Tracey Britten je s pomočjo IVF zopet noseča in pod srcem nosi tri deklice, od tega sta dve enojajčni, in dečka. Zapravila je materino dediščino in za umetno oploditev porabila skoraj 8.000 evrov na Cipru.

Pri 50 letih pa je postala mama ...

Za tuje medije je priznala, da si vsako leto želi še enega otroka in zato se je odločila, da si uresniči željo. Spraševali so jo, ali bo pri tej starosti sploh zmožna biti mama, vendar ji za to ni mar, ne bo ne prva ne zadnja, ki bo poleg vnukov imela še svoje majhne otroke.  ''Nisem videti kot 50-letnica in ne počutim se kot 50-letnica. Ljudje lahko govorijo, kar želijo. Ne poznajo moje zgodbe. Ko bodo videli štiri lepe dojenčke, bodo spremenili svoje razmišljanje.''

Gospa ima otroke stare 22, 31 in 32 let s prvim možem, od katerega se je ločila leta 2003. Leta 2005 je spoznala Stephana in takrat je tudi zanosila, a čas ni bil pravi za njiju in sta se odločila za splav. Prav zaradi te travmatične izkušnje je želela še enega otroka, zato se je tudi odločila za umetno oploditev, s katero je začela aprila. Prijateljem je dejala, da odhaja na počitnice, vrnila pa se je noseča.

Nosečnica

(fotografija je simbolična) (Foto: iStock)

Nosečnost med 40. in 44. letom

Najprej dobra novica: ženske, ki rodijo po 40. letu in so zanosile brez pomoči zdravil za spodbujanje plodnosti ali prejemale druge oblike biomedicinske pomoči, živijo dlje. Zakaj? Nekatere teorije pravijo, da ima estrogen, ki ga telo še vedno proizvaja, zelo pozitivne učinke na srce, kosti in druge organe. Ker pa je možnost za zanositev manjša, je med 40. in 44. letom le en odstotek nosečnic.

Kako bo 40-letnica donosila in rodila otroka, je odvisno od več dejavnikov. Med drugim tudi od fizične pripravljenosti, načina življenja in od tega, ali je to zanjo prva nosečnost. Najbolj pogosto se 40-letne nosečnice pritožujejo zaradi utrujenosti, saj hormonske spremembe utrudijo vsako žensko.

Če je ženska rodila že kdaj prej, se med 40. in 44. letom poveča tudi verjetnost težav s hemeroidi, dojkami, kostmi, visokim krvnim tlakom itd. Zdravniki zato svetujejo vaje za krepitev medeničnega dna in druge vaje za krepitev spodnjega dela trupa.

Žal pa podatek, da se tretjina vseh nosečnosti med 40. in 44. letom konča s splavom, ni tako spodbuden. 

Nosečnost med 45. in 49. letom

Odstotek žensk, ki imajo otroka v tej starostni skupini, je 0,3. Že samo spočetje je namreč velik dosežek in je običajno pokazatelj dobrega zdravja, a, kot pravijo ginekologi, dobra fizična pripravljenost še zdaleč ni garancija za zanositev. Tudi učinek tablet za plodnost se precej zmanjša.

Večina žensk, ki se pri teh letih odloči za nosečnost, mora opraviti tudi zdravniški pregled in posebno testiranje kardiovaskularnih zmožnosti.

Tudi pri teh letih se  veliko nosečnosti konča s splavom.