40-letni Gerry Bell ima desetmesečnega sina Caydena, ki je začel delati prve korake. Odločil se je, da se ne bo sklanjal, ampak mu bo v pomoč ponudil hulahup obroč. Mali Kanadčan se tako poprijema za hulahup obroč in hodi po hodniku. Posnetek je iznajdljivi očka objavil na YouTubu, saj želi pomagati tudi drugim staršem, ki so tako visoki kot on in njegova žena Katherin. Spoznal je namreč, da je nenehno sklanjanje zelo boleče.

Poraja pa se nam vprašanje, kdaj naj bi pravzaprav otrok shodil. Nekateri starši so prepričani, da mora otrok čim prej shoditi, da je to dokaz, da je zelo spreten, gibčen, samostojen, bister … Vendar strokovnjaki pravijo, da se ne bi smeli obremenjevati s tem, da morajo otroku dovoliti, da sam osvoji razvojne faze takrat, ko se bo sam čutil sposobnega za to. Prepričani so, da starost, pri kateri otrok naredi prve korake, nima dolgoročnega vpliva na otrokov razvoj. Ugotovili so, da otrok, ki shodi pri devetih mesecih, pozneje v življenju ni spretnejši in pametnejši od otroka, ki je začel stopicati pozneje. Prav tako to velja tudi za samostojno sedenje.

V raziskovanje so vključili 200 dojenčkov in jih spremljali do njihovega 18. leta. Opazovali so njihovo koordinacijo gibov in preverili njihov inteligenčni kvocient. Pregledali so jih sedemkrat v prvih dveh letih življenja, pozneje pa so jih redno testirali. Preverjali so njihovo ravnotežje, koordinacijo in inteligenco do 18. leta.

Njihovi starši so si zabeležili, kdaj so se prvič samostojno usedli, kdaj so naredili prvih pet samostojnih korakov, in sicer brez držanja za pohištvo. Na podlagi njihovih zapiskov so švicarski raziskovalci spoznali, da so se v povprečju otroci, stari več kot šest mesecev in pol, lahko samostojno usedli. Vendar so bili nekateri otroci to sposobni narediti že pri štirih mesecih, drugi pa šele pri enem letu. V povprečju so otroci shodili, ko so bili stari leto dni, vendar jih je bilo veliko tudi takšnih, ki so shodili že pri starosti osem mesecev in pol, pa tudi takšnih, ki so s prvimi koraki odlašali do 20. meseca.

Profesor Mitch Blair s Kraljevske univerze za pediatrijo in zdravje otrok pravi, da vsak dan srečuje starše, ki so zaskrbljeni, ker njihov otrok še ne hodi ali ker je počasnejši v razvoju od sovrstnikov. Pojasnjuje jim, da je starost, kdaj otrok shodi, pri posamezniku zelo različna, in to ne vpliva na njegov nadaljnji razvoj, prav tako ne na inteligenčni kvocient ali koordinacijo gibov. Svetuje le, da se starši obrnejo na pediatra, če njihov otrok še ne hodi pri 18 mesecih.

Znana blogerka Sophie Cachia je razkrila preprost trik, ki pomaga dojenčku, da podre kupček.