Risanka

(Foto: Pixabay)

Raziskovalci z michiganske univerze so ugotovili, da so risanke privlačnejše za otroke kot učenje na tradicionalen način. Če je scenarij dobro napisan, če so postavljeni dobri svetlobni in zvočni učinki, če gre za igro barv, je risana vsebina dejansko zanimivejša. To pa je glavni krivec, da otroci absorbirajo več informacij, kot bi jih v učilnici pri razlagi učiteljev.

Otroški možgani v zgodnjem otroštvu vedno iščejo nove izkušnje, zato ni čudno, da risanke 'prilepijo' otroke na stol. In če je vsebina podana na prav način, ni to nič narobe. Otrok se bo od risanega junaka marsikaj naučil, spoznal bo živali, za katere sploh ni vedel, da obstajajo, soočil se bo s težavami ... Možgani bodo avtomatsko 'kopirali' pravo pot, jezik, gibanje, govor, stil oblačenja ...

V nekaterih šolah razlaganje snovi obogatijo z risankami, da si učenci lažje predstavljajo določene zadeve in si hitreje zapomnijo. Tako da medtem ko otroci gledajo risanke, potekajo učni procesi.

Šest ključnih prednosti gledanja risank

- Risanka s pozitivno vsebino lahko otroka nauči, kako naj brzda svoja čustva, kako se mora vljudno vesti, kako mora pomagati revnejšim od sebe, starejšim, biti v oporo mlajšim. Prav tako se lahko otrok nauči, kako funkcionirati v skupini brez sovraštva in ljubosumja.

- Če se z otrokom pogovorite o vsebini, lahko razvije vodstvene sposobnosti, nauči se analizirati težave na produktiven način, spopasti se s tveganjem.

Kadarkoli in kjerkoli si lahko risanke skupaj z otroki ogledate na VOYO.

- Risanka lahko otroka spodbudi k igranju in celo ukvarjanju s športom.

- Če animirana serija vsebuje življenjske izkušnje, se lahko otrok nauči, kaj vse je v njegovi okolici nevarno (višina, požar, elektrika, prečkanje ceste ipd.). Pridobi lahko tudi nekaj taborniških veščin, kot so: kako poskrbeti za prvo pomoč, kakšen vihar se približuje in kaj storiti, narediti kompas, majhno ladjo, zavezati vrv, postaviti šotor itd. Vse te informacije/veščine so lahko skrite v risanki in jih otroški možgani absorbirajo, če so predstavljene na pravi način.

Ben 10

- Risani junak je lahko idol otroku več let. Ustvarjen je s sodelovanjem med scenaristom in ilustratorjem in predstavljen v situacijah, ki lahko nastopijo v vsakdanjem življenju. Pozitivna sporočila tako prodrejo v otroške možgane.

- Je pa resnično pomembno, da otrok gleda risanke, primerne svoji starosti, da ne pride do nasprotnega učinka in je otrok soočen s situacijami, ki jim ni kos oz. zaradi katerih se lahko zmede in ponotranji napačna sporočila.

Katere risanke izbrati?

Na VOYO si lahko skupaj z otroki ogledate številne risanke. Zavrtite jim jih lahko na mobilnem telefonu, prenosnem, računalniku, računalniku, tablici kadar koli in kjer koli. Če čakate kar nekaj ur v čakalnici na pregled pri zdravniku, je risanka na mobilnem telefonu odlična rešitev, da otrok ne začne brezglavo tekati gor in dol po hodniku ter tarnati, da mu je dolgčas. Če več dni zapored dežuje, potem lahko slabo voljo premagate z risanko na računalniku.

Izberite otrokovo najljubšo risanko in se skupaj stisnite ter preverite, kaj se bo tokrat zgodilo s slavnim risanim junakom. Izbirate lahko med risankami, kot so: Ben 10, Beyblade: Pot do zmage, Grossery Gang, Legende Chime, Lego mesto, Lego prijateljice, Lego vilini, Mašine strašljivke, Ninjago Mojstri Spinjitzu, Peter Pan, Shopkins, Skrivnostni ranč, Slugterra in Winx klub.

Najbolj gledane risanke pri naših otrocih so (podatki za teden od 9. 10. 2017 do 15. 10. 2017): Ben 10: Hočem hitrost, Ben 10 Animova živalska farma, Mašine strašljivke: Super strašljiva zgodba o dečku, ki se je bal umivanja, Mašine strašljivke: Zgodba o temnem gozdu in plašnem hroščku, ob katerem ti zaledeni kri, Ben 10: Šššš!, Beyblade: Pot do zmage. Preboli že! Zaupaj Valtryeku!, Ben 10: Kratka kariera Srečne dečve, Mašine strašljivke: Zgodba o mucku, ki se je izgubil in so ga na koncu našli, Ben 10: Vodni filter in Ben 10: Jahanje nevihte.

Nagradna igra

Vabimo vas, da pod objavo na Facebooku komentirate, ali vaši otroci radi gledajo risanke, in se potegujete za VOYO dostop za en mesec brezplačno. Izbrali bomo tri srečne prejemnike.

Mašine strašljivke

Beyblade: Jekleni bes