenih veščin STEM (Science, Technology, Engeneering, Matematisc – znanost, tehnologija, inženirstvo in matematika) in logike.

Nagradna igra: osvojite robovlak!

Če imate doma ljubitelja vlakov, berete pravi članek. Podarjamo namreč robovlake! Robovlaki so priljubljena risanka, ki si jo lahko sinhronizirano v slovenščino vsak dan ogledate na OTO. V svetu vlakov so vsi državljani vlaki. Med prebivalci njihovega sveta pa obstajajo posebni vlaki, ki se lahko preoblikujejo v robote in postanejo robovlaki. Pet junaških vlakov, Kaj, Alf, Jernej, Eli in Rac ima posebne moči. S skupnimi močmi in pogumom se trudijo premagati zlo in svet rešiti temnih sil.

Nagrajenca nagradne igre Robovlaki sta Aleks Jovanovič in Maja Šimc. Obveščena bosta tudi po elektronski pošti. Iskreno čestitamo!