Oliver Dunn je postal senzacija, ko so že na ultrazvočnem pregledu videli, da ima ogromno las. Na svet je pokukal s 'čupco', po navadi novorojenčki nato izgubijo lase, toda njegovi še naprej rastejo. Mama Angie in oče Brian sta povedala, da so ljudje navdušeni nad sinovimi lasmi in da se jih vsi želijo dotakniti. Tudi, ko mu zmočita lase, jih ne moreta ukrotiti, vedno se vrnejo v enak položaj: štrlijo navzgor, kot da so zelo naelektreni.

Angie je dodala: ''Oliver se je rodil z dolgimi lasmi in od takrat mu samo rastejo, postali so gostejši in daljši. Tako naelektreni so, da karkoli naredimo, se ne poležejo. Kot vse mame, sem poskušala polizati prste in jih zlepiti, ampak ne gre. Nekateri pravijo, da je videti kot Kevin Bacon iz filma Footloose, toda to ni smešno. Kadarkoli smo v javnosti , ljudje vedno opazijo njegove lase, nihče ne more verjeti, kako dolgi so pri tako majhnem dojenčku. Zato pogosto mislijo, da je starejši od pet mesecev.'' Že, ko se je rodil, so na oddelek prihajali zdravniki, medicinske sestre samo, da si ga ogledajo.

Uporablja le otroški šampon: ''Potem, ko ga okopam, mu počešem lase, ampak se vedno vrnejo v star položaj, in začnejo štrleti, ko so suhi. Prav ničesar ne morem storiti, da bi se mu lasje spustili.'' Mnogi že pišejo, da bo mali Oliver kmalu moral na prvo striženje, medtem ko se drugi otroci prvič srečajo s škarjami za lase pri enem letu.

Zanimivo je, da se nekateri novorojenčki rodijo skoraj brez las, drugi pa že s pravo frizuro. Od česa je to odvisno, ni znano. Takoj po rojstvu otroka si težko ustvarite mnenje o njegovi »frizuri«, saj ga je potrebno najprej umiti in nekatere celo počesati. A to vsekakor ne vpliva na poznejšo rast njegovih las.

Gologlavček

Nobena novorojenčkova glavica ni popolnoma brez las. Lahko je prekrita s tankim puhom, skozi katerega se vidi koža glavice, mala in velika mečava in žile na glavici. Z malo ali nič lasmi se navadno rodijo belopolti in dojenčki, ki bodo pozneje imeli svetle lase. Malim gologlavčkom pa tudi pozneje lasje rastejo zelo počasi. Nič nenavadnega ni, če prvo svečko upihnejo skoraj brez las.

Dojenček z lasmi

(Foto: iStockphoto)

Kratkolasec

Večini dojenčkov ob rojstvu glavico prekrivajo tanki, kratki in črni lasje. Lasje so izredno mehki in lahko »štrlijo« na vse strani. Za umivanje teh nežnih lask uporabljamo zelo blagi otroški šampon in naj bo brez dodatka dišav.

Mali dolgolasec

»O, kako veliko las ima,« so najbolj pogoste besede ljudi, ki prvič vidijo novorojenčka z veliko lasmi. Take male glavice pa resnično že potrebujejo otroški glavnik, saj jim mamice lahko celo oblikujejo frizuro. Res pa je, da so to prvi lasje, ki večinoma odpadejo. So mehki in svilnati. Potrebujejo pa seveda malce več nege. Pri umivanju je potrebno lase dobro obrisati in osušiti.

So krivi geni?

Strokovnjaki menijo, da je to, koliko bo imel otrok las, odvisno tudi od genskega zapisa. Torej, če imata starša močne lase, se bo najverjetneje otrok rodil z več lasmi, kot tisti, katerega starša imata slabše, redke lase.

Večina dojenčkovih las odpade v prvih mesecih. Nadomestijo pa jih pravi lasje, ki so močnejši in takšne barve, ki jo bo imel vse življenje.

Ne glede na to, koliko las ima novorojenček, to ne bo vplivalo na to, koliko jih bo imel v poznejšem življenju. Tudi to, da pozneje kot mu bodo zrasli, močnejši bodo, ravno ne drži.