Beyblade: Jekleni bes

Najbolj gledane risanke na VOYO

Podatki so bili na voljo dne, 1. 12. 2017.

1. Slugterra

2. Beyblade

3. Sabrina

4. Ben 10

5. Grozni Gašper

6. Lego prijateljice

7. Mašine strašljivke

8. Robocar Poli

9. Heidi

10. Hudi mačkoni

Pozitiven vpliv risank na otroke

Pripomorejo k raziskovanju in opazovanju

Risani junaki so seveda neresnični, izmišljeni in jih ni moč srečati v resničnem življenju, toda sporočilo, ki ga nosijo, temelji na resničnih karakterjih. In nihče ne more zanikati, da se otroci ne naučijo veliko iz risank. Radovednost in pričakovanje, opazovanje risanega junaka in gledanje novih delov risank otroku podarijo možnost, da opazuje stvari in okolico. Tako v bistvu lahko otrok raziskuje resnični svet, s pomočjo domišljije. Risanka sproži iskrice radovednosti na vseh področjih v življenju.

Spodbujajo učenje

V nekaterih risankah so junaki učenci, dijaki, raziskovalci, znanstveniki in postanejo idoli otrokom, ki želijo raziskovati, preizkušati in eksperimentirati. Tako da, če otrok obožuje risanega junaka, ki je znastvenik, bo tudi sam želel biti tako pameten.

Povzročijo lavo smeha in vplivajo na zdravje

Najprej otroke pritegnejo pri risanki takšne aktivnosti, ki jih nasmejijo, ki so bizarne, nesmiselne. In strokovnjaki so prepričani, da smeh pri otroku pospeši prekrvavitev in izboljša zdravje na sploh.  Zaradi določenih risanih junakov otroci tudi začnejo bolj zdravo jesti - recimo, če do sedaj niso marali špinače, jo po novem obožujejo. Mogoče celo vzljubijo določen šport.

Sabrina

Pomagajo zmanjšati stres

Navajajo celo, da risani junaki pripomorejo k zmanjšanju tveganja za srčno kap, v življenje prinesejo srečo in nešteto zabavnih trenutkov. Sprožijo nastajanje hormona sreče, ki je pomemben za srce in možgane. Odganjajo bolezni stran in zmanjšajo stres.

Na VOYO si lahko skupaj z otroki ogledate številne risanke.

Omogočajo učenje barv

Možgani aktivnejše delujejo, ko gre za vizualno učenje. Zato številne inštituti ponudijo seminarje in predavanja z videoprispevki. Otroški možgani pa so pripravljeni na vsrkavanje novih informacij. Tudi v vrtcih in osnovnih šolah pogosto ponudijo videe za učenje. Ko gledajo risanke s prečudovitimi animacijami, barvami in različnimi scenami, se otroci učijo več stvari hkrati. Različne barve spodbudijo otroka, da jih počasi začne razlikovati in prepoznavati. Nadgradnja tega pa je uporaba vseh teh barv pri risanju in slikanju.

Učijo nove stvari

Otrok hitro prepozna nauk v risanki, zato tudi v šolah učijo s pomočjo videoposnetkov in animacij. Risanka skozi zabavo daje otrokom razne poučne lekcije.

Učijo ljubečega odnosa

V nekaterih risankah nastopajo družine in otroci v njih spoznavajo ljubeče odnose. Naučijo se, da je treba vedno govoriti resnico.

Odkrivajo talente

V določenih risankah pojejo in plešejo in otrok risane junake oponaša. Ugotovite lahko, ali se v vašem otroku skriva talent za ples ali petje, mogoče pa celo za oboje.

Mašine strašljivke

Učijo spoštovanja

Otroci se z gledanjem risank učijo spoštovanja do odraslih in staršev. Oponašajo vedenje svojega najljubšega risanega junaka, kako se on sporazumeva z odraslimi. Naučijo se ustreznega vedenja do starejšega brata, sestre, babice, dedka ...

Bogatijo besedni zaklad

Otroci z gleanjem risank spoznavajo nove besede in se učijo, kako jih lahko uporabijo v ustreznih situacijah. Če risanka ni sinhronizirana, se naučijo nekaj novih tujih besed.

Pomembno je, da se starši odločijo, katera risanka je primerna za njihovega otroka, glede na starost in značaj. Priporočljivo je tudi, da se po gledanju z otrokom pogovorite o njej, poiščete nauk, sporočilo. Povprašajte otroka, kaj mu je bilo všeč, česa ni maral, kaj bi spremenil, kateri je njegov najljubši junak.   

Na VOYO si lahko skupaj z otroki ogledate številne risanke. Zavrtite jim jih lahko na mobilnem telefonu, prenosnem računalniku, računalniku, tablici kadar koli in kjer koli. Če čakate kar nekaj ur v čakalnici na pregled pri zdravniku, je risanka na mobilnem telefonu odlična rešitev, da otrok ne začne brezglavo tekati gor in dol po hodniku ter tarnati, da mu je dolgčas. Če več dni zapored dežuje, potem lahko slabo voljo premagate z risanko na računalniku.

Izberite otrokovo najljubšo risanko in se skupaj stisnite ter preverite, kaj se bo tokrat zgodilo s slavnim risanim junakom. 

Televizija

(Foto: iStock)