Carmel

(Foto: Instagram)

Seveda bodoča mamica in očka komaj čakata, da spoznata novega družinskega člana. Ko končno pokuka na svet, sta presrečna. Vse to se vedno vidi na prvih fotografijah z novorojenčkom.

Tokrat pa je nastala povsem drugačna fotografija po carskem rezu. Ne samo da sta mamica in očka navdušena, temveč se tudi dojenček smeje, kot bi bil najsrečnejši na svetu. ''Poznate to, ko je dojenček že tak zvezdnik, da se rodi z nasmehom? Carmel je zvezda! Čestitke, mami,'' je napisano zraven fotografije, objavljene na Instagramu.

To je še en dokaz, da je rojstvo otroka veličasten trenutek, ki ga je težko opisati. Starše in dojenčka prežemajo čustva, energija, za katero ni pravih besed.

Fotograf Maegan Dougherty je v objektiv ujel mamo, ki je dojila malčico, medtem ko je rojevala. Fotografija je seveda doživela velik odziv na družbenih omrežjih.

KAJ SE DOGAJA V POSAMEZNI PORODNI DOBI?

Porod se – če poteka normalno – spontano začne med 37. in 42. tednom, poteka pa v treh fazah ali dobah. Prva faza so popadki, druga rojstvo otroka in tretja porajanje posteljice. Dobe so različno dolge in se od porodnice do porodnice razlikujejo – enak ostaja le njihov vrstni red.

1. porodna doba

Prva porodna doba se začne z rednimi popadki in traja vse do popolnega odprtja materničnega ustja. Začetek je težko opredeliti, zato je ta faza definirana kot najdaljša – v povprečju naj bi trajala od 8 do 13 ur.

V tem obdobju se mora nosečnica osredotočiti na pravilno predihavanje popadkov – dihanje mora biti počasno in enakomerno, med popadkom pa hitro in površno. Če nosečnica ob popadkih zaradi kakršnih koli vzrokov ne more priti do porodnišnice, mora ostati mirna in prisluhniti svojemu telesu ter se na to primerno odzvati

2. porodna doba

Druga porodna doba se začne s popolnoma odprtim vratom maternice, konča pa s porodom otroka. Tudi trajanje te dobe je od porodnice do porodnice različno – od nekaj minut do nekaj ur. Naloga nosečnice je zaupanje in poslušanje osebja, ki sodeluje pri rojevanju.

3. porodna doba

V tretji porodni dobi mamica porodi samo še posteljico – traja torej od trenutka, ko se rodi otrok, do trenutka, ko se izlušči posteljica, v povprečju eno uro. Približno od 3 do 4 minute po porodu nastopi močnejši izliv krvi, po nekaj popadkih pa mamica običajno porodi še posteljico (traja od 10 do 15 minut).

KAJ SE DOGAJA V PORODNI SOBI PO PORODU?

Veselega dne si ne boste zapomnili samo datumsko, ampak boste do konca svojega življenja vedeli tudi uro, kdaj ste postali mama ali oče. Po prekinitvi popkovnice, dotlej zelo pomembne vezi med mamo in otrokom, bo novorojenčka v zelo kratko oskrbo vzela medicinska sestra – babica.

Označitev novorojenčka

Ko bo vaše dete prijokalo na svet, vas bo medicinska sestra – babica najprej povprašala po njegovem imenu in priimku. Prav tako je treba vsakega novorojenčka po porodu označiti z zaporedno številko poroda, ob kateri ne sme manjkati datum s točno določeno uro.

Brisanje namesto kopanja

Mišljenje, da je treba novorojenčka takoj skopati in z njega očistiti mekonij, materino kri in verniks, danes velja za napačno. Ker je kopanje nevarno zaradi podhladitve, bo babica novorojenčka samo obrisala in osušila z ogretimi plenicami. Temeljito ga bodo umili šele na oddelku, zato se ne čudite, če boste na primer med njegovimi prstki našli ostanke njegovega prejšnjega domovanja. Umivanju bo sledilo tehtanje in merjenje, nato pa ga bo babica toplo oblekla in zavila v odejo.

Injekcija vitamina K

Vitamin K, ki ga novorojenček dobi takoj po rojstvu, je zelo pomemben, ker preprečuje hemoragično bolezen s krvavitvami v katerikoli organ, hkrati pa pomaga pri strjevanju krvi. Hemoragična bolezen je lahko povezana z resnimi zapleti, v eni tretjini vseh primerov naj bi se pojavila brez kakršnih koli vnaprejšnjih znakov ali tveganj. Zato vsak slovenski novorojenček dobi odmerek omenjenega vitamina v obliki injekcije v zadenjsko ali stegensko mišico.

Oskrba oči

Novorojenčkove oči bo babica pred gonokoknim vnetjem, ki je sicer zelo redko, zaščitila s kapljicami srebrovega nitrata. V vsako oko bo kanila po eno kapljico – s premikanjem novorojenčkovih vek pa bo poskrbela, da se bo zdravilo enakomerno porazdelilo po celem zrklu. Tisti nedonošenčki, ki še niso tako zreli, da bi se jim veke 'odlepile' od zrkla, dobijo samo kapljice, babica pa se ne trudi z razpiranjem vek. Po dobri minuti je treba tekočino obrisati, mama pa bo lahko sledi kapljic videla kot rumenkast madež, ki bo ostal v kotičku novorojenčkovih očes. Čeprav delujejo kapljice srebrovega nitrata protivnetno, lahko nadražijo novorojenčkovo očesno veznico in v roku 24 ur povzročijo nastanek vodenega ali vodeno-gnojnega izcedka iz oči, ki pa ni nevaren in ga zato tudi ni treba posebej zdraviti.

 

Bonding oziroma vzpostavljanje vezi z mamo

Nič ne bo lepšega kot trenutek, ko vam bo babica k prsim položila malo bitjece. Potem ko se ga boste vsaj malo nagledali, bodo stekli prvi poskusi dojenja. Dojenček se rodi s sesalnim nagonom, zato se bo tudi sam potrudil, da bo čim prej našel vašo dojko in začel sesati. Seveda niso vsi novorojenčki enako živahni sesalci – nekateri potrebujejo več spodbude, a nikar ne obupajte. Prav tako vam bo babica povedala, da je ob prvih poskusih podoja dovolj, da novorojenček le nekajkrat dobro in pravilno povleče. To je stimulacija, ki bo vplivala na poznejše nastajanje mleka. Mnoge mamice ne vedo, da se nekateri novorojenčki zaradi poroda pogosto ne počutijo dobro, zaradi česar lahko bljuvajo plodovnico – to pa je razlog, da odklanjajo dojenje. Vendar brez skrbi, slabost bo minila in dojenje bo steklo, kot mora.

Pustite čustvom svojo pot

Za vami in vašim novorojenčkom je velik dan. In mnogokrat niti ni tako, kot so nam govorili prijatelji, ki že imajo otroke, ali kot so nas na ta dogodek pripravili v starševski šoli. Zdaj, ko ste 'v dvojini', ste močnejši, zato samo uživajte, za vse ostalo bodo v prvih dneh poskrbeli drugi.