Rachelle Bingham je imela naporno jutro, zaradi katerega je na koncu jokala. Objavila je fotografijo sebe, kako sedi v avtomobilu, in zraven zapisala: ''Tako jokam na parkirišču vrtca. Ni se želel pripraviti, obuti čevljev ali mi pomagati na kakršenkoli drug način. Imel je ogromne izpade besa glede vsega, kar sem ga prosila, da naredi, poskušal me je celo udariti.'' Avstralka je poskušala od doma oditi pravočasno. ''Poskušala sem na vse načine. Ignorirala sem ga, prosila, podkupovala kričala in preizkusila različne trike, ki sem se jih takrat spomnila. Morala bi oditi od doma do sedmih, da pridem pravočasno v službo, toda on ni želel sodelovati.''

Ko sta prišla do vrtca, ji je prekipelo: ''Hudson ni bil obut, napol je bil oblečen in jokal je. Scarlett je prav tako jokala in spraševala sem se, kaj se dogaja. In takrat sem tudi jaz začela jokati. Potila sem se in bila sem 100-odstotno izven sebe, glede na to, da nisem bila sposobna nadzorovati lastnega otroka.''

Na koncu se je zahvalila vzgojiteljicam, ker so jo rešile. Jutra s štiriletnikom so kdaj pa kdaj resnično naporna, še posebno če se ti mudi v službo. Počasi je prišla k sebi in se z uničenim mejkapom pravočasno pojavila v službi.

Tako da veste, da niste sami v jutranjem kaosu pred vrtcem, službo, šolo. Če se tudi vam kaj takega dogaja, se pomirite, naj vas ne bo sram prositi za pomoč vzgojiteljice. Posvetujte se z njo, kaj lahko storite, spremenite, izboljšate ... da bodo jutra za vse člane 'znosnejša'. 

Potem ko je imela dveletnica izpad besa v restavraciji, je Clint Edwards napisal pismo vsem neznancem, ki so strmeli vanj. Obenem se je tudi spomnil, da je bil včasih tudi on takšen. To se je zgodilo lani, toda objava se še vedno širi po družbenih omrežjih.

Otrokov bes ne izbira kraja, časa, lahko izbruhne kadarkoli in kjerkoli, čeprav boste takrat obkroženi z množico znancev ali neznancev. Vedeti morate, da se to dogaja pri vseh starših, da niste edini, v katerega tu pa tam buljijo radovedneži.

Najprej, v takšnih okoliščinah ne smete veliko dajati na opazke drugih, ne smete se ukvarjati s tem, kaj si o vas in vaši vzgoji mislijo drugi. Osredotočiti se morate na otroka, ki ima izbruh besa, in poskusiti najti način, kako ga umiriti.

Ne izgubite glave, ne kričite, poskrbite, da se pri besnem cepetanju, kričanju otrok ne poškoduje oz. ne stori nekaj hudega komu drugemu. Če je mogoče, otroka odpeljite iz trgovine, če ne gre drugače, ga vsaj iz nakupovalnega vozička posedite na tla. Ukrepajte razmeram primerno! Če se izliv besa dogaja v trgovini, banki, knjižnici … odidite domov, ne glede na to, kaj vse ste še nameravali postoriti.

Seveda so takšne okoliščine zelo stresne za starše, toda ko se vse poleže, se poskušajte postaviti v otrokov položaj. Razmislite, ali je pred kratkim doživel veliko spremembo, ali ne hodi več ob isti uri spat, ali je bil preutrujen, lačen ... Veliko otrok je nemirnih, preden zbolijo. Če že zna govoriti, ga vprašajte, ali ga boli uho, grlo, trebuh ...

Pogovorite se z vzgojiteljico, partnerjem, mogoče boste skupaj našli odgovor, zakaj ima vaš otrok izpade besa. Po navadi vzrok ne tiči v avtomobilčku, ki ga je zahteval v trgovini. Če se otrok pogosto meče po tleh, kriči, zahteva, cepeta in ga težko umirite, se posvetujte z njegovim pediatrom ali katerim drugim strokovnjakom.