Zdravniki in ginekologi svetujejo nosečnicam potovanje z letalom v drugem trimesečju nosečnosti. Takrat se večinoma počutijo dobro, jutranje slabosti so že preteklost.

Odsvetujejo vožnjo z letalom zadnjih šest tednov pred predvidenim datumom poroda. Če pa resnično morate potovati v zadnjem trimesečju nosečnosti, se posvetujte o svojem zdravstvenem stanju z izbranim ginekologom.

Na pot obvezno vzemite materinsko knjižico, zdravstveno izkaznico, dokumente za dodatno zavarovanje in vse izvide. Medtem ko ste na letalu, večkrat vstanite in se pretegnite, da spodbudite prekrvavitev nog. In ne pozabite piti vode.

Novorojenček lahko potuje že dva tedna po rojstvu

Če sta novopečena mamica in novorojenček zdrava, lahko letita že, ko je dojenček star dva tedna. Toda zavedati se morate, da takrat otroka izpostavljate raznim virusom in bakterijam.

Nosečnica na letališču

Pred letenjem se posvetujte z ginekologom, če ste noseči. (Foto: iStock)

Seveda je treba upoštevati tudi dejstvo, da je dojenček prvih nekaj tednov nepredvidljiv (neredno spanje, hranjenje, jokanje), kar zna biti zelo stresno za novopečene starše. Znano pa je tudi, da nekateri otroci vzpostavijo rutino šele po tretjem mesecu.

Ne smete zanemariti tudi, da mora biti mama zdrava in da mora popolnoma okrevati od poroda. Ženske so po rojstvu otroka izpostavljene večjim tveganjem za trombozo v nogah, sedenje na letalu pa samo povečuje tveganje.

Če potujete s komaj rojenim dojenčkom, vzemite s sabo rezervne nogavice, pijte dovolj tekočine in večkrat vstanite, se sprehodite in pretegnite noge. Če so bili med porodom zapleti, potem ne letite, dokler vam zdravnik ne odobri. Prezgodaj rojeni otroci in tisti, ki so imeli težave z dihanjem ali jih imajo pri prehranjevanju, ne sodijo na letalo.

Polet z dojenčkom

Če se odločite dojenčka vzeti s seboj na letalo, pozabite na pravilo skromnosti. Ob njem ne bodo dovolj le zobna krtačka, predpisana zdravila in sveže spodnje perilo. Vzemite dovolj plenic, robčkov in prigrizkov.

Ne pozabite vzeti nekaj dodatnih majic za odrasle, saj dojenčki na letalih radi kdaj pripravijo tudi kakšno mokro presenečenje. Tako se je pripetilo mamici, ki ni bila pripravljena na to, da jo bo dojenček med letom pobruhal.

Bodite previdni glede drugih stvari, ki jih vzamete s seboj na letalo. Ne jemljite prevelikih in okornih vozičkov, ki vas lahko le ovirajo, še posebej na letaliških kontrolnih točkah.

Vzemite poceni voziček, ki ga zlahka zložite. Tudi če se bo poškodoval med prtljago, boste veliko manj izgubile. Če potujete same, lahko dojenčka nosite spredaj v kenguruju. Tako boste šle z njim tudi skozi detektor kovin in imele proste roke.

Otrok na letalu

Na letališču

Dobro se pripravite na potovanje z otroki. (Foto: iStock)

Predvsem poskrbite, da ga na letalu ne bo strah in da mu ne bo dolgčas. Zdolgočasen otrok namreč ni prav prijeten sopotnik.

► Če je le mogoče, na letalo vzemite zgolj ročno prtljago. Ne bo se izgubila, niti ne boste po nepotrebnem čakali nanjo po pristanku.

► Izkoristite možnost zgodnjega vkrcanja, ki vam pripada, če potujete z otroki.

► Na letalu se povežite z drugimi starši, ki tudi potujejo z otroki, in se dogovorite za "igralne igrice nad oblaki". Na letalo vzemite družabne igre, pribor za risanje, karte. Vse za krajšanje dolgčasa.

► Ne pozabite na prigrizke, ki jih imajo radi vaši otroci. Vprašanje, ali jim bo letalska hrana všeč, lačen otrok pa je nezadovoljen otrok. Nezadovoljen otrok in nekajurno potovanje pa ni ravno najboljša kombinacija. Obenem vzemite s seboj dovolj robčkov, prtičkov, pa tudi pleničke in vlažne robčke, če jih otok še potrebuje.

► Pripravite se na grde poglede nekaterih potnikov, ki ne marajo otrok. Predvsem sitnih. Ne sekirajte se, zavedajte se, da ob sitnih otrocih vi trpite bolj kot potnik z grdim pogledom, zato ... Naj potrpi.

► Otroci so praviloma na letalu najbolj nejevoljni proti koncu. Zadnje pol ure pred pristankom se praviloma začnejo vprašanja "kdaj bomo že na cilju", "koliko časa še", "jaz bi rad končno že prišel" ... Takrat mu lažite. Recite mu "samo še nekaj minut", "joj, ravnokar je mimo letel Božiček, poglej, če ga lahko vidiš", "čakamo na dovoljenje za pristanek" ... In kot bi mignil, boste na cilju!

Krila na OTO

Krila

Ne zamudite risanke Krila na OTO v petek, 11. januarja, ob 19.30.

Če se pripravljate na potovanje z malčkom, v petek, 11. januarja, ob 19.30 ne zamudite animiranega filma Krila na OTO. Gre za razburljivo dogodivščino vojaškega aviona Viteza, ki pozabi na letalsko tekmovanje, ker se zaljubi v avionko Strelo, nevedoč, da je pajdašinja zlobnega Groma.

Mu bo uspelo osvojiti Strelino srce in uničiti Gromove zlobne načrte? In kar je najpomembnejše, bo zmagal? Izvedeli boste, če se stisnete skupaj na kavču in si privoščite lep družinski večer pred televizorjem.

Tudi najmlajši bodo razumeli, saj je film sinhroniziran v slovenščino.

Bibine e-novice

Prijavi se na Bibine e-novičke in bodi na tekočem z aktualnimi članki o zanositvi, nosečnosti, negi in vzgoji otrok, partnerskih odnosih in idejah za prosti čas. Zate jih pripravlja ekipa Bibaleze.si.