Kimi Maxwell

(Foto: Facebook)

Kimi Maxwell je bila noseča z drugim otrokom, ko so ji ugotovili, da ima na prsih tumor. Ni želela, da njeno izkušnjo definira tumor, zato se je odločila za pogumen boj med vso nosečnostjo. Mnoge ženske v takšni situaciji se morajo odločiti ali za svoje ali otrokovo življenje. Kimi je nadaljevala nosečnost, hkrati pa so ji v tem obdobju odstranili dojki. Rodila je hčerko Poppy in zmagala.

S temi fotografijami je slavila svojo pot, so pa tako močne, da je viralni svet navdušen nad njimi. Fotografinja Nikki Holmes je prikazala njene brazgotine in besede 'preživela sem'. Zraven napisa pa je na maminem trebuhu še puščica in zraven piše 'tudi jaz sem'. 

''Odločno se je spopadla in nikoli se ni pritoževala. Pokazala je toliko moči, kot se vidi na fotografijah,'' je povedala fotografinja. Kimi je želela, da njen uspeh osvešča druge in da se fotografije delijo po družbenih omrežjih, kar ji je tudi uspelo.

Jodie Shaw je s širnim svetom delila fotografijo, na kateri se vidi njena brazgotina carskega reza. V njej so skrita številna čustva, poudariti pa je želela, da je rodila, čeprav je imela carski rez, kar nekateri omalovažujejo.

Rak na dojkah je huda bolezen, s katero se pri nas letno sooči 1200 žensk, v času nosečnosti je teh le nekaj odstotkov. Ženska, ki je prebolela raka, lahko kasneje zanosi in doji.

Prvi znak, ob katerem morate biti pozorni, je zatrdlina v dojki. Ostali, zaradi katerih je tudi dobro, da čim prej obiščete zdravnika, so: krvav izcedek iz dojke, pomarančasta ali rdečkasta koža na dojki, ugreznjena bradavica, povečane bezgavke v pazduhi.

Pregled dojke je sestavljen iz rentgenskega slikanja – mamografije in ultrazvočne preiskave. Če pa s tema metodama ne morejo ugotoviti, do kakšnih sprememb je prišlo v dojki, priporočijo bolnici magnetno resonanco.

Če potrdijo diagnozo, da gre za rak na dojki, žensko zdravijo z različnimi metodami, in sicer kirurško, pri kateri popolnoma odstranijo tumor, in obsevalno. Ni nujno, da zmeraj dojko odstranijo. Če je ženska enkrat prebolela raka na dojki, se ji le-ta lahko ponovi, zato mora redno hoditi na preglede k onkologu.

O raku na dojkah med nosečnostjo in dojenjem ter vsadkih in pregledu dojk smo se pogovarjali s specialistom ginekologije in porodničarstva Milanom Baškovičem.

Zanimalo nas je, kako je z rakom dojk v času nosečnosti in med dojenjem.

V času nosečnosti se težko odkrijejo spremembe na dojkah. Zaradi sprememb, ki nastanejo zaradi hormonov, ki vplivajo na tkivo dojke, ki nabrekne, sama dojka postane zaradi tega večja, boleča, povečana in težja, kar jasno otežuje samopregledovanje dojk oziroma se spremembe, ki se dogajajo v notranjosti dojk, ne dajo otipati.

Mamografija je ena od metod za zgodnje odkrivanje raka, a med nosečnostjo ni primerna.

Mamografija je sicer zlata metoda odkrivanja raka na dojki, vendar za nosečnice ni primerna, ravno zato, ker je to tkivo tako gosto, žleznato polno, da je slika ''oblačna'' in se podrobnosti ne vidijo. Zatorej ženskam, ki so noseče, oziroma doječim materam priporočajo ultrazvočni pregled, ki daje vpogled v strukturo same dojke.

Ženska, ki preboli raka, lahko zanosi in doji.

Nosečnost ni kontraindikacija raka na dojki, kar pomeni, če je ženska uspešno pozdravila rakavo bolezen, lahko v življenju kasneje normalno zanosi in tudi doji otroka.

Po nosečnosti in dojenju dojke pogosto spremenijo obliko in se povesijo. Nekatere mamice se zato odločijo za vsadke.

Vsadki so zelo popularna metoda, vedno bolj, za povečanje dojk, vendar zdravnikom povzročajo sive lase, ker se pač tkivo dojke ob vsadku ali pod njim skrije. Zatorej samopregledovanje dojk, se pravi klinični pregled, pregled s prsti, ni dovolj in je nujen ultrazvočni pregled ali mamografija.

Zelo pomembno je, da si vsaka ženska mesečno pregleduje dojke in če opazite spremembo se nemudoma naročite za pregled pri ginekologu.