Kuščarji spadajo med plazilce, so hladnokrvni in imajo hrbtenico. Imajo luskinasto kožo in nosijo jajca. Na svetu je približno 5000 vrst. Eni so majhni kot človeška dlan, drugi ogromni. Najbolj znani so legvani, gekoni, kameleoni in komodoški varani.

Kameleon in otrok

Kameleoni spreminjajo barvo zaradi varovanja in sporazumevanja. (Foto: iStock)

Gekoni nimajo vek in imajo posebne prste, zaradi katerih so odlični plezalci. Kameleoni spreminjajo barvo, s čimer se sporazumevajo in se hkrati skrijejo pred plenilci. Oči lahko premikajo v vse smeri.

Večina kuščarjev je nestrupena in nenevarna ljudem. Izjema je na primer strupeni bradavičar, ki živi v ZDA in Mehiki. Praviloma živijo v toplih krajih, največ v tropih in puščavah. Skrivajo se pod skalami ali v podzemnih rovih.

Gekoni in legvani jedo žuželke. Niso preveč izbirčni, za obrok bodo izbrali muhe, čričke in raznovrstne hrošče. Kameleoni so rastlinojedci, jedo jagodičevje, sadje in listje. Komodoški varani lahko v dolžino zrastejo do treh metrov in tehtajo tudi 70 kilogramov. Kot mesojedci lovijo velike živali; v slini imajo bakterijo, ki omrtviči plen ob ugrizu.

To vse potrebuje kuščar, ki je hišni ljubljenček

Vse več ljudi se odloča, da bodo imeli kuščarja za domačo žival. Največkrat izberejo legvana, gekona ali kameleona. Doma mu je treba urediti terarij, ki ga je treba dodatno ogrevati. Treba je urediti zračenje, dovolj svetlobe in poskrbeti za vodo.

Otroci ne morejo sami skrbeti za kuščarja. Skrb zanj zahteva veliko znanja, predvsem pa zavedanja, da žival, ki ste jo prinesli domov, lahko zraste tudi več kot meter.

Če imate radi kuščarje, vas z otroki vabimo, da si v petek, 14. decembra, ob 19.30 na OTO ogledate animirani film Rango. Če gredo vaši otroci prej spat, si lahko na OTO ogledate ponovitev v soboto, 15. decembra, ob 13.15.

Rango

Spoznali boste kuščarja Ranga, ki je vse svoje življenje živel v varnem zavetju terarija in si domišljal, da je igralec. Ko zaradi nesrečnega dogodka v avtu njegovo zastekljeno domovanje trešči na trdna tla, se znajde sredi nevarne puščave, daleč stran od varnega zavetja.

Ko mu uspe priti do mesteca Prah, kjer je Divji zahod še kako živ, hitro pritegne pozornost tamkajšnjih prebivalcev in po zaslugi svoje srčne in poštene narave kmalu postane šerif.

Bo pošteni in nerodni kameleon med okrutnimi kavboji lahko vzpostavil red in mir in pomagal prebivalcem priti do izginule vode? Izvedeli boste na OTO!

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.